-
Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
Jnie jest to szczyt specjalnie ciekawy
Rzecz w tym, że ciężko byłoby to stwierdzić obiektywnie. Są turyści, dla których ciekawa jest tylko Tarnica, Rawki i połoniny. I ile razy by nie byli w Bieszczadach lezą ciągle na te same góry i tak na prawde g.. w Bieszczadach widzieli. Są też ludzie dla których ciekawy jest każdy szczyt. Nawet taki z którego nie ma widoków a las na nim nie jakiś cudaczny, unikatowy lecz zwykły, ot drzewa w nim rosną i takie inne.
p.s - zważywszy na warunki - cytuję za TVP3 Rzeszów z 17.12.06: "w trakcie długiej, bieszczadzkiej zimy" - koniec cytatu, powinno się chyba już pomału pobudzać rejon budową basenów, skateparkami i sztucznymi plażami ;) Wszak długa bieszczadzka zima trwa ostatnimi laty prawie pełne 3 miesiące (jak armatki nadążą z dorabianiem śniegu) MSPANC ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Rzecz w tym, że ciężko byłoby to stwierdzić obiektywnie. Są turyści, dla których ciekawa jest tylko Tarnica, Rawki i połoniny. I ile razy by nie byli w Bieszczadach lezą ciągle na te same góry
Oj Piotrze, masz rację, też uwielbiam boczne szlaki i niepopularne przewodnikowo miejsca, ale te stoki jakoś dla mnie wartości nie maja, wkurzyłbym się, gdyby chciano na Hyrlatej obok coś budować...
-
Pozwolisz najpierw na Jaśle,na Hyrlatą też przyjdzie pora,przecież najważniejsza jest "aktywizacja"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Pozwolisz najpierw na Jaśle,na Hyrlatą też przyjdzie pora,przecież najważniejsza jest "aktywizacja"...
O Hyrlatej też krążyły ploty, nie wiem na ile prawdziwe. Pamiętając o mieszkańcach, jakże nie lubianych (nie wiem czemu, sorry :dlaczego) na forum zakapiorach, miejmy na względzie to, że oni muszą z czegoś żyć. A centrum narciarskie w rejonie Cisnej (to nie BPN a Park Krajobrazowy) jest chyba sensownym pomysłem, zważywszy brak terenów narciarskich w Bieszczadach (Ustrzyki Dolne to mym zdaniem nie Bieszczady).
-
Niektórzy faktycznie mają niechęć do "zakapiorów",ja akurat nie.Co do wyciągów czy też "aktywizacji" raczej mam na myśli przysłowie:"dasz palec,za chwilę ręki będzie mało".Najpierw wyciąg na Jasło,za tym pójdzie baza hotelowa.Jak będzie baza no to trzeba będzie udostępnić Łopiennik.Jak będzie udostępniony to przyda się więcej parkingów no i hoteli.Itd,itp...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Niektórzy faktycznie mają niechęć do "zakapiorów",ja akurat nie.Co do wyciągów czy też "aktywizacji" raczej mam na myśli przysłowie:"dasz palec,za chwilę ręki będzie mało".Najpierw wyciąg na Jasło,za tym pójdzie baza hotelowa.Jak będzie baza no to trzeba będzie udostępnić Łopiennik.Jak będzie udostępniony to przyda się więcej parkingów no i hoteli.Itd,itp...
Ależ baza hotelowa w rejonie jest przewidziana... Szwajcarzy dali auta szkole za friko? Jak myślisz? Tez jestem za rozszerzeniem BPN we wszelkich kierunkach ale niestety nie mamy na to wpływu...:sad:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
O Hyrlatej też krążyły ploty, nie wiem na ile prawdziwe. Pamiętając o mieszkańcach, jakże nie lubianych (nie wiem czemu, sorry :dlaczego) na forum zakapiorach, miejmy na względzie to, że oni muszą z czegoś żyć. A centrum narciarskie w rejonie Cisnej (to nie BPN a Park Krajobrazowy) jest chyba sensownym pomysłem, zważywszy brak terenów narciarskich w Bieszczadach (Ustrzyki Dolne to mym zdaniem nie Bieszczady).
