To co widziałes to tylko czubek góry lodowej. Mozna to nazwać ....... gospodarką leśną.
Wersja do druku
Jest już projekt wizytówki, część reklamy społecznej.
Hasła
Nie! dla wycinki cennych drzewostanów
Tak! dla Turnickiego Parku Narodowego
na tle pięknych drzew. I jako ozdobnik trzmiel siedzący na ostrożeniu.
Na odwrotnej stronie moja przewodnicka wizytówka.
To na początek.
Ja zalatwielem u podkarpackiego producenta papieru toletowego , by na swym wyrobie umiescil "MY nie wycieramy sie Turnica" oraz "Turnica to pluca Rzeszowa" : badz "Ratujmy nasienie lasu" oraz "Turnica Turnica gdyby nie Ustrzyki bylaby stolica"
..wydaję malutki tomik poetycko-fraszkowo-prześmiewczy i na ostatnich stronach jest apel o wsparcie wolnościowej walki Tybetu, oraz jednę stronę poświęcimy Turnicy.. czy są jakies materialy promocyjne już, lub hasło przewodnie? ..jak nie to coś wymyśłimy... pozdrawiam... z buszu
Dobre hasło przewodnie przydałoby się. Kropku do dzieła!
Piękne rymy klopsik, podobaja mi się, myślę,że użyjemy je w kampanii...
PS. Kupiłeś juz kloca (jaworowego rzecz jasna) :)
LP to droga firma za droga poszedlem do podziemia i dostalem spory rabat :mrgreen:
Cześć, jestem tutaj nowy. Chciałem wam powiedzieć, ze robicie kawał dobrej roboty. Wiedzcie, że nie jesteście sami, że wiele osób popiera powołanie PN na tym wspaniałym obszarze. Chciałem zapytać, czy utrzymujecie kontakt z organizacjami ekologicznymi, może by coś pomogli? Warto też przenieść dyskusje na inne fora przyrodnicze. np http://forum.przyroda.org/ , http://forum.bocian.org.pl/ Wątki nt. TnPN są dość zakurzone, chyba czas je odkurzyć?
Trzymam kciuki, i chętnie pomogę !!!
pozdr
Witaj na forum. Mam nadzieję, że pozostaniesz z nami na dłużej.
Coś Koordynator zapracowany więc ja odpowiem na pytanie. Tak, utrzymujemy kontakt z pracownią. Ostatnio dość dużo na ten temat rozmawiałam z Ortodoksem. Pomogą ale to my sami tzn. wszyscy zainteresowani zwiększeniem ochrony tego miejsca, musimy zacząć działać. Każdy chętny jest mile widziany. Spotkanie stowarzyszenia jest w niedzielę.
Koordynator jest zapracowany... :)
Mam wspaniałą wiadomość...
Dostałem e-maila o takiej treści:
Fundacja Dzika Polska
3 Abercorn Square
Inchicore, Dublin 8
Dublin, 25.03.2008
Do Członków Założycieli
Stowarzyszenia na rzecz Turnickiego
Parku Narodowego
Szanowni Państwo,
Z wielką radością i nadzieją przeczytaliśmy informację o pomyśle
powołania Stowarzyszenia na rzecz Turnickiego Parku Narodowego.
Idea Turnickiego Parku Narodowego jest nam dobrze znana, podobnie
jak dotychczasowe wysiłki różnych organizacji i osób na rzecz jego
utworzenia. Wierzymy, że powołując Stowarzyszenie macie Państwo
pomysł i strategię, które pozwolą osiągnąć ten ważny dla ochrony
przyrody cel.
Zarząd naszej Fundacji, której nadrzędnym celem jest działanie na
rzecz ochrony dzikiej przyrody w Polsce, jednomyślnie opowiedział
się za możliwością wsparcia działań na rzecz utworzenia Turnickiego
Parku Narodowego. Pomoc jaką możemy zaoferować to zarówno wsparcie
organizacyjne jak i finansowe. Pragniemy zatem prosić Państwa o
przekazanie nam pocztą elektroniczną informacji o planowanych przez
nowe Stowarzyszenie działaniach oraz najpilniejszych potrzebach.
Z poważaniem – w imieniu Zarządu
Radosław Sawicki
Do końca nie wierzyłam, gdy zadzwoniłeś z taką wiadomością. Najbardziej bałam się, że zostaniemy pozostawieni sami sobie.
Jednym słowem hip, hip hura. Oby tak dalej Koordynatorze.
