-
Odp: Bieszczadzki obciach
Chciałem sobie poczytać o Otrycie i trafiłem na link do Wrzuty, gdzie ktoś umieścił KSU - Moje Bieszczady. W komentarzach jakaś osoba pofatygowała się o umieszczenie tekstu. Tutaj sprawy sedno: tekst pisany ze słuchu, zresztą zobaczcie sami : ;)
Góry aż do nieba
I zieleni krzyk
Polna droga pośród kwiatów
Złamany krzyż
Strumień skryty w mroku
I zdziczały sad
Stara cerkiew pod modrzewiem
Pęknięty dzwon
Zarośnięty cmentarz
Na nim dzikie bzy
Ile łez i ile krzywdy ile ludzkiej krwi
Księżyc nad okrytem
Niebo pełne gwiazd
Tańczą szare popielice
Sad usypia nas
REF
To właśnie są
To właśnie moje Bieszczady
[bis]
Zarośnięte olchą pola dawnych wsi
Kto je orał kto je zasiał
Nie pamięta nikt
Skrzypią martwe świerki
To drewniany płacz
Świat się kończy w Sokolikach
Dalej tylko las
Druty na granicy
Dzielą nacje dwie
Dzieli ściana nienawiści
Przeraża mnie
Sam jest taki płytki
W dziebeniowej grze !!!! :wink:
Dzieli ludzi
Dzieli myśli
Straszny jego gniew
REF
To właśnie są
To właśnie moje Bieszczady
[bis]
wykrzykniki i pogrubienia ode mnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
ja tak na pocieszenie trochę napiszę, że w nadmorskim pasie wydm są takie same smieci jak w górach ale jest jeszcze cos - sterty zuzytych pampersów
Nie uwierzysz Asiu, ale pampersy dotarły i w Bieszczady. Tydzień temu idę sobie Hyrczą i tam, skąd ładnie widać Łopienkę z góry, patrzę, a tu na środki ścieżki leży rozwalony... pampers! Tak tak - użyty!
Jak widać ludzka głupota dociera wszędzie!
-
ja myślałam, że na zabranie pampersowych dzieci na łażenie po górach decydują się ludzie, którzy sami już wcześniej byli w górach i którzy znają zasadę zabierania śmieci ze sobą...widocznie myliłam się :-?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
ja myślałam, że na zabranie pampersowych dzieci na łażenie po górach decydują się ludzie, którzy sami już wcześniej byli w górach i którzy znają zasadę zabierania śmieci ze sobą...widocznie myliłam się :-?
Przyznam że ten pampers szczerze mnie zdumiał i przez chwilę zastanawiałem się, jak się tam w ogóle znalazł. Leżał na pewnej wysokości, jak się wychodzi z lasu od Hyrczej i patrzy na Łopienkę z góry. Ktoś musiał tam wyjść z dzieciakiem, bo samego pampersa pewnie w górę nie wynosił. A że nie miał co ze zużytym zrobić, to pac... i chodu...
Chyba że inaczej się tam znalazł, ale jak?
-
O to ja tego tez nie rozumiem skoro ktoś miał miejsce żeby przytargać ze sobą czystego Pampersa to tez miał miejsce żeby zabrać go ze sobą.
A może z jakiegoś samolotu wypadł tylko czemu spadł w Górach ?????