Fakt park krajobrazowy, który jest jednak częścią Rezerwatu Biosfery Karpaty Wsch. Utworzonego w ramach MaB pod egidą UNESCO. Są to tereny zaliczane do przyrodniczego dziedzictwa ludzkości. Osobiście nie darzę Jasła jakimiś specjalnym sentymentem. Lubię o nim opowiadać gościom. Biorąc pod uwagę badania toponomastyczne Wojtka Krukara i moją dość w sumie ograniczoną wiedzę na temat powstania połonin to mogę sądzić, że to są jedyne w Bieszczadach połoniny pochodzenia antropogenicznego.:wink: Gdyby tak było to już byłby wyróżnik.
Powołujesz się na interes mieszkańców Bieszczadów. Ale których? Czy naprawde sądzisz, że ludzie tego typu jak zakapiorzy mają odpowiednie kwalifikacje aby zajmować się obłsugą ruchu turystycznego? Wierz mi, nie mają. Kilkakrotnie polecałam młodych ludzi posiadających kierunkowe wykształcenie jako pracowników recepcji. Ani jedna osoba nie sprawdziła się. Podrzucałam zlecenia przewodnikom spoza grupy.Katastrofa. Czy możesz wyobrazić sobie, że w dzisiejszych czasach przewodnik może tak cuchnąć, że grupa nie może za nim iść? Nie mówię już o braku wiedzy zarówno teorytycznej i praktycznej. Jak więc wyobrażasz sobie reakcję gości na zakapiorów?, Czy zakapiorzy będą w stanie sprostać wymaganiom naszych gości? Oczywiście trochę kpię powołując się na zakapiorów. Jest wiele osób które sprawdziłyby się w turystyce. Bezrobotnych to fakt. Tylko mały problem. Pokojówka zatrudniona w hotelu na czarno zarabia ok 3.5 zł za godz pracy, czasami pracodawca jest wspaniałoymślny i da jej obiad. Kelnerki zarabiają ok. tysiąca zł. Tylko mały problem. W Bieszczadach bardzo często właściciele obiektów zabierają pracownikom napiwki! Skandal i słoma wystająca z butów. Czy młodzi, wykształceni ludzie będą pracować tu w Bieszczadach czy raczej w zach. Europie?
Pozostają nam osoby które wykupiły ziemię w Bieszczadach i postawiły na turystykę. Z całym szacunkiem ich los mnie nie obchodzi. Przysłowiowe niedźwiedzie i wilki były tu wcześniej. Wiedzieli jaki jest stan wyjściowy u nas. Króluje przyroda. Dla tych ludzi mamy zrezygnować z zrównoważonego rozwoju? Życzę im bankructwa i to z całego serca o ile chcą zniszczyć podstawy rozwoju turystyki w Bieszczadach. I Bóg mi świadkiem jeżeli padną rezerwaty i tereny cenne przyrodniczo pod siekierami to zrobię dosłownie wszystko aby psuć im interesy. Łącznie z znienawidzonym przeze mnie czarnym PR.