Znalazłem w archiwum "Nowin" "ciekawy artykuł" (2002 r.). Pachnie mi to hipokryzją zmnieszaną z elementarną nieznajomościa tematu. Nie wiem jak można pisać,iż Leśny Kompleks Promocyjny jest formą ochrony przyrody. Czy to celowe wprowadzanie w błąd? Nie wiem, ale w tej "laurce" jest jeszcze więcej śmiesznych kwestii. Przeczytajcie sami... (Wstawki "sic" pochodzą odemnie, reszta to tekst oryginalny)
PRZEMYŚL
10 grudnia 2002 - 0:01
Las pod ochroną (sic!!!)
BIRCZA. Powstał leśny kompleks promocyjny, obejmujący tereny o walorach przyrodniczo - krajobrazowych, z rzadkimi okazami roślin i zwierząt.
Leśny kompleks promocyjny obejmuje tereny o dużych walorach przyrodniczo - krajobrazowych (ARCHIWUM)
Na terenie gminy Bircza oraz sąsiadujących z nią Fredropol i Ustrzyki Dolne miał powstać Turnicki Park Narodowy. Mieszkańcy obawiali się, że wraz z powstaniem rezerwatu stracą pracę przy wycince drzewa i zbiorze runa leśnego. - W tej sytuacji decyzją dyrektora Lasów Państwowych, przy akceptacji naszego samorządu, został utworzony leśny kompleks promocyjny obejmujący 30 tysięcy hektarów - informuje Wojciech Bobowski, przewodniczący Rady Gminy w Birczy minionej kadencji. - Leży nie tylko na terenie naszej gminy, Fredropola i Ustrzyk Dolnych, ale także częściowo Krzywczy i Dubiecka. Chociaż jest eksploatowany i odbywają się w nim polowania, to cała jego przyroda jest objęta szczególną ochroną (sic!!!) , z zachowaniem lub odtwarzaniem naturalnych walorów lasu.(sic!!!!) Kompleks jest jednym z elementów promocji naszej gminy, która zabiega o status uzdrowiskowej.
Duży nacisk kładzie się na prawidłową gospodarkę leśną ,ochronę przyrody(sic!!!), edukację przyrodniczą.
Przy kompleksie powstała naukowo - społeczna rada, skupiająca 25 naukowców, samorządowców, biznesmenów. W lasach, tworzących birczański kompleks, prowadzone są prace badawcze i doświadczalne dotyczące świata roślinnego i zwierzęcego. Zachowała się tam nieskażona przyroda, żyją żbiki, rysie, jelenie, sarny, wilki, sporo gatunków ptaków, rzadko już spotykanych.
Powstają ścieżki przyrodnicze
- Charakter edukacyjny ma utworzona w siedzibie naszego Nadleśnictwa izba przyrodniczo - leśna - mówi Stanisław Rębisz, zastępca nadleśniczego. - Na blisko 170 metrach kw. zgromadzono wiele eksponatów flory i fauny, powstaje biblioteka, a na zewnątrz budynku jest już gotowa "zielona klasa". Z pieniędzy Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zostanie zakupiony sprzęt audiowizualny. Turyści tu będą mogli zobaczyć to, czego często nie dostrzegają, wędrując leśnymi ścieżkami.
W Birczy, zabiegającej o nadanie statusu uzdrowiska wykonano już szereg niezbędnych badań przyrodniczych, klimatycznych, geologicznych. Powstało Biuro Informacji Turystycznej, tworzona jest stacja meteorologiczna
Źródło: http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...73313070738160
Dobra wiadomość. Dziś odbyło sie spotkanie założycielskie Stowarzyszenia na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego. Prezesem został Zefir. Podoba mi się taka sytuacja. Młody człowiek walczy o coś na czym bardzo mu zależy, znajduje osoby podobnie myślące i ma szanse na uratowanie czegoś cennego. Piękny przykład postawy obywatelskiej.
A na marginesie być może ktoś kiedyś zajrzy do tego wątku i napisze np. pracę magisterską na temat rola forum bieszczadzkiego w powołaniu TPN. W Stowarzyszeniu bierze udział kilku aktywnych userów tego forum.
Witam ponownie,
rozmawiałem z wieloma osobami mieszkającymi w Birczy, 70% ludzi kompletnie nie jest zorientowana w temacie, a reszta jest lekko na nie, ale nie potrafi powiedzieć dlaczego. Chyba ogólnie ludzie boją sie zmian.