-
A wiesz Agnieszka, że jak go zobaczyłem, to pomyślałem o Tobie? :grin: Bo tak jakoś zakodowałem, że Ty nie możesz przejść koło śmieci obojętnie i wychodząc z jedną własną puszką wracach z czterema cudzymi, tudzież z papierkami po czekoladach itp. Więc jak to zobaczyłem pomyślałem: oooo, tego to nawet Agnieszka by nie wzięła :grin:
-
I co do tego się nie pomyliłeś Koniku, do podnoszenia lub usuwania takich rzeczy trzeba mieć specjalne uprawnienia i szkolenie, ja posiadam tylko kurs ratownictwa medycznego.... skażeniami biologicznymi się nie zajmuje nie stać mnie na sprzęt.;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agnieszkaruda
I co do tego się nie pomyliłeś Koniku, do podnoszenia lub usuwania takich rzeczy trzeba mieć specjalne uprawnienia i szkolenie, ja posiadam tylko kurs ratownictwa medycznego.... skażeniami biologicznymi się nie zajmuje nie stać mnie na sprzęt.;)
I dlatego nawet nie próbowałem podnieść, bo sprawa ta mi dziwnie śmierdziała :grin: Być może jakiś bhp-owiec rzucił przynętę i siedział w krzakach by mandacik za brak uprawnień wlepić. Tak więc rozglądnowszy się dyskretnie naokoło szerokim łukiem na paluszkach ominąłem i pomyślałem: a co na to Agnieszka? :grin: No, teraz wiem że Agnieszka to w tym przypadku też za mało, tu jakieś służby specjalne powinny wkroczyć ;)
-
no tylko pytanie czy te służby z tym ciężkim sprzętem by się tam wdrapały??? trochę dzieżko by było ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agnieszkaruda
no tylko pytanie czy te służby z tym ciężkim sprzętem by się tam wdrapały??? trochę dzieżko by było ;)
W końcu od tego służby specjalne są: mają wyciągniki, noktowizory (być może akcję trzeba będzie prowadzić w nocy), helikoptery i inne bajery, przynajmniej niech spróbują ;)
A swoją drogą - jak tak można... jak tak można...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agnieszkaruda
O to ja tego tez nie rozumiem skoro ktoś miał miejsce żeby przytargać ze sobą czystego Pampersa to tez miał miejsce żeby zabrać go ze sobą.
A może z jakiegoś samolotu wypadł tylko czemu spadł w Górach ?????
Jaki tam samolot? przecież każdy wie, że wszystkiemu winne są bociany, no i też muszą nadążyć za "rozwojem cywilizacji" (a ten czystego dzieciaczka musiał dostarczyć http://forum.bieszczady.info.pl/images/icons/icon12.gif).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
konik
W końcu od tego służby specjalne są: mają wyciągniki, noktowizory (być może akcję trzeba będzie prowadzić w nocy), helikoptery i inne bajery, przynajmniej niech spróbują ;)
A swoją drogą - jak tak można... jak tak można...
Wszystkim którzy gubią pampersy udzielamy nagany :!: nie ładnie tak śmiecić...
-
A tak ap ropo śmieci ktoś gdzieś taka kartę powiesił i ktoś to sfotografował a ja to znalazłam i mi się spodobało myślę że trafione
http://www.dfv.pl/gallery/v/fotozart...twa01.JPG.html
:)
-
Oskar za działanie pro ekologiczne. Naprawde świetne ale ten kto to pisał musiał być naprawdę zdesperowany.
-
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ZADY/355831492
Cytat:
Bieszczadzka rzeka Osława tonie w śmieciach
Jerzy Zuba
Osława, jedna z najpiękniejszych bieszczadzkich rzek tonie w śmieciach. Powód? Wielu mieszkańców gminy Zagórz woli wyrzucać odpadki na dziko, niż płacić za ich wywózkę.
Bieszczadzka rzeka Osława tonie w śmieciach
Zaśmiecanie rzeki nasiliło się, od czasu kiedy w gminie Zagórz ogólnodostępne kontenery zastąpiono workami z kodami kreskowymi. Od tej pory każdy z mieszkańców musi płacić za tyle śmieci, ile faktycznie wyrzucił. Przy czym odpady takie jak szkło, papier i plastiki – posegregowane do odpowiednich worków zabierane są bezpłatnie.
Chcemy zmian
Problem zauważa coraz więcej mieszkańców Zagórza. Od czasu do czasu sami sprzątają brzegi Osławy. To jednak pomaga tylko na chwilę.