-
Lucyno - miejsca pracy nie są tworzone tylko w recepcjach i na stokach (przewodnicy). Ktoś musi sprzątać, myć przysłowiowe kibelki, przygotowywać trasy na sezon,wywozić śmieci, spełniać prace, że tak się wyrażę, niższego rzędu, choć uważam, że KAŻDA praca to praca. I nie demonizujmy pracy na zachodzie, bo z mych i nie tylko mych obserwacji, wiem, że w Anglii czy Irlandii tylko 3 % Polaków radzi sobie, natomiast reszta, po odliczeniu kosztów, nie ma nic, nawet na bilet powrotny, albo wegetuje po odliczeniu własnych kosztów za sumy, które wymieniasz. Uważam, że ważniejszy jest człek w Bieszczadach, aniżeli walory gór. Jeszcze przed wojną ostatnią te tereny należały do najgęściej zaludnionych (tak, jak Małopolska) terenów w Polsce. Jakoś górom nie zaszkodziło to, bowiem napawamy się, jak czytam, ich pięknem teraz. Owo napawanie się ma jednak jedną fałszywą ale głośną nutę : ta pustka, "dzicz", to, że tak pusto i to nam się podoba, powstały wskutek wojny i Akcji "Wisła". Ktoś za tą pustkę i walory dzisiejsze zapłacił wiele. Przed wojną tylko nieliczni docierali w obszar dzisiejszych Bieszczadów, one zaczynały się nieco dalej na południowy wschód. A tu było podobnie nieciekawie, jak w Sądecczyźnie dziś (ogólnie mówiąc). Nie można aż tak tamować działań człowieczych, bo ochrona, bo Park Krajobrazowy. Jasne - kontrola poczynań musi być, ale bez przesady. A zakapiory, jak się ich nazywa, niekiedy zwą tak sami siebie, to taki sam element dzisiejszych Bieszczadów, jak górale w Tatrach np., i to jest fakt.Chyba że zaprosimy Bojków, no już pijaków na maxxx, jak wynika z przedwojennych spostrzeżeń... Nota bene - trzeźwy góral tatrzański to też ewenement. Zatem pokuszę się o wniosek, że zakapiory są kontynuatorami tradycji bojkowskiej ;)))). Poza tym dziwne, że nie obchodzi Cię los prywatnej, jakże pożądanej w nowym ustroju, prywatnej działalności gospodarczej.Ale to inny temat. Pozdrawiam...
-
Boże jaka jestem zmęczona. Nigdy mnie nie kusił zachód. Nie znam europejskich realiów. Tu jest mój dom. Rozmawiałam dziś z menedżerami i właścicielami ośrodków. Zdania są podzielone. Bardzo wiele osób myśli tak jak ja. Rozwój zrównoważony. Istnije podział na tych, którzy mają duże obłożenie i na tych którzy miewają tylko gości. Podobnie przebiega podział jeżeli chodzi o poglądy na Bieszczady.
Jak tak jest wszędzie źle to dobijasz mnie. Mam mega doła. Jestem liberałem i fananatykiem wolności. Nie oznacza to, że nie mogę być ekologiem.
Oczywiście masz rację, przed wojną było inaczej. Fakt ale czy to oznacza, że mamy zaprzepaścić nasze walory. Z całym szacunkiem ale mniej więcej wiem czego goście od nas oczekują. Ciszy, dzikości, piękna, wolnych przestrzeni. To nas odróżnia. Po co mają ludzie przyjeżdżać w zurbanizowane Bieszczady skoro bliżej mają do Zakopanego czy w Beskidy.
-
Czy ktoś pisząc że jest za rozszeżeniem ZBPN-u jest fanem chodzenia tylko po połoninach korzystając z uslug przewodników czy lubi czasem pójść gdzieś na dziko, w miejsca nieznane, niopisane, nieatrakcyjne z punktu widzenia turystyki masowej? czy jest może mistrzem kamuflażu i przemyka pod nosem całej ochronie parku? Ja bym postawił na np ograniczenie ruchu po połoninach (w Tatrach się udało) i lepsze pilnowanie czy 'masa' ich nie zadeptuje ale z drugiej strony co komu szkodzi jak od czasu do czasu ktoś przemknie jakimś strumykiem z pod Halicza? Nie chce mi się wierzyć ze nagle masy turystów wybiorą przeciskanie sie po krzakach a nie podziwianie widoków z połonin. Pozatym mam nadzieje, choć pewno tego nie dożyje, ze połoniny zarosną... i może zdziwią się wszyscy którzy zakazali wypasu etc.
PS. Sorry za spłycanie tematu ale jest todyskusja przypominająca 'oglądanie gówna przez lupe', cytując jednego z zakapiorów.
-
-
-
uważam,że to jedna wielka pomyłka, i tak brak jest odpowiedniej infrastruktury - typu miejsc, gdzie po "zimowym szaleństwie" przyjezdny mógłby spędzić czas..sam wyciąg turystów nie przyciągnie..