Chciałem zaproponować wyjście do ludzi, zebranie argumentów na tak i próba przekonania ich. Jako, że nie ma mnie na miejscu, rozmawiam za pośrednictwem komunikatora internetowego. Muszę powiedzieć, że taka rozmowa przynosi wymierne efekty, sporo ludzi zmienia zdanie. pzdr
I tak bywa. Bywa też, że ktoś Cię zapyta czy wiesz ile płonie dom?
Powstało stowarzyszenie na rzecz Turnickiego Parku Narodowego30 marca br. w Przemyślu zawiązało się stowarzyszenie, którego celem jest aktywnie działać na rzecz utworzenia Turnickiego Parku Narodowego na Pogórzu Przemyskim. Organizacja zamierza podejmować działania polityczne i prawne by powstanie parku było możliwe jak najszybciej.
Więcej na:
http://www.pracownia.org.pl/prac/ind...442&m=4&r=2008
dzieki ze roz....... ten teren dziekuje STOWARZYSZENIU ktore bedzie PROMOWALO TEREN DZIEKUJE WAM LUDZIOM DOBREJ WOLI dom plonie 1,5 drewniany jak lichy jak dobry to i 6 h trzyma zar
Gdyby trzeba było zbierać jakieś podpisy za utworzeniem Turnickiego Parku Narodowego, to proszę mi podesłać odpowiedni formularz, a ja na każdej swojej wycieczce którą prowadzę puszczę takową listę, poproszę o wpis itp. , ogólnie myśle ,że brać przewodnicka powinna w swój sposób uczulać, reklamować i uświadamiać grupy, które prowadzą o istniejącym problemie, im więcej ludzi będzie wiedziało chociażby o możliwości utworzenia takiego parku tym lepiej, a niezbedne podpisy prędzej czy później się zbiorą..kwestia czasu
Same dobre wieści przywiozłam z targów w Krakowie. Po pierwsze rozmawiałam z nieocenionymi zwolenniczkami ze Stowarzyszenia "Wrota Karpat Wsch" z Birczy. Są entuzjastkami parku i włączyły się działalnośc z pełnym impetem. Przygotowują panel dyskusyjny: lubelscy naukowcy, mieszkańcy Birczy i Fredropola oraz ościennych miejscowości, stowarzyszenie plus osoby zaiteresowane. Pomieszczenie udostępniło Nadleśnictwo Bircza.
Obok naszego podkarpackiego stoiska było stoisko z Lubelszczyzny. Wystawcy propagowali wraz z nami ideę Turnickiego Parku Narodowego. Przedstawiciel Roztoczańskiego Parku Narodowego deklarował nam pomoc. (Pozdrawiam Kolegów Przewodników z Lubelszczyzny, szczególnie aktywnego Usera jednego z internetowych forów).
A z kiepskich wieści to taka, że w kręgach politycznych i ministralnych idea powstania parku nie cieszy się popularnością.
Zgadza się. Promowaniem Turnickiego Parku Narodowego zajmą się także osoby związane z Birczą. To bardzo budująca wiadomość.Ważne aby do idei parku przekonać lokalny samorząd.
Poniżej podsyłam tekst niedoszłego wywiadu związanego z powstaniem Stowarzyszenia, który miał się ukazać w Nowinach a z "niewiadomych przyczyn" się nie ukazał... (widocznie bardziej potrzebne są artykuły o krzywych krawężnikach lub o problemie braku popytu na pietruszkę:) )
Dostałem e-mailem takie oto pytania od dziennikarza "Nowin":
1. Jaki jest cel powstania Turnickiego PN? (co miałby chronić, jakie rzadkie gat. zwierząt i roślin itp.
2. Jakie obejmie tereny, w jakich gminach, jaka będzie powierzchnia?
3. Jaka będzie procedura, czyli tearz powstało stowarzyszenie, keidy wniosek i co dalej.
4. Od kogo zależy decyzja o powołaniu parku? Czy konieczne są konsultacje społeczne?
5. Czego obawiają się rolnicy, mieszkańcy samorządowcy i jak wy się odnosicie do tych obaw?
6. Jakie są szanse na powołanie TPN? Jak to będzie rozłożone w czasie, przy pozytywnym przebiegu?
7. Władze stowarzyszenia, ew. tel. do prezesa., kto jeszcze wchdozi w skład stowarzyszenia.
Takiej odpowiedzi (poniżej) udzieliłem. Szkoda tylko,że wywiad się nie ukazał. Widocznie są ciekawsze tematy...