– Pół roku temu społecznie sprzątaliśmy brzegi Osław. Teraz na moim osiedlu śmieci znów wróciły. I myślę, że czas najwyższy na to, żeby wspólnie zastanowić się z władzami gminy czy nowy system zbiórki śmieci właściwie służy środowisku i społeczeństwu – mówi Juliusz Pałasiewicz - radny z Zagórza.
Edukacja jest najważniejsza
Żadnych wątpliwości w tej kwestii nie mają władze gminy. Mimo, że nowy system segregacji odpadów budzi kontrowersje, burmistrz Zagórza Bogusław Jaworski konsekwentnie promuje go m.in. w ostatnim wydaniu gminnego biuletynu informacyjnego.
- System się sprawdził, ale edukacja mieszkańców szwankuje – stwierdza Łukasz Woźniczak, sekretarz gminy.(sic!)
Sekretarz przyznał, że jeszcze do niedawna blisko 300 mieszkańców gminy odmawiało płacenia za śmieci twierdząc, że ich... nie produkują. Upomnienia i monity wysyłane cierpliwie przez gminę zdyscyplinowały większość z nich. Jednak aby śmieci znikły z zagórskiego krajobrazu niezbędna jest długofalowa kampania edukacyjna.
- Działania administracyjne i edukacja to powinno spowodować uszczelnienie tego systemu, po to abyśmy już nie musieli oglądać takich obrazków - podsumowuje Łukasz Woźniczak.
-
krew zalewa człowieka, jak coś takiego czyta. Edukacja? - raczej pała i zimna woda. To nie średniowiecze, wszyscy dobrze wiedzą że niszczą środowisko. To po prostu objaw wszechobecnego kołtuństwa i zaprzaństwa. Puki nie będzie indywidualnej odpowiedzialności za własne postępowanie i odpowiednio surowej sankcji - to gadaniem sobie można....
-
..."Osława, jedna z najpiękniejszych bieszczadzkich rzek tonie w śmieciach"...
Ponieważ jeszcze śnieg dróg nie zasypał dało się dzisiaj troszkę pokręcić rowerem.Tak się złożyło że pojeździłem deczko po okolicy(o której mowa) Trafiłem na dzień w którym to ludziska wystawiali swoje nieczystości w foliowych workach przed bramy posesji.
Dało się zauważyć po 6-7 w jednym miejscu ale były i takie gdzie 1 stał nieśmiało.
Zaraz przed oczami stoi widok okolicznych rowów zasypanych nieczystościami.
Każdy ma ten problem koło siebie i jest on wszystkim znany.
-
Cześć
Cytat:
Zamieszczone przez
wp.krzysztof
krew zalewa człowieka, jak coś takiego czyta. Edukacja? -...
Ty się Szanowny WP nie sumituj. Browar podrzuca takie kawałki coby złowić niedźwiedzia :-)
A skoro Pan redaktor obudził się z ręką w nocniku - to niechaj się umyje i nie pierd...
Czystych rąk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wp.krzysztof
Puki nie będzie indywidualnej odpowiedzialności za własne postępowanie i odpowiednio surowej sankcji - to gadaniem sobie można....
Właśnie...na razie terroryzują nas chamidła. Czas sterroryzować ich:)
Pozdrawiam,
Derty
-
dla mnie obciachowi są ludzie, którzy pozwalają dzieciom zjeżdżać jabłuszkami (zwanymi potocznie 'dupolotami') po szlakach turystycznych, np z Wielkiej Rawki...
-
pozwoliłem sobie to wkleić bo mimo że ostre to podpisuję się oburączhttp://www.dfv.pl/gallery/d/1557621-...2+klatwa01.JPG
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabel-1410
pozwoliłem sobie to wkleić bo mimo że ostre to podpisuję się oburącz
Nie no, świetne,he he :-)
-
A papierzaste komunikaty wieszać na drzewach to ładnie??he,he
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A papierzaste komunikaty wieszać na drzewach to ładnie??he,he
Papierze drzewem byłeś i na drzewie zawisniesz ;)
-
Ładnie, ładnie
podpisuję się oburącz
-
A kto ma "biało-granatowego poloneza"? Przyznawać się bez bicia!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wędrowiec
dla mnie obciachowi są ludzie, którzy pozwalają dzieciom zjeżdżać jabłuszkami (zwanymi potocznie 'dupolotami') po szlakach turystycznych, np z Wielkiej Rawki...
a czemu? samo jabluszko jest czyms obciachowym? a na karimacie mozna?? :)
-
Bubo -na karimatach też nie można :-P
można jedynie na workach po saletrze amonowej :wink:
....co by swojsko było
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
A na gołej pupie można?
