Dzisiaj w TV3 w "Telewizji objazdowej"było o Baligrodzie,może jeszcze będą powtarzać,chociaż moim zdaniem za dużo było o miejscowych żulikach a za mało o normalnych mieszkańcach Baligrodu.
Wersja do druku
Dzisiaj w TV3 w "Telewizji objazdowej"było o Baligrodzie,może jeszcze będą powtarzać,chociaż moim zdaniem za dużo było o miejscowych żulikach a za mało o normalnych mieszkańcach Baligrodu.
We wtorek (13.02.07r) w programie "Sprawa Dla Reportera" ma być jakiś temat związany z Bieszczadami.
Widziałam, ten pożal się Boże reportaż. Pani Maria - reporterka od Czeczenii i wogóle, chyba pomyliła regiony. Ale od czasu obejrzenia tegoż programu wiem wreszcie dlaczego w Baligrodzie nie ma już Żydów. "To te banderowcy z UPA ich stąd wysiedlili". A ja żyłam w przeświadczeniu, że akurat ta nacja nie miała z tym nic wspólnego. No, ale teraz już wreszcie wiem. W moim odczuciu całość była żenująca i nie wiem czemu miała służyć:(
pozdrawiam
Może nie w TV ale na pewno w temacie:
http://tvp.pl/400,20070314472341.strona
Anyczka, dzięki Ci za informację. Osobiście nie mam możliwości oglądania TVP3 Rzeszów, większość uczestników forum też chyba nie.
Czy ktoś mógłby nagrać te filmy i udostępnić zainteresowanym?
Właśnie widziałam reklamę tego programu w TVP3 (od 7-9 kwietnia o godzinie 17:45) Polecam wszystkim co mają TVP3 Rzeszów! Bardzo lubię TEGO typu reportaże. Są naprawdę ciekawe.
Dziś 22:55
TVP3 Regionalna (pasmo ogólnopolskie)
Ja, Hucuł.
Film dokumentalny, Polska, 2004
czas 50 min.
Opowieść o życiu Hucułów mieszkających w osadach górskich w Karpatach Wschodnich na Ukrainie. Ludzi tych charakteryzuje godność, wytrwałość w zmaganiu się z trudnościami, instynktowne rozumienie sensu życia i umiejętność cieszenia się nim. W czasie postępującej globalizacji człowiek nie powinien zapominać o tym, co przez wiele wieków tworzyło jego tożsamość i indywidualność – o tradycji i kulturze dającej poczucie przynależności i bezpieczeństwa.
oglądając ów film, usłyszałem:
"A dźwięktrembity donośny jest wprawdzie, lecz jakżeż łagodny, słodki, kojący, jak gdyby dźwięczały błękity fletnią zza obłoków nad szczytami. .........
....Dzień w dzień raduje się połoninka, słuchając trembity, bo to jej własny głos,......"
St. Vincenz " Na Wysokiej Połoninie " - Prawda Starowieku.
Może nie tv, ale coś w podobnym temacie:
http://www.esanok.pl/?ak=news_c&pan=...583&wroc=index
Coś o filmie, ale usłyszane w tv...
jak się Wam podoba zestawienie Bieszczad z Majorką?
W najnowszej produkcji Jerzego Sztuhra akcja ma się rozgrywać w Warszawie, Krakowie, Bieszczadach i na Majorce - czyżby ulubione miejsca Polaków XXI wieku?
pozdrawiam
Aleksandra
Ja bym na statysytę poszedł. A co! Potem po X latach, kiedy to co widzimy teraz w Bieszczadzie będzie tylko w naszych wspomnieniach, będę mógł z kumplami obejrzeć, tak jak teraz oglądam "Wolną sobotę", i podziwiam to, czego dziś już nie ma.
Albo się sentymentalny zrobiłem.....
Samo zestawienie z Majorką, ehhhh coś mi tu zalatuje "Superprodukcją", Anną Przybylską, i jej udaną grę nieudacznej aktorki, sztucznym przepychem, albo Pewłem Delągiem ciągnącym przez Wetlińską za sobą sznur wielbicielek. Pożyjemy, zobaczymy. Z tego co wiem jako producent to się jeszcze nie wykazał, jako reżyser, ostatnimi czasy też "jedzie na opinii". Niebawem jego film "Korowód". Tu uwaga, aktor: on, i syn jego. Wielka sztuka, czy lansowanie syna u schyłku własnej kariery? Dowiemy się niebawem.