1.Celem powstania Turnickiego Parku Narodowego jest objęcie najwyższą formą ochrony wybitnie cennych terenów Gór Turczańsko - Sanockich. Przedmiotem ochrony byłyby w szczególności wspaniałe zbiorowiska leśne - buczyna karpacka z pomnikowymi i niespotykanymi już w naszym kraju okazami jodeł, buków, jaworów. Do innych walorów projektowanego parku należy bogata ornitofauna - między innymi występuje tu orlik krzykliwy, orzeł przedni, trzmielojad, puszczyk uralski, puchacz, zimorodek, bocian czarny. Obszar parku byłby też ważnym stanowiskiem występowania rysia i wilka. Wartym uwagi jest fakt występowania nowych dla nauki gatunków roślin i zwierząt. Prowadzone badania wskazują , iż projektowany Turnicki Pn przewyższa swoimi wartosciami przyrodniczymi istniejące już parki narodowe.
2. Park obejmowałby gminę Bircza i częściowo gminę Fredropol. Minimalistyczna i najbardziej kompromisowa wersja zakłada powołanie parku na obszarze 10.000 ha - terenie niezamieszkanym, stanowiącym w wiekszości własność Skarby Państwa. Są to tereny na południe i wschód od rz. Wiar. Warto zauważyć, iż ta alternatywa zakłada zachowanie Nadleśnictwa Bircza. Biorąc pod uwagę, iż powierzchnia tego nadleśnictwa wynosi 30.000 ha park obejmowałby 1/3 jego całkowitej powierzchni. Byłoby to rozwiązanie kompromisowe -godzące interes lokalnej społeczności i leśników z interesem ochrony przyrody.
3. Stowarzyszenie zawiązało się 30 marca 2008r. W tej chwili czeka nas procedura rejestracji. Jako stowarzyszenie zamierzamy aktywnie lobbować na rzecz parku, przez podejmowanie działań politycznych i prawnych. Myślimy także o własnej stronie interenetowej, w planach jest wydanie folderu informacyjnego - promującego wartości przyszłego parku.Żywimy nadzieję, iż nasze starania poprą lokalni politycy a w szczególności mieszkańcy zainteresowanych gmin.
4. Niestety w obowiązującym stanie prawnym procedura powołania parku narodowego jest bardzo utrudniona. Jest to złe prawo. Od czasu wejścia nowego ustawodawstwa powołano tylko jeden nowy park narodowy i to 7 lat temu - Park Narodowy Ujście Warty (2001), który - i tu niespodzianka - powstał on z inicjatywy lokalnych samorządów. Powołanie parku narodowego uzależnione jest od stanowiska lokalnego samorządu, który zazwyczaj jest bardzo negatywnie nastawiony do idei parku. Wynika to po części z niedoinformowania o prawdziwych szansach i potencjalnych zagrożeniach jakie niesie powstanie parku, po części natomiast z niezrozumienia samej zasady zrównoważonego rozwoju - wynikającej z Konstytucji RP. W przypadku Turnickiego PN zagrożeń dla lokalnej społeczności praktycznie nie ma - w granicach parku nie znajdzie się żadna miejscowość, to obszar bezludny, w większości należący do Lasów Państwowych.
5. Obawy samorządu są nieuzasadnione. Park narodowy jest magnesem, który przyciąga turystów a z nimi pieniądze. Znajdą sie tacy, którzy powiedzą - turystyka może być i bez parku. I to jest błędne myślenie. Park narodowy stałby się wizytówką rozpoznawalną w Polsce i w Europie. Teraz gminy Bircza i Fredropol nie istnieją w powszechnej świadomości turystycznej. Owszem - turystyka stanowi zagrożenie dla przyrody i niewątpliwego romantyzmu tego pustkowia, ale musimy sie zdecydować - gospodarka leśna i rozwój "brudnych" sektorów gospodarki czy zachowanie tej "perły podkarpacia" z możliwością rozwoju turystyki, która w tym przypadku jest mniejszym złem, przynoszącym przy tym pokaźne dochody. Już teraz dochodzą do mnie pozytywne głosy właścicieli gospodarstw agroturystycznych z gminy Bircza, którzy - choć z pewnymi zastrzeżeniami -generalnie są za powstaniem parku bo wiedzą jak na turystyce zarabiają takie gminy jak Białowieża czy Zakopane.
