10 załącznik(ów)
Odp: Zabrali mi autobus!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
...Zabrali, z rozkładu skreślili, wycofali i już od dwóch miesięcy nie jeździ! :shock: ...
W sobotę dostałem sms-a od Krzycha, że na okres wakacji przywrócili mój autobus o 6.45 na Bukowiec :)
Długo nie zwlekałem i już w niedzielę sprawdziłem czy to prawda i okazało się, że jak najprawdziwsza!
Wysiadłem na przedostatnim przystanku, koło sklepu z żubrem. Mogę śmiało polecić wyśmienite, zimne piwko z lodówki z tego sklepu - bardzo smakowite było.
Traskę walnąłem ekstremalną: Bukowiec - Terka i stąd popędziłem do...Bukowca :mrgreen:
Najpierw snując się noga za nogą (UPAŁ) gnałem drogą utwardzoną
Załącznik 43220
podziwiając wirujące na niebie myszołowy
Załącznik 43222
skoszone łąki
Załącznik 43224
i rozwichrzone
Załącznik 43223 Załącznik 43227
a nawet zapuściłem żurawia do wsi
Załącznik 43221
Równolegle do mnie spacerował dostojnie bocian
Załącznik 43225
a ciut bliżej prężyła się makolągwa (proszę o weryfikację czy aby na pewno?):
Załącznik 43226
Wkrótce droga porzuciła twardy pancerz
Załącznik 43228
i poprowadziła mnie nadal widokowymi polanami
Załącznik 43229
do lasu.
O tej czerwcowej porze są najładniejsze łąki w Bieszczadach, szczególnie tych niższych.
Specjalnie jeździłem na Horodki albo pod Suliłę aby pochłonąć ich kwitnące brzemię.
Ze zdjęć widzę że wykorzystałeś okazję.
Super.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Ze zdjęć widzę że wykorzystałeś okazję.Super.
A ja nie mogę doczekać się widoku na Terkę z widokowej polany.
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
a ciut bliżej prężyła się makolągwa (proszę o weryfikację czy aby na pewno?):
Załącznik 43226
To pokląskwa (no ja nie wiem, jak można nie odróżniać pokląskwy od kląskawki czy makolągwy? ) :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
skylux
To pokląskwa (no ja nie wiem, jak można nie odróżniać pokląskwy od kląskawki czy makolągwy? ) :mrgreen:
Można, można :mrgreen: ale wiem, że są tu na forum dziobolodzy i na pewno pomogą zdemaskować danego osobnika! Dzięki.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
O tej czerwcowej porze są najładniejsze łąki w Bieszczadach, szczególnie tych niższych.
...
Łąki faktycznie piękne ale ze względu na upał szybko uciekałem z nich czy to do lasu, czy pod sklepowy parasol :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
A ja nie mogę doczekać się widoku na Terkę z widokowej polany.
Wylazłem na nie na chwilę ale szybko zwiałem w cień więc zbyt wiele nie obiecuję, choć oczywiście parę fotek udało się zrobić.
10 załącznik(ów)
Boczkiem, boczkiem, lasem śmignąłem na następną widokową polanę
Załącznik 43259 Załącznik 43260
Kilka razy już szedłem drogą przez łąki w kierunku wsi a nigdy nie próbowałem szlakiem biegnącym w lesie. Teraz postanowiłem sprawdzić jak on przebiega i już po chwili żałowałem tego wyboru gdyż niedawno musiał nim jechać tabun koni i tak zmieliły ścieżkę, że po chwili byłem ubabrany błotem po kolana :)
Po drodze spotkałem (już się boję i proszę o wybaczenie ale można, można) czyżby muchołówkę (???):
Załącznik 43261
Po chwili wyskoczyłem z lasu na dole
Załącznik 43262
i przeprawiwszy się przez Solinkę
Załącznik 43263
pognałem drogą ku ruinom dzwonnicy
Załącznik 43264
choć nie ona była moim celem a położony naprzeciwko sympatyczny sklep :grin: , w którym polecam zimne piwko z lodówki popijane z widokami spod parasola!
Jak już schłodziłem organizm od wewnątrz, ruszyłem na wschód.
Znów wdrapałem się na widokowe łąki i mogłem popatrzeć za siebie
Załącznik 43267 Załącznik 43265
i przed siebie
Załącznik 43266
Na polanie ułożyłem się w cieniu na krótką drzemkę. Po czterdziestu minutach budzik zadzwonił i wybudził mnie z miłego letargu.
Ruszyłem raźno w kierunku Bukowca i po drodze okazało się, że schody prowadzą nie tylko na Tarnicę
Załącznik 43268
1 załącznik(ów)
Tuż obok znalazłem kran
Załącznik 43269
i korzystając z tego dobrodziejstwa wypucowałem się i po kilkunastu minutach niemalże świeżutki i niemalże pachnący :mrgreen: czekałem na przystanku na autobus powrotny. O 17.30 zgarnął mnie na pokład i uwiózł do stolicy Podkarpacia.
Cytat:
Zamieszczone przez
skylux
Hi, hi, sprawdziłem jak wygląda ta makolągwa i faktycznie mało podobna do pokląskwy :mrgreen:. Sprawdziłem też jakiemu się wczoraj w necie ptakowi przyglądałem i była to pokląskwa ale jak pisałem to wdarła się nie wiadomo jak i skąd makolągwa :grin:
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Kilka razy już szedłem drogą przez łąki w kierunku wsi a nigdy nie próbowałem szlakiem biegnącym w lesie. Teraz postanowiłem sprawdzić jak on przebiega i już po chwili żałowałem tego wyboru ...
Kilkanaście dni wcześniej miałem również "przyjemność" przemierzać ten sam odcinek szlaku, tylko w kierunku przeciwnym. A gdy byłem już bliski zamknięcia pętelki, wypatrzyłem ławeczkę, którą sobie odpuściłeś, i postanowiłem z niej skorzystać aby nacieszyć oko widokami.
Załącznik 43279
Pogoda była przyjazna, lekki wiaterek wraz ze słońcem pozwolił na kilkanaście minut odpoczynku i lekką zadumę. Natomiast wisienka na tym torcie, czekała na mnie kilkadziesiąt metrów dalej.
Załącznik 43280