W czwartek na TVP KULTURA o 20:30 "Gadjo Dilo" W prawdzie nie związane z Bieszczadami zupełnie, ale dla wszystkich znudzonych zachodnim kinem i pragnących choć trochę poznać kulturę Romów OBOWIĄZKOWE!!!!! Jeden z moich najlepszych filmów :-)
A tut jedna z wielu genialnych scen z filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=GHpCSOg1ePs
Dobra, starczy tej reklamy ;)
Dziś, godzina 21.30, program Kino Polska - "Bieszczadzkie sylwetki"
Ale zbaw nas ode złego
Poniedziałek, 30 lipca
o godz. 18:35, TVP Polonia
Audycja OTV Rzeszów
Aut.: Andrzej Potocki
Premiera w TV Polonia
Ksiądz Piotr Bartnik jest od 17 lat proboszczem parafii rzymskokatolickiej w Górzance, w powiecie leskim. Poza tym jest duszpasterzem przewodników turystycznych w Bieszczadach, jako że i sam jest przewodnikiem.
Od kilku lat sprawuje też opiekę duszpasterską nad odbudowaną cerkwią w Łopience, niegdysiejszym największym maryjnym sanktuarium bojkowskim.
W każdą pierwszą niedzielę października odprawia tam mszę świętą w intencji przewodników bieszczadzkich i turystów, przychodząc z pielgrzymką wiernych przez góry z Górzanki.
Swój kościół parafialny zlokalizowany w dawnej drewnianej cerkwi greckokatolickiej, zbudowanej w połowie XIX w., znakomicie odnowił.
Pieczołowicie konserwuje znalezione na strychu elementy dawnego ikonostasu.
Ksiądz Piotr Bartnik jest od 17 lat proboszczem parafii rzymskokatolickiej w Górzance, w powiecie leskim. Poza tym jest duszpasterzem przewodników turystycznych w Bieszczadach, jako że i sam jest przewodnikiem.
Od kilku lat sprawuje też opiekę duszpasterską nad odbudowaną cerkwią w Łopience, niegdysiejszym największym maryjnym sanktuarium bojkowskim.
W każdą pierwszą niedzielę października odprawia tam mszę świętą w intencji przewodników bieszczadzkich i turystów, przychodząc z pielgrzymką wiernych przez góry z Górzanki.
Swój kościół parafialny zlokalizowany w dawnej drewnianej cerkwi greckokatolickiej, zbudowanej w połowie XIX w., znakomicie odnowił.
Pieczołowicie konserwuje znalezione na strychu elementy dawnego ikonostasu.
Piotr jest offline Raportuj zły post Odpowiedź z Cytatem
Tak Piotrze masz rację człowiek dzięki któremu zarówno dużo zawdzięcza Górzanka jak i Lopienka w dodatku czasami można ,pogadać z nim o bieszczadch tak po prostu
Witam
"Ogniomistrz Kaleń" TV Puls godź.1.35. Podaję dla zapaleńca, który nie ma tego filmu. Jest możliwość nagrania.
Pozdrawiam.
P.s.
W. Gołas jest świetny w scenach z Matulą :) Aż mi się przypominają niektóre chwile, gdy sam byłem "we wojsku" :)
Trochę po czasie niestety: dzisiaj w TVP Polonia wyemitowano o godzinie 18.35 program z cyklu „Niezwykli” pt „Ten, który ocala pamięć”. Krótki reportaż o grupie „Magurycz”.
TVP3 Regionalna: Środa 15 sierpnia, 06:40: "Ja, Hucuł".
Film dokumentalny przedstawiający życie Hucułów mieszkających w wysoko położonych osadach górskich w Karpatach Wschodnich na Ukrainie.
Witam.
Filmik z TV3 Rzeszow http://ww6.tvp.pl/7668,20070809537210.strona
Pozdrawiam.
"Kawa czy herbata" 23.08 z Majdanu, więcej:
http://www.bieszczady.net.pl/newsphp...ews.php?id=755
17 sierpnia w Cisnej odbył się pokaz filmów zrealizowanych przez A Potockiego
z TVP Rzeszów niestety nie załapałem się na pokaz / nasz pobyt skończył sie 12 sierpnia. Proszę o info w jaki sposób można te filmy zdobyć /sciągnąć z internetu, kupić płytkę/ a może ktoś z forum posiada w swoich zbiorach?
Wielka prośba moze ktos nagra jutrzejsza kawe czy herbate z okolic Cisnej i wrzuci gdzies na serwer?
Taka rzecz w publicznej TV zdarza sie rzadko.pozdrawiam
Kawa czy herbata?Raczej popłuczyny!
Może i popłuczyny, ale jak na program tego typu i w porównaniu z ubiegłymi latami to całkiem przyzwoicie im to wyszło....
Mi najbardziej podobało się to, że ładnie mówili o naszych Dużych Zwierzętach i, że nie demonizowali wilków :)
Aaa....i wstyd przyzanć, ale nie wiedziałam, że Cisna ma swój własny Chór Kamerlany.
Moze w takim razie uzasadnię swoje zdanie:niedosyt,niedosyt,niedosyt.Zdaję sobie sprawę z ograniczeń czasowych,ale zawsze wkurza mnie,ze jak ktoś zaczyna mówić coś bardzo interesującego,to ma czas na półtora zdania kosztem "dowcipnych"komentarzy prowadzących.Jasne,że lepszy rydz niż nic nic.