Oczywiście należy brać pod uwagę zdanie lokalnej społeczności, ono jest najważniejsze, musimy profesjonalnie i wiarygodnie informować ich o skutkach takiego przedsięwzięcia. Najwięcej zyskają właściciele gospodarstw agroturystycznych, rolnicy. Stracą - myśliwi i w o wiele mniejszym stopniu leśnicy, choć nie można zapomnieć, że Nadleśnicto Bircza bądzie istniało nadal, a cześć jego dotychczasowych pracowników będzie zatrudniona w parku narodowym.
Reasumując - park narodowy plus status gminy uzdrowiskowej to szansa rozwoju dla gminy Bircza.
6 W tej chwili szanse na powstanie Turnickiego Parku Narodowego są znaczne, mamy szerokie poparcie społeczne. Liczymy na zrozumienie ze strony lokalnej społeczności gmin Bircza I Fredropol. Bardzo zależy nam aby dotrzeć do tego środowiska. To wspaniali ludzie zżyci z tą przyrodą, należy dać im szanse na rozwój, na modernizacje dróg,których stan jest często bardzo zły, na godziwe życie. Muszą zrozumieć,że można żyć z tej '' przyrody" jednocześnie nie niszcząc jej. Posiadają bogactwo, którego nie są świadomi. Cieszy mnie,że coraz więcej osób z regionu jest za powstaniem parku. Były kiedyś zarzuty,że to osoby z zewnątrz chcą narzucać park mieszkańcom gminy Bircza. Patrząc na obecna sytuację - parku chce wielu mieszkańców gminy, choć często boja się do tego przyznać. Jednocześnie liczę, iż te osoby przyłączą się do naszych działań. To będzie bezcenne wsparcie. Myślę,że park może powstać w przeciągu 3 - 7 lat, choć niewykluczone,że wcześniej tym bardziej, iż jest zapisany w obowiązujących planach i strategiach o znaczeniu centralnym jak i wojewódzkim. Warto o tym pamiętać, tym bardziej, iż projekt parku jest - to nie są tylko kreski na mapie. Jest też kilka poważnych opracowań naukowych na ten temat.
7. W stowarzyszenie zaangażowało się szereg osób. Z tego zacnego grona należy wymienić przewodników turystycznych zrzeszonych w "Grupie Bieszczady", pracowników naukowych i studentów wydziału ochrony środowiska Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, są też z nami ornitolodzy, nauczyciele, przyrodnicy, rolnicy, studenci. Ważnym akcentem jest obecność we władzach stowarzyszenia osoby związanej z Bieszczadzkim Parkiem Narodowym.
Historia...
http://dezerter.most.org.pl/o/wobronie.html
...i teraźniejszość
Co raz więcej osób ( w tym Userzy z naszego forum) chce włączyć się w działalność Stowarzyszenia.
Witam wszystkich Chętnych w klubie Turnicolubów!
Turnicki w mediach:
http://www.wrota.podkarpackie.pl/pl/..._park_narodowy
http://www.obywatel.org.pl/index.php...ticle&sid=9680
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Stow...o-1745876.html
http://www.finanse.az.pl/wpisy/Stowa...rku_Narodowego
http://www.pracownia.org.pl/prac/
I to nie wszystkie serwisy, na których przewija się temat Turnickiego. Dziś udzieliłem wywiadu dziennikarzowi Polskiej Agencji Prasowej więc temat będzie się przewijał w ogólnopolskich mediach.Pozdrawiam...
http://www.ekologia.pl/index.php?opt...=17&Itemid=100
http://www.koniczynka.org/index.php?...656879&bot=rss
http://www.biznes.60m.pl/2008/04/09/...ku-narodowego/
Nie tylko Turnicki :)
Park narodowy nie taki jak chcą wójtowie
Eliza Kwiatkowska
2008-04-08, ostatnia aktualizacja 2008-04-08 20:37
http://bi.gazeta.pl/im/9/4089/m4089799.gif
Jeszcze nigdy prace nad utworzeniem Jurajskiego Parku Narodowego nie były tak zaawansowane. Przyrodnicy przeanalizowali teren i stwierdzili, że jest co chronić. Teraz na temat pomysłu ma się wypowiedzieć społeczeństwo
http://bi.gazeta.pl/im/8/5100/z5100378N.jpg
http://miasta.gazeta.pl/i/37/lup2.gif
Fot. Fot: Grzegorz Skowronek / AG
- Specjalny zespół do ustanowienia Jurajskiego Parku Narodowego zakończył już pierwszy i drugi etap prac - mówi Marek Broda, dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego. - Przyrodnicy przeanalizowali teren przyszłego parku i zgromadzili dokumentację, która jednoznacznie wskazuje, że mamy obszar o niezwykłych walorach przyrodniczych. Zapoznaliśmy się także ze stanem prawnym terenów, na których park ma powstać. Teraz czas zastanowić się nad tym, w jaki sposób powstanie parku wpłynie na mieszkańców i jak ten pomysł jest odbierany przez społeczeństwo. Na trzecim i ostatnim etapie pracami zespołu będzie kierował Adam Markowski, wójt Janowa.