Mam nadzieję, że nic z tego wyciągu nie wyjdzie, i nie zeszpeci się okolic Jasła
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
uważam,że to jedna wielka pomyłka, i tak brak jest odpowiedniej infrastruktury - typu miejsc, gdzie po "zimowym szaleństwie" przyjezdny mógłby spędzić czas..sam wyciąg turystów nie przyciągnie..
Mam nadzieję, że nic z tego wyciągu nie wyjdzie, i nie zeszpeci się okolic Jasła
Działki dookoła są już zaklepane od dawna. Piękna Ella przepchnie to bez problemu jeszcze UE się dorzuci.
Co do sensu budowy wyciągów w różnych miejscach Bieszczadów to sam nie wiem. Przykład Ustzryk Dolnych gdzie od lat właściciele są w "plecy" właśnie też ze względu na brak otoczenia. Cisna jest inna tam nawet po sezonie lokale są otwarte do późna w nocy,także oferta kulturalna jest ciekawa.
Moim zdaniem wogóle(nie wiem czy na Jasło) należy budować w Bieszczadach infrastrukturę turystyczną ,oczywiście wybierając miejsca ,które się do tego nadają. Dla ludzi ,którzy tu mieszkają nie jest alternatywą chodzenie w parcianych wdziankach jak chcą niektórzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
Cisna jest inna tam nawet po sezonie lokale są otwarte do późna w nocy,także oferta kulturalna jest ciekawa.
Moim zdaniem wogóle(nie wiem czy na Jasło) należy budować w Bieszczadach infrastrukturę turystyczną ,oczywiście wybierając miejsca ,które się do tego nadają. .
Same bary i miejsca noclegowe to nie wszystko..gdy na narty przyjeżdża rodzina to raczej nie będzie całymi dniami kursować pomiędzy wyciągiem a Siekierezadą.. na mój gust ktoś się na tym przejedzie, a i przyroda ucierpi:sad:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Same bary i miejsca noclegowe to nie wszystko..gdy na narty przyjeżdża rodzina to raczej nie będzie całymi dniami kursować pomiędzy wyciągiem a Siekierezadą.. na mój gust ktoś się na tym przejedzie, a i przyroda ucierpi:sad:
Oczywiście ,że nie wszystko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
Oczywiście ,że nie wszystko.
Więc co jeszcze Cisna oferuje w sezonie zimowym??
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Więc co jeszcze Cisna oferuje w sezonie zimowym??
Niewiele właśnie ze względu na brak infrastruktury. Trudno oferować cokolwiek jeśli brak odbiorców w skali powodującej opłacalnośc danej usługi. Wyciąg ale nie tylko on może to zmienić .Pozostaje kwestia lokalizacji. Moim zdaniem ten wyciąg powstanie bo w Bieszczadach nie ma organizacji mogących wywołać burzę medialną i zablokowac inwestycję a działki w tamtym rejonie już dawno wykupione . Pojedyncze osoby mogą co najwyżej zostac uznane za oszołomów,pieniaczy itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ortodoks
W sumie nic nowego. Wiadomo o tym wszystkim od dawna .Z tego co pamiętam red. Zielonacki proponował w swoim zwidzie Wołosate jako stację narciarską.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
W sumie nic nowego. Wiadomo o tym wszystkim od dawna .Z tego co pamiętam red. Zielonacki proponował w swoim zwidzie Wołosate jako stację narciarską.
Mi się zdawało,że te wyciągi miały być na rawki. ale mogę się oczywiście mylić..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ortodoks
Acha okres przedwyborczy zaczyna się więc wypłynęła kwestia wyciągu. Dobra kiełbaska wyborcza. Tym razem wyboru do Europarlamentu. Czas stworzyć listę, a potem znaleźć chętnych do oddania głosu na PO.
Pół miliona złotych na wykup 40 ha lasów. Dobre, bardzo dobre. Kto wyrazi zgodę na wylesienie? LP wyrażą zgodę na zamianę terenu? Następna kwestia. NATURA 2000, a ekspertyza jasno mówi, że jest to teren cenny przyrodniczo.