Tym razem coś dla kinomaniaków z Łodzi i okolic.
Jutro (24 sierpnia) w kinie Charlie w Łodzi zaczyna się rzegląd pod hasłem "Westernowo, wystrzałowo". Bilety po 5 zł.
Wśród wybranych tytułów jest m.in. polski western "Rancho Texas" (sobota godz. 13.50) z 1959 r. Akcja filmu rozgrywa się w Bieszczadach, gdyby ktośnie wiedział.
Sobota 1 września, TVP1 godz. 11.50 - "Bieszczadzki Park Narodowy" - film dokumentalny z 2005 roku.
Piątek 31.08.07 TV Polonia godz.11.15 i 17.55-Ikonopisanie po bieszczadzku.
W czasie II Anielskich Spotkań w Toruniu 2 października o godz 18 tej zacznie sie koncert Małżeństeństwa z Rozsadku i Starego Dobrego Małżeństwa w Ogrodzie Domu Mieszczańskiego przy ulicy Podmurnej.Przybywajcie!
Dodam tylko,że w razie złych warunków pogodowych,koncert odbędzie się w sali teatru Baj Pomorski.Zapraszam do wspólnego...śpiewania!
Dzisiaj rano /może to powtórzą?/ widziałem w TVN Meteo końcówkę programu o Bieszczadzie. Tak, tak o Bieszczadzie. Najpierw jeden z Zakapiorów z Cisnej opowiadał o pochodzeniu nazw geograficznych. Potem pokazano hyżę w której na piecu spała jakaś kobiecina. Następnie pokazano Łopienkę i to mi się podobało. Na koniec ubawiłem sie setnie. Pokazano wypał i ludzi na nim pracujących. Zastanawiam się tylko dlaczego właściciel jednej z Karczm w Bieszczadzie musi sobie dorabiać na wypale? Grał on taką rolę w tym filmie. A może chce zaistnieć w TV? Podobało mi sie bardzo łowienie pstrągów gołymi rękami w potoku. Po zaczerpnięciu powietrza przez pstrągi przestały one natychmiast się ruszać. A może po prostu TV znowu coś manipuluje i oni je wyławiali już martwe?
Pozdrawiam
Z tego co wyczytałem na stronie TVN Meteo,ten program jest codziennie o 9.45,11.45,14.45,17.45,19.45,21.45.Mam nadzieje,ze to właśnie Bertrand ogladałeś.
Ma może ktoś Bazę Ludzi Umarłych na vcd albo dvd ?
Jest jeden plus tego programu. Jest on realizowany w dużej mierze za pieniądze społeczne. Urząd Marszałkowski i niektóre UG także dołożyły się do tej produkcji. Mi osobiście ta produkacja nie podoba się ale podziwiam zaangażowanie niektórych Kolegów. Z tego co oriętuję się to reklamodawcy (pojawiaące się banery) są zadowoleni z efektów tej reklamy. To nie jest film o Bieszczadach ale film reklamowy.
Witam
Znalezione w Bieszczady .net
Zakapiorskie Bieszczady 13-11-2007 21:36
Telewizja Polska S.A. Oddział w Rzeszowie 22 listopada 2007 r. rozpoczyna emisje cyklu reportaży pod wspólnym tytułem „Zakapiorskie Bieszczady” autorstwa Andrzeja Potockiego. Odcinki premierowe będą pokazywane w TVP Rzeszów, w każdy czwartek o godz. 19.15. Można je będzie także obejrzeć w Internecie na stronie http://ww6.tvp.pl/6389.dzialy
Ototytuły poszczególnych odcinków:
1.„Zakapiorskie Bieszczady” odcinek pilotażowy
2.„Traperski żywot „Prezesa” o Ryśku Krzeszewskim z Chmiela
3.„Malowane Bieszczadom” o Jarku Trojanowskim z Przygłupia
4.„Niepokorny Lach” o Andrzeju Lachu-Załęskim z Ustrzyk Górnych
5.„Człowiek z widokiem” o Krzyśku Szymali ze Srzebowisk
6.„Z głową w chmurach” o Lutku Pińczuku z Połoniny Wetlińskiej
7.„Mocny gość” o Ryśku Denysiuku „Burym” z Cisnej
8.„Gadający wierszem” o Ryszardzie Szocińskim ze Strzebowisk
9.„Udomowiony przez konie” o Adamie Rymarowiczu z Posady Leskiej
10.„Łazor zwany Jurandem” o Marianie Łęgowskim z Leska
11.„Blues na tratwie” o Michale Giercuszkiewiczu z Zatoki Teleśnickiej
12.„Wymarzył swoje zesłanie” o Krzysztofie Brossie z Teleśnicy Sannej.
Milego ogladania jak czas pozwoli.
Hm!Punkt nr 3..."z Przygłupia"?