Zespół został powołany rok temu przez ówczesnego wojewodę śląskiego. W jego skład weszli przedstawiciele samorządów, leśnicy, naukowcy, przyrodnicy i urzędnicy administracji państwowej.
Projekt utworzenia Jurajskiego Parku Narodowego powstał w połowie lat 90. ubiegłego wieku. Stworzyli go naukowcy Uniwersytetu Łódzkiego, wśród nich związany z naszym regionem prof. Janusz Hereźniak. Ekolodzy lansujący pomysł argumentowali, że tylko powstanie takiej instytucji może zapobiec dalszej dewastacji unikatowej przyrody. Sprzeciwili się prywatni właściciele i samorządy lokalne. Skarżyli się, że nie będą mogli swobodnie dysponować własnymi terenami w granicach parku. Grunty prywatne stanowiłyby blisko 17 proc. jego powierzchni, pozostała część - to własność państwa.
Pomysł upadł, ale zespół powołany przed rokiem przez wojewodę oparł się w dużej mierze na zgromadzonych kilkanaście lat wcześniej materiałach.
- Przy wyznaczaniu granic przyszłego parku nie odbiegliśmy właściwie od propozycji profesora Hereźniaka - mówi dyrektor Broda. - Park znajdowałby się przede wszystkim na terenie gmin Janów i Olsztyn, a w niewielkim stopniu - tylko otuliną - wkraczałby do gmin Żarki i Niegowa.
Konkretnie park objąłby obszar złotopotocki o powierzchni 3,5 tys. ha, m.in. z zabytkowym dworkiem Krasińskich, oraz olsztyński o powierzchni blisko 1,1 tys. hektarów m.in. z ruinami zamku. Z przygotowanej przez przyrodników analizy wynika, że na tym terenie kilka cennych obiektów przyrodniczych nie jest dziś objętych żadną formą ochrony. Chodzi o Jaskinię Wierną, Jaskinię na Dupce, Kamieniołom Warszawski w Siedlcu, czy Górę Zamkową. Ale są tu również rezerwaty przyrody: Sokole Góry, Ostrężnik, Parkowe i Bukowa Kępa. Przyrodnicy nie mają wątpliwości co do celowości utworzenia na tym terenie Jurajskiego Parku Narodowego. Potwierdzili niezwykłe walory przyrodnicze terenu. Występuje tu wiele cennych gatunków flory i fauny. Wśród nich wiele endemitów, czyli roślin i zwierząt, które poza Jurą nie występują nigdzie na świecie. Tym właśnie zdaniem przyrodników wyróżniałby się Jurajski Park Narodowy od innych.
- Granice parku mogą być przyczyną konfliktu - ocenia Adam Markowski, wójt Janowa. - Moim zdaniem powinny być lekko skorygowane. Nie wyobrażam sobie, by w granicach parku znalazł się zespół pałacowy w Złotym Potoku, gdzie są bloki mieszkalne i szkoła. Podejrzewam, że w olsztyńskiej części kością niezgody może być zamkowe wzgórze, które należy do wspólnoty gruntowej.
Janowski wójt, który ma przeanalizować teren przyszłego parku pod kątem społecznym, ma nadzieję, że jeszcze w tym miesiącu dojdzie do spotkania zespołu: - Sytuacja skomplikowała się o tyle, że jest nowy wicewojewoda, który musi się zapoznać z pracami zespołu. Jestem coraz większym zwolennikiem utworzenia parku, ale życzyłbym sobie partnera do rozmowy o konkretach techniczno-administracyjnych, bo przyrodnicze mamy już za sobą. Chciałbym wiedzieć na przykład, gdzie będzie siedziba parku, ile stworzy się etatów, jakie zaplecze finansowe będzie miała ta instytucja. Dopiero na etapie konkretów będę mógł spotkać się z mieszkańcami i powiedzieć im o plusach i minusach pomysłu.