Jednym słowem bicie wyborczej piany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Mi się zdawało,że te wyciągi miały być na rawki. ale mogę się oczywiście mylić..
Połonina Wetlińska tam są najlepsze warunki śniegowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Acha okres przedwyborczy zaczyna się więc wypłynęła kwestia wyciągu. Dobra kiełbaska wyborcza. Tym razem wyboru do Europarlamentu. Czas stworzyć listę, a potem znaleźć chętnych do oddania głosu na PO.
Pół miliona złotych na wykup 40 ha lasów. Dobre, bardzo dobre. Kto wyrazi zgodę na wylesienie? LP wyrażą zgodę na zamianę terenu? Następna kwestia. NATURA 2000, a ekspertyza jasno mówi, że jest to teren cenny przyrodniczo.
Jednym słowem bicie wyborczej piany.
To też, tylko jaki potencjał wyborczy ma Cisna . Jak na wybory samorządowe to falstart . Moim zdaniem od strony medialnej to strzał w ...hmm kolano niech będzie.
A swoją droga to niektórzy samorządowcy pier...lą jak potłuczeni, ale kto ich słucha z uwagą?
-
dla mnie bomba - brakowalo mi satrowiska dla paralotniarzy na polnocne wiatry
-
...skoro wydali już 400 tys. i sejmik popiera inwestycję, działki wokół przez "wszystkich świętych" wykupione to i przykręcą śrubę lasom i te oddadzą teren. A TO POLSKA WŁAŚNIE... .
Bez rozsądnych sprzeciwów doczekamy się niestety "Jasielskiego Skiparku"
-
Ja nie rozumiem argumentacji, że oni wywalili na to 400tys zł...co to za argument?? mam nadzieje że minister środowiska nie wyda zgody na ten wyciąg...a jeśli wyda to ostatnie chwile na ponowne odwiedzenie Jasła i okolic, bo na taki stan jaki jest obecnie, będziemy mogli czekać do kolejnych wysiedleń.:/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Ja nie rozumiem argumentacji, że oni wywalili na to 400tys zł...co to za argument?? mam nadzieje że minister środowiska nie wyda zgody na ten wyciąg...a jeśli wyda to ostatnie chwile na ponowne odwiedzenie Jasła i okolic, bo na taki stan jaki jest obecnie, będziemy mogli czekać do kolejnych wysiedleń.:/
Sugerujesz, że ICH wysiedlą?:razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
...skoro wydali już 400 tys. i sejmik popiera inwestycję, działki wokół przez "wszystkich świętych" wykupione
Jeszcze możecie cośik zakupić:razz:Kta ma kasiore to wio.Poczytajcie sobie opis.Wyciag już przyciąga...Tylko gdzie te krupówki zrobią? W Wetlinie czy w Cisnej?
http://www.allegro.pl/item468704534_..._poloniny.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Wyciag już przyciąga...Tylko gdzie te krupówki zrobią? W Wetlinie czy w Cisnej?
1. Kogo przyciąga? Turystów zimą?:razz:
2. Tego nie wie nikt. Jak na razie centrum przyszłych krupówek czyli teren pomiędzy Siekierą,nowaknajpą, a kapliczką pamięci wygląda jak wygląda. Zmieniono firmę zajmującą się parkingiem ale nadal widocznie istnieje obawa, że turyści będą smieci wyrzucać więc profilaktycznie nie postawiono koszy. A i promocja gminy jest fantastyczna. Gdybyście chcieli w informacji turystycznej zaopatrzyc się w foldery gminy Cisna to weźcie ze sobą złotóweczkę. Foldery kosztują 1 zł/sztuka.:razz:
PS.
Przeczytałam twój podpis bez problemu. Nie zauważyłabym róznicy, gdyby nie sugerowała tego treść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
...skoro wydali już 400 tys. i sejmik popiera inwestycję, działki wokół przez "wszystkich świętych" wykupione to i przykręcą śrubę lasom i te oddadzą teren.
