Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D
Z zeszłego roku mam jeszcze sporą butelkę nalewki z aronii. Właśnie zlałem i przefiltrowałem z wiśni i jeżyn. Na różnych etapach "dochodzenia" jest z czarnej porzeczki, borówki brusznicy, malin i aronii. Z tej ostatniej robię najwięcej, ze względu na jej świetny smak, od razu rozpoznawalny aromat i ładną prezencję w kieliszku.
Na przyszły rok muszę przeszkolić się z dendrologii bo spacerując po okolicy widzę dziko rosnące drzewa i krzewy z jakimiś owocami.
Dużo piszę, ....bo właśnie spuściłem królową, znaczy dereniówkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
spacerując po okolicy widzę dziko rosnące drzewa i krzewy z jakimiś owocami.
widzę Reconie, że masz prawdziwy zapał nalewkowy :)
podpowiadam więc morwę - chociaż osobiście jeszcze nie robiłam.
1 załącznik(ów)
Nastały dla niektórych wolne dni.... Ci co mają 100... 200 ..., a nawet 300 kilometrów mogą się na te cztery dni wybrać w Bieszczady... w sumie Ci co mają dalej też mogą, ale niewątpliwie jest to trudniejsze do realizacji w świecie pędzącym do przodu... patataj, patataj.... Tak obserwowałem prognozę pogody i zaglądałem co też aura niesie... targały mną wichry i burze ... ale realia wzięły górę... szedłem, więc sobie wczoraj wieczorem do domu i capnąłem dwie pigwy... wepchnąłem je do prawej i lewej kieszeni spodni... po dwustu metrach sześć dużych śliwek, które upchałem do kurtki, a przed samymi drzwiami zerwałem trzy garście dzikiej róży... z wielkiego żalu i tęsknoty chwyciłem za nóż... i pokroiłem cytrynę (która na szafce sobie leżała) wcześniej sparzoną wrzątkiem.... wszystko to pokrojone i rozdrobnione według konsystencji i podatności na procenty zalałem litrem wódki i pół litrem spirolu 94% ... zakręciłem słój....
Załącznik 36418
... że bardzo byłem rozgoryczony to pod pretekstem dosłodzenia próbowałem pigwowcówkę....
... po sześciu tygodniach zleję płyn, a resztę zaprawię miodem wrzosowym co to z wrzośćców pochodzi we wrześniu... po tygodniu połączę dwa płyny i po sklarowaniu, przefiltrowaniu i dojrzewaniu będę mógł spożyć... oby w dobrym towarzystwie... Takie oto są początki nalewki terenowej do której sporządzenia posłużyły wiktuały co to się pod rękę nawinęły.....
Nie wiem jakim jestem towarzystwem dobrym czy złym ale i tak swoją powsimordzką gębę tam przystawie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
przemolla
Nastały dla niektórych wolne dni.... Ci co mają 100... 200 ..., a nawet 300 kilometrów mogą się na te cztery dni wybrać w Bieszczady... w sumie Ci co mają dalej też mogą, ale niewątpliwie jest to trudniejsze do realizacji w świecie pędzącym do przodu... patataj, patataj.... Tak obserwowałem prognozę pogody i zaglądałem co też aura niesie... targały mną wichry i burze ... ale realia wzięły górę... szedłem, więc sobie wczoraj wieczorem do domu i capnąłem dwie pigwy... wepchnąłem je do prawej i lewej kieszeni spodni... po dwustu metrach sześć dużych śliwek, które upchałem do kurtki, a przed samymi drzwiami zerwałem trzy garście dzikiej róży... z wielkiego żalu i tęsknoty chwyciłem za nóż... i pokroiłem cytrynę (która na szafce sobie leżała) wcześniej sparzoną wrzątkiem.... wszystko to pokrojone i rozdrobnione według konsystencji i podatności na procenty zalałem litrem wódki i pół litrem spirolu 94% ... zakręciłem słój....
Załącznik 36418
... (...) .
Rzeknę ,że bardzo inspirująca kompozycyja.
Z ciekawości spytowam, czy jakować zaszłóśćn czy intuicyja ???
Wygląda smakowicie. Bardzo ciekawe jak będzie smakował ten Jesienny Spacer (plus cytryna dla zdrowotności)
.... Michał... jak tylko zakręciłem słój to naszła mnie chęć szybkiego odkręcenia... ale ćwiczę silną wolę...
....Don Enrico....intuicja i zamiaruję iść w tem kierunku... popuszczając wodze ... nie rumakom, a fantazji.....
... jestem zobowiązany edytować, bo jak zwykle nie doczytałem.... a tu Ridol się ukrył przed dwoma postami.... napiszę tak..... jesteś jak kostur, albo gumowiec który jest pod ręką, lub nogą na wędrówce:mrgreen:....więc nic nie zaszkodzi, a nawet może pomóc jak umoczysz swój jęzor w tym napitku.....
1 załącznik(ów)
Załącznik 36461"...jesteś jak kostur, albo gumowiec który jest pod ręką, lub nogą na wędrówce..."
Tak tak od dawien dawna pozbyć się mnie nie możesz a próbowałeś wiele razy na co dowody przechowuję!
Z Caryńskiej chciałeś mnie zrzucić.....
A żeby nie było że nie w temacie to jutro na działkę ruszam zebrać owoce pigwowca,wiadomo po co...
Nastał nowy sezon.
Narwałem na działce jędrnych liści melisy , wrzuciłem do słoja i utopiłem odpowiednim płynem, co nieco doprawiając