Zdaniem wójta Markowskiego utworzenie Jurajskiego Parku Narodowego jest realne pod warunkiem, że wojewoda wykaże zapał. To on wnioskuje do rządu o utworzenie parku narodowego. Na razie wojewoda czeka na zakończenie prac zespołu przygotowującego projekt.
Źródło: Gazeta Wyborcza Częstochowa
W czwartek debata na temat Turnickiego w Radiu Rzeszów. Godzina - 18.08. Serdecznie zapraszam...
Wysłuchałam debaty. Popełniłam błąd. Powinnam przyjąć zaproszenie. Mogłabym rozwiać kilka wątpliwości. Bertrand zadał mi pytanie w boxie. Odpowiem mu tu.
Tak jestem przekonana, że miejscowa ludność skorzysta na powstaniu parku. Jesteśmy w UE. Na dzień dzisiejszy w krajach członkowskich zarabia się najlepiej na ochronie środowiska. Największym minusem tych okolic jest brak ludzi z pomysłami. Okolice Bierczy opanowała niemoc. Musimy uruchomić inicjatywę. Jest kilka osób które mają szanse zostać liderami. Stawiam na kobiety. Podobała mi się wypowiedź pewnej 70-letniej kobiety, przeciwniczki parku. Mówiła jak ekolog. Wie, że może dużo stracić. Ma 600 zł renty, dorabia w lesie przy sadzonkach. Zbiera grzyby, marnuje je i sprzedaje po 7 zł za słoik do Warszawy. Ma kilka ha pola, które uprawia w sposób ekologiczny. To ideał. Wie czego chce. Chciałabym właśnie takie panie przekonać do inicjatywy. Być może nie ona ale jej rodzina będzie benificjentem powstania parku. To jej należy pomóc. Dać najpierw coś, pokazać, że jesteśmy po jej stronie i pomóc utrzymać rodzinę. Czy ona chce, zeby jej wnukowie nadal tak ciężko charowali i nie mieli środków do życia? Czy che aby jej wnukowie mieli szansę na inne, lepsze życie.
Pan Marszałek czyta to forum więc postaram się trzymać język za zębami i nie zdradzać zbyt wiele planów.:wink:
Za kilka dni ruszy w Turnicę kilkudziesięciu studentów. Będą inwentaryzować walory turystyczne.
Dzięki za odpowiedź! Ale nie widzę spojrzenia z drugiej strony barykady... Lucyno nie twierdzę, że nie masz racji, ale weź kartke papieru, zrób od góry do dołu pionową krechę i po lewej spisz minusy, a po prawej plusy. Zostaw kartke na tydzień. potem przczytaj, uzupełnij i napisz na forum jakieś wnioski. Możesz tez zrobić SWOTa. Prawda zawsze leży gdzieś prawie po środku. Pytanie jest o to prawie...
Pozdrawiam
P.S.
Nie wiem kiedy będę miał czas zrobić ksero, ale zrobię
Pozdrawiam
Analiza SWOT to moja specjalność. Już ją zrobiłam.
Bertrand TPN ma powstać na 1/3 obszaru Nadleśnictwa Bircza i ma objąć 10 000 ha. Tylko tereny będące własnością skarbu państwa. Powstanie nowy zakład pracy zatrudniający kilku-kilkunastu ludzi. Jedyne zagrożenie to takie, że budżet musi wydać plus minus 2 mln na powstanie parku.
W ogóle muszę Cię uświadomić. Czekaj na przesyłkę.
:-D:roll::-D Mam swoje lata. Czekam na uświadomienie. :oops: Mój Dziadek mówił: "człowiek uczy się całe życie i głupim umiera".
Pozdrawiam
Uświadomienie ekologiczne ma się rozumieć.
Przebudowywana sośnina - pozyskanie około 25-30% drewna - głównie So trochę brzozy, osiki, iwy i buka. W lesie pozostają najżywotniejsze sosny o silnych koronach oraz w miejscach samosiewu buk i naloty bukowe i jodłowe. Teraz tylko pozostaje sadzenie.
Pytam Ciebie jako fachowca - leśnika (bom sama nie fachowiec) - w takim razie - jeśli trzeba sadzić las - to co za sens tworzenia parku ?
W innym miejscu Zefir pisał, że las pogórzański trzeba chronić, bo jest jedynym w swoim rodzaju lasem na Pogórzu i absolutnie unikalnym.
Podobno tak cennym jak Puszcza Białowieska.
Podobne sformułowania znalazłam w innych (dość już starych) folderach.