A po co miałby ktoś lasom śrube przykręcać skoro nadleśnictwo Cisna jest za budową i gdyby nie to że potrzebna jest zgoda ministra to już te 40ha dawno byłoby oddane?
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Jak na razie centrum przyszłych krupówek czyli teren pomiędzy Siekierą,nowaknajpą, a kapliczką pamięci wygląda jak wygląda.
Nigdzie nie zrobią, bo tam wszystko się odbywa na zasadzie "nam się należy a turyści sami przylezą". Postawi się wyciąg i tyle. Kogo obchodzi co turyści będą robić jak skończą jeździć na nartach (teoretycznie, bo raczej nie nadążą z dowożeniem śniegu) - mają być i zostawiać kasę za to co jest i jeszcze niech dziękują że mają gdzie spać (ci co się załapią). Nie przez przypadek miejscowości Gminy Cisna są najbrzydsze w całej okolicy i najmniej pod kątem turystów się robi, wystarczy że są popularne więc turystów nie braknie. Podobnie jest w lesie - wystarczy porównać co robi np. Nadl. Baligród i ile zrobiło a ile Nadl. Cisna. Nie są jednak na tyle popularne żeby było tam niekończące się turystyczne Eldorado - o czym przekonają się w przyszłości. Końcówka artykułu gdzie autorka pisze iż Cisna jest jedną z najmodniejszych ostatnio miejscowości w Polsce albo jest sponsorowana, albo autorka bredzi od rzeczy nieświadomie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
. Końcówka artykułu gdzie autorka pisze iż Cisna jest jedną z najmodniejszych ostatnio miejscowości w Polsce albo jest sponsorowana, albo autorka bredzi od rzeczy nieświadomie.
Myślę,że ta Pani albo sugerowała się zamieszczonym kiedyś w newsweeku artykule o Cisnej albo nigdy w Cisnej nie była.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
A[...]Nie przez przypadek miejscowości Gminy Cisna są najbrzydsze w całej okolicy i najmniej pod kątem turystów się robi[...] Końcówka artykułu gdzie autorka pisze iż Cisna jest jedną z najmodniejszych ostatnio miejscowości w Polsce albo jest sponsorowana, albo autorka bredzi od rzeczy nieświadomie.
Po pierwsze - naraziłeś się Bubie;)
Po drugie - autorek i autorów bełkoczących w naszej prasie na zamówienie lub od serca jest jak mrówków. Niechaj bredzą. Wstyd to teraz pojęcie nieznane więc co im szkodzi? :D Nam też ich pismaczenie szkodzić nie powinno.
Za to zaszkodzą nam nadchodzące zmiany w systemie ochrony przyrody. Zwłaszcza miłośników dzikich miejsc żal...
Pozdrawiam,
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
A po co miałby ktoś lasom śrube przykręcać skoro nadleśnictwo Cisna jest za budową i gdyby nie to że potrzebna jest zgoda ministra to już te 40ha dawno byłoby oddane?
Musze ze zdziwnieniem stwierdzic iż zgadzam się z moim Przedpiścą. Z małym wyjątkiem. Na spotkaniu naturowym pani Wójt przedstawiła koncepcję budowy. Wtedy jasno przedstawiciel dyr LP w Krośnie powiedział iż nie wyrażą zgody ani na odlesienie ani na zamianę terenu. Wątpię aby coś się w tej kwestii zmieniło. Potem w kuluarach rozmawialiśmy dość długo na ten temat.
To są tylko mrzonki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
1. Kogo przyciąga? Turystów zimą?:razz:
Miałem na myśli to że juz sam plan budowy wyciągu nakręca ceny działek,jest swoistą reklamą:-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Nigdzie nie zrobią, bo tam wszystko się odbywa na zasadzie "nam się należy a turyści sami przylezą". Postawi się wyciąg i tyle. Kogo obchodzi co turyści będą robić jak skończą jeździć na nartach (teoretycznie, bo raczej nie nadążą z dowożeniem śniegu) - mają być i zostawiać kasę za to co jest i jeszcze niech dziękują że mają gdzie spać (ci co się załapią).