No, no Krysia toć tam by było wiecej widzów, niż na konkursie skoków z udziałem "leć Adaś leć".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
A na gołej pupie można?
pewnie zalezy jaka kto ma pupe ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
...wypchanych...sianem!
to sa zjazdy!!! najlepsze :)
-
A my z kumplem jakieś 15 lat temu albo i więcej zjeżdżaliśmy z Szerokiego Wierchu na plecach na kurtkach :razz:
I wcale nie był to dla nas obciach
a raczej ogromna zabawa
mimo,że już stare chłopy my byli :razz:
I do tego było nam trochę smutno ,że na sam koniec zejścia z Szerokiego Wierchu na ten pomysł wpadliśmy :razz:
-
a topeerz w zeszla zime zjezdzal ze sniezki na gitarze ;) nie dlatego ze mial na to ochote ale sie poslizgnal i tak wyszlo.. kawal drogi przebyl, oczywiscie skrotem a nie serpentynami szlaku- wrazenia ponoc niezapomniane ;)
-
Tylko co na to jego gitara :lol:
Bo moja kurtka i plecy nie miały mi tego za złe.
A zabawa przednia była :-P
-
1 załącznik(ów)
Nie wiem, czy to jest obciach? Moim skromnym zdaniem tak, ale może ktoś mnie przekona, że tak jest dobrze?
-
Hehe, no ja właśnie zawsze zjeżdżam bez niczego;-)
Z 5 Stawów w styczniu zjazd zajął mi może z 5 minut?ale było fajnie :grin:
z Babiej też zjeżdżałam na pupie "gołej" :mrgreen:
I to jest fajne w zimie właśnie!tylko pupa mokra potem, ale kto by się przejmował...
Na karimacie obawiam się, że by było za szybko, a tak mam pełną kontrolę nad ślizgiem
-
Szekspir czy Shakespeare oto jest pytanie:)?
A tak poważnie to z tego co pamiętam obie formy są poprawne.
Obciach zaczyna się w momencie, gdy każdy z sąsiadów ma tabliczkę z inną formą.
Na przedwojennych tabliczkach była chyba forma z Twojego zdjęcia Bertrandzie.
Pozdrawiam serdecznie, Kamil
-
Na szybko znalezione dwa autorytety twierdzą, że Szopen jest OK :-)
Prof. Aleksandra Cieślikowa, Instytut Języka Polskiego PAN: - Obydwie formy [Chopin i Szopen] są jak najbardziej poprawne, ale mnie osobiście bardziej podoba się ta spolszczona. Podkreśla nasz bliski stosunek do danej osoby.
(za www.gazeta.pl)
Dr hab. Mirosław Bańko, profesor Wydziału Polonistyki UW: - Jeśli na tej samej ulicy jest napisane raz Chopin, raz Szopen, to niezbyt dobrze to świadczy o gospodarzach miasta. Mimo że, oczywiście, obie te formy są poprawne. To samo dotyczy Szekspira, Woltera, Waszyngtona i wielu innych znanych ludzi, których nazwiska mogą być pisane po polsku, inaczej niż w oryginale. Ale nie ma reguły, która by kazała polszczyć wszystkie znane nazwiska ani inne obce nazwy własne.
(za www.pwn.pl)
-
kamil.zeglarzu i Marcowy dziękuję za wyjaśnienie. Teraz wiem, ze to nie jest obciach. I dobrze!
pozdrawiam