Tymczasem z całkiem własnych prywatnych obserwacji wiem, że lasy mieszane (na pewno w znacznym stopniu przebudowane, ale urozmaicone) są na Pogórzu Wiśnickim. Nawet moja rodzina posiada taki las (niewielki fragment z dość sporego obszaru leśnego na tzw. Zoni w okolicach Sobolowa).
No to jak jest w końcu ?
Jest ten las na Pogórzu Przemyskim unikalny i tak bardzo cenny - czy nie jest ?
Pozdrowienia
Basia
Zdjęcie tylko pokazuje właściwei przebudowywaną sośninę. Przebudowa to hodowlane doprowadzenie do zgodności drzewostanu z siedliskiem. Lasy przedplonowe mają charakter tymczasowy. Najcenniejsze przyrodniczo na Pogórzu są starodrzewia bukowo-jodłowe z wiązem górskim, jesionem, jaworem i innymi gatunkami, pojedyńczo nawet z sosną.
Zdjęcie zamieściłem w wątku, bo wynikła dyskusja po wczorajszej debacie, w której poruszono min. temat przebudowy.
Derty jeżeli pozwolisz to tu odpowiem Ci na pytanie. Powołanie Turnickiego Parku Narodowego wpisane jest do Narodowej Strategii Ochrony Przyrody. Posiada bardzo obszerną i szczegółowa dokumentację. Nie ma tylko przyzwolenia politycznego na powstanie tego parku. W podobnej sytuacji jest Mazurski Park Narodowy. Prof. Piórecki stworzył operat kilkanaście lat temu, były przyprowadzone symulacje kosztowe. Projektowany park miał docelowo obejmować 25 tys ha. Nie muszę Ci mówić, że zmieniło się wiele czynników. Operat musi być uaktualniony. Największym jednak problemem jest lokalny sprzeciw. Mimo wszystko jesteśmy w lepszej sytuacji niż Koledzy przed laty. Wśród członków-założycieli są ludzie z gminy Birczy i Huwniki oraz z Gór Sanocko-Turczańskich. To nie nawiedzeni ekolodzy jak nas przedstawiają. Rozmawiałam także z osobami zajmującymi się turystyką w powiecie przemyskim. Nie są przeciwni, ale też nie są entuzjastami parku.
Dyskusji nie czytałam i pewnie dlatego nie wiedziałam o co chodzi.
Konieczność dostosowania drzewostanu do siedliska rozumiem. I dobrze wiem ze lasy w PN-ach wymagają pielęgnacji (to jest to o co się tak szarpią niektórzy "nawiedzeni" ekolodzy - że mimo ochrony prowadzi się tam wyrąb).
Ale pytam w jakim stopniu lasy Turnicy zachowały się w stanie pierwotnym ?
Na tyle że trzeba je chronić w parku narodowym ?
Jestem wielką zwolenniczką utworzenia tam Parku Narodowego, ale rozumiem też argumenty innych (w tym miejscowych).
Przyznam jednak że argument "trzeba tworzyć park aby chronić przyrodę" w "gołej" nie uzasadnionej postaci do mnie nie przemawia.
Pozdrowienia
Basia
Bardzo bym prosila o nie bicie piany w tym wątku. Jest on merytoryczny. O składzie gatunkowym, o wysokiej naturalności zbiorowisk rozmawialiśmy już niejednokrotnie w tym wątku. Prosiłabym o zakładanie nowych wątków jeżeli macie pytanie nie związane lub pośrednio związane z tematem Turnickiego Parku Narodowego.
"Dużym walorem tutejszych lasów jest ich naturalny charakter. W około 65 % są to lasy o składzie gatunkowym zgodnym z naturalnymi siedliskami dla tego terenu...Średni wiek drzewostanów jest bardzo wysoki, sięga 70-80 lat.... Nie dziwi więc wysoka zasobność drzewostanów, wynosząca 280-310 m3/ha (Kostarkiewicz 1995).
Obecnie w krajobrazie leśnym dominują jodły ze znacznym udziałem buka. Jodła, która zachowała tu jeszcze bardzo zdrowy charakter mimo wszystko ustępuje z drzewostanów(Kosterkiewicz1995). Tym nie mniej jej udział powierzchniowy to 38 %, a masowy nawet do 44%."
Radosław Janicki
"Monografia przyrodniczo-historyczna Parku Krajobrazowego Pogórza Przemyskiego"
To są dane jednak sprzed gigatycznej wycinki. W Nadleśnictwie Bircza pozyskano tylko w ostaynim sezonie 125 tys m3 drewna.