Oj muszę stanąć w obronie niektórych ludzi. Często zdarza się ,że przedzierając się przez góry i lasy nauczam ceramiki turystów ,którzy zeszli ze szlaków lub pogoda pokrzyżowała im plany .
Ale z przykrością (dla mojego portfela też) stwierdzam ,że ogólnie w całych Bieszczadch z przydatkami dbałość o turystów jest na słabą trójkę z =. Brak jest szczególnie oferty kulturalnej a mówi się często ,że Bieszczady to kraina artystów i poetów. No ale to temat na inną dyskusję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
to nie jest oczywiście żaden argument, ale będą przeć do przodu bez względu na okoliczności, aby się nie okazało, że ktoś wywalił te 400 000 zeta w błoto.
A do tego dochodzą grupy "lobbies", czyli po polsku, grupy towarzyskie ze swoimi wpływami...
To raczej gorzkie stwierdzenie faktu, iż kasa rządzi światem :neutral: . A to czy Wam się tam teraz podoba, czy się coś wylesi, czy się zniszczy stoki - to tzw "ich" nie obchodzi kompletnie.
Kiedyś słyszałem taką opinię, że ładnie wygląda stok na Chełmie nad Myślenicami z Zakopianki :) he, he, więc może nie wiecie (nie wiemy) co piękne ?? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Kiedyś słyszałem taką opinię, że ładnie wygląda stok na Chełmie nad Myślenicami z Zakopianki :) he, he, więc może nie wiecie (nie wiemy) co piękne ?? ;-)
Na Mosornym Groniu nad Zawoją jeszcze ładniej zrobione. Albo w Karpaczu, gdzie niejaki Gołębiewski robi porządki koparami w przestarzałym zabytkowym mieście pełnym obrzydliwych poniemieckich i w dodatku małych pensjonatów.
Górą nowy ład:P
Pozdrawiam,
Derty
-
Cóż, sprawa powracaj jak ten bumerang: http://pracownia.org.pl/aktualnosci,499
Na wsiaki słuczaj wkleję i treść:
Podkarpacki Sejmik chce wyciągów na Górę Jasło
24 października Komisje Rozwoju Regionalnego oraz Gospodarki i Infrastruktury Sejmiku Województwa Podkarpackiego poparły ideę „Budowy stacji narciarsko-klimatycznej na górze Jasło rozwijającej się turystycznie bieszczadzkiej gminie Cisna” promowanej przez Gminę Cisna.
Komisja Rozwoju Regionalnego wystąpiła z inicjatywą uchwałodawczą w sprawie poparcia inicjatywy „Budowy stacji narciarsko-klimatycznej na górze Jasło rozwijającej się turystycznie bieszczadzkiej gminie Cisna”. Komisja Gospodarki i Infrastruktury po zapoznaniu się z projektem uchwały w sprawie poparcia inicjatywy pozytywnie zaopiniowała jej uchwały.
Sejmik w uzasadnieniu uchwały podał "oczekiwania licznie przybywających do Cisnej turystów są wręcz nakazem, by taki obiekt powstał. Za zasadnością inwestycji przemawia również fakt, iż Bieszczady mogłyby stać się centrum sportu zimowego być może na miarę znanych dużych ośrodków". O opinię Sejmiku w sprawie inicjatywy poprosiła go Gmina Cisna. Uchwała podjęta przez Sejmik ma trafić do ministra sportu, gdyż gmina może się starać o pomoc w sfinansowaniu tej inwestycji.
Pasmo Jasła rozciąga się od Cisnej, poprzez Małe Jasło, Jasło aż do granicznego Okrąglika. Pokryte jest typową buczyną karpacką oraz lasami bukowo-jodłowymi, z których znaczną część stanowią starodrzewy. W tym rejonie bytują wilki, niedźwiedzie, rysie, jelenie, głuszce i wiele innych zwierząt. To ważny korytarz ekologiczny w Karpatach. Walory przyrodniczo-krajobrazowe podkreśla status prawny obszaru – Ciśniańsko-Wetliński Park Krajobrazowy, otulina Bieszczadzkiego Parku Narodowego, Międzynarodowy Rezerwat Biosfery „Karpaty Wschodnie” oraz europejska sieć Natura 2000 jako ostoja ptasia oraz ostoja siedliskowa – obszar „Bieszczady” (PLC 180001). Obszar góry Jasło to mniej znane bieszczadzkie połoniny, jednak Małe Jasło (1097 m n.p.m.) i Jasło (1153 m n.p.m.) zaliczają się do równie cennych połonin.
Pomysł budowy stacji narciarskiej w Bieszczadach nie jest nowy. W 1988 r. red. Janusz Zielonacki z OTV Kraków promował ideę „Kolorowego zawrotu głowy”. Od 1998 r. kolejni wójtowie gminy Cisna popularyzowali ideę budowy wyciągów narciarskich na stokach Jasła. Tadeusz Wrona, później Elżbieta Łukacijewska oraz obecna wójt Renata Szczepańska, za jeden ze swych głównych celów jako włodarze gminy stawiali budowę stacji narciarskiej na Jasło.
Gmina Cisna w tym roku zamierza wystąpić o wykup 40 hektarów do Nadleśnictwa Cisna, które w zdecydowanej większości są terenami zalesionymi i zostaną wycięte na użytek przyszłej stacji narciarskiej. Gmina zarezerwowała na wykup tej ziemi pół miliona złotych. Opinię w tej sprawie musi wydać jednak Ministerstwo Środowiska.
Gmina już jednak dziś planuje początek budowy kolejki na 2010 rok. Jak mówi wójt gminy Renata Szczepańska - Same ekspertyzy i raporty przyrodnicze kosztowały nas blisko 200 tys. złotych. Gmina do tej pory wydała na przygotowania ok. 400 tys. złotych. Gmina sama jednak nie będzie w stanie udźwignąć ciężaru finansowania tego zadania.
Warto przypomnieć, że w 1998 r. Wojewódzka Komisja Ochrony Przyrody negatywnie zaopiniowała projekt lokalizacji wyciągu narciarskiego, podobnie również negatywnie w 1998 r. przedsięwzięcie zaopiniowała Rada Naukowo- Społeczna Zespołu Karpackich Parków Krajobrazowych w Krośnie. W planie ochrony Ciśniańsko-Wetlińskiego Parku Krajobrazowego obszar, na którym miałby powstać wyciąg, znajduje się w II strefie użytkowania, tam zaś w ogóle nie dopuszcza się inwestycji narciarskich. Możliwość realizacji przedmiotowej inwestycji dopuszcza się na terenie strefy III, której w rejonie góry Jasło w ogóle nie spotkamy.
Pomysł zabudowy infrastrukturą narciarstwa zjazdowego góry Jasło to kolejny przykład braku poszanowania krajowego i wspólnotowego prawa ochrony przyrody. Planując zagospodarowanie narciarskie nie zważa się na równie ważne i cenne możliwości wykorzystania turystycznego w kierunku przyrodniczym i krajobrazowym.
Tereny góry Jasło znacząco odbiegają od warunków alpejskich, najbardziej dogodnych narciarstwu, za to posiadają wyjątkowo piękny krajobraz i bogaty skład gatunkowy – roślin i zwierząt ciekawych i unikalnych na skalę europejską. Tak zjawiskowego krajobrazu, jaki tworzą rozległe połoniny, nie wolno poświęcać na rzecz szpecących sieci kolejek, wyciągów, tras narciarskich, tym bardziej wtedy, kiedy nie jest to konieczne dla zaspokojenia popytu na możliwości uprawiania narciarstwa na obszarze Bieszczad.
-
..rozmawiałem dzisiaj z kilkoma mieszkańcami Cisnej (nie tymi od butelki, choć też ich lubie) .. i uśrednić można ów pomysł na wypowiedź : Fuj! ... choć były i głosy ZA... pomyłka co do warunków zagospodarowania przyrodniczego regionu... no i to nie Karpacz przedsye...