-
1 załącznik(ów)
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Pewnie w jakimś dzikim saloonie :)
przejrzałam w myślach wszystkie znane mi dzikie saloony - nigdzie nie ma zakazu plucia na podłogę! czyli prawdziwie dzikie saloony te są :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
mavo
W XV wiecznym kościele z Ryczowa który aktualnie stoi w skansenie w Wygiełzowie koło Chrzanowa.
taka tabliczka może tam jest (nie wiem,nie byłam) ale na pewno nie ta. :wink: ta jest w Bieszczadach.
ta tabliczka jest bardzo istotnym detalem, który może pomóc zlokalizować miejsce. Gdzie może być tak, że aż chce się splunąć i w dodatku jest to ogólnie wiadome, że chce się splunąć? Jest tak wiadome i oczywiste, że w konsekwencji zostaje wyznaczone miejsce do spluwania. :wink:
-
1 załącznik(ów)
dobra, dołożę coś do układanki - dla ułatwienia dodam, że nie jest to spluwaczka :mrgreen:
-
-
4 załącznik(ów)
Tak. To młyn :)
Ciekawe miejsce, z ciekawą historią opowiadaną z pasją przez Pana Przewodnika. To nie jest w żadnym wypadku reklama ale polecam. Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych.
-
Gdzie to jest?
Dla malkontentów: jest to w Bieszczadach.
Może ktoś zna historię tego krzyża?
Dla mnie to "krzyż ekumeniczny", lub "krzyż Eliadego"... ;)
Z tego miejsca rozciąga się jedna z najpiękniejszych panoramek w Bieszczadach. Daty pod tym krzyżem nie znajdziecie, ale kiedy trafiłem tam pierwszy raz była 1998).
-
6 załącznik(ów)
coś mi nie poszło za pierwszym razem...
-
wow to jest świetne, zgadujcie zgadujcie bo ja nie mam bladego pojęcia ale chcę to zobaczyć na żywo :)
-
Jeśli od Piniaszkowego wypuścicie prostą linie do krzyżówki w Uchercach Mineralnych to miejsce to będzie znajdowało się gdzieś na tej linii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Jeśli od Piniaszkowego wypuścicie prostą linie do krzyżówki w Uchercach Mineralnych to miejsce to będzie znajdowało się gdzieś na tej linii.
He, he - to je dobre :) Mimo wszystko strzelam i obstawiam, że na połowie odcinka tej linii, która jest bliżej Uherców, jeśli chodzi o te Uherce, co leżą gdzieś na linii pomiędzy Górnym Końcem Krościenka a wsią Tokarnia.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
He, he - to je dobre :) Mimo wszystko strzelam i obstawiam, że na połowie odcinka tej linii, która jest bliżej Uherców, jeśli chodzi o te Uherce, co leżą gdzieś na linii pomiędzy Górnym Końcem Krościenka a wsią Tokarnia.
widzę że różne mapy pokazują różne dziwne rzeczy... ja korzystałem z mapy ściennej Bieszczady i Góry Sanocko Turczańskie 1:65000 Expressmap która zgodna jest z GPS i nie ma na tej linii tych miejscowości :razz:
Dodaje widok :-) teraz posypią się zgadywanki
-
mnie to wygląda na okolice Wołkowyji ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
calanthe
mnie to wygląda na okolice Wołkowyji ;)
Nie to nie to miejsce. Żeby tam dotrzeć trzeba trochę krwi i potu zużyć (chyba że znacie jedyne tajemne przejście :razz: ). Więcej podpowiedzi nie będzie, ale warto szukać tego miejsca.
-
Jeśli te łąki co są po drugiej stronie, okalają taką wypasioną hawirę nad Pustelnią, to może chodzi o Sokole?
-
też mi na tej linii wypadło Sokole ale Bazyl był pierwszy :> -o ile miał na myśli to Sokole między kościołem w Żłobku a Nazaretankami w Komańczy
-
Maaaaarcin! Maaaaarcin! Uuuuu! Gdzie jeeeesteeeeś?!
-
No dobra... Na panoramie widać po prawej stronie zakamuflowaną Wyspę Skalistą... Dacie radę :grin:
-
Na zdjęciu jest Zatoka Teleśnicka. Jawor?
-
chyba nie Teleśnicka (też z początku tak pomyślałam ale ta nie jest taka wyludniona na brzegach a wyspa jest od niej dalej a po przeciwnym brzegu widzę łąki a ja buszowałam lasem) bardziej Brosa bym obstawiała (nie byłam tam nigdy) a zdjęcie chyba zrobione u podnóża Stożka -wg ruthenusa w połowie podejscia na kiczere serednią
-
Stożki to była moja pierwsza myśl, wykasowałam swój post i podałam Jawor. Ta zatoka jest mocno wcięta w ląd, Brosa mniej. Nie pamiętam dokładnie jak wygląda, rzadko tamtędy pływam.
-
Ta ładna plaża i zatoka na pierwszym planie to Zatoka Brosa (wg mapy Solina wyd. Ruthenus). Resztę powie wam mapa bo to miejsce się nie nazywa. Trudno dostać się z plaży... polecam nocleg u Brosa bo w okolicy wiele do zwiedzenia (Stożek, Kiczery i inne bajery).
-
2 załącznik(ów)
Gdzie znajdziemy tę gontową kapliczkę? :-)
Załącznik 29968Załącznik 29967
-
Czy to nie ta ze Szczawnego?
-
1 załącznik(ów)
ekspres w 5 minut a myślałam że będzie trudne :))) za dużo piszę chyba o swoich wędrówkach bo wszyscy wiedzą gdzie łażę :)) więc dam jeszcze jedną zagadkę - gdzie znajduje się punkt kopulacyjny? Zagadka to tylko formalność ale wg mnie jest na tyle fajna, że warto by zawitała tu chociaż na 5 minut :))
Załącznik 29969
-
-
-
To teraz coś ode mnie :)
Taki dziwoląg, stoi w Bieszczadach co najmniej od kilku lat. Kto wie gdzie?
https://lh6.googleusercontent.com/-7...0/DSC07167.JPG
Jeśli nikt nie zgadnie, to podpowiedź będzie w poniedziałek :)
-
-
Gdzie to nie wiem ,
ale marka to chyba moskwicz, choć te lampy "pachną" wartburgiem , no ale Rosjanie lubili "kserować" samochody
-
No to jeszcze jedna podpowiedź. W pobliżu (kilka km) tego dziwoląga znajduje się budynek z takim szyldem:
https://lh3.googleusercontent.com/-6...0/DSC07162.JPG
Zimą sprzedają tam biopaliwo ;)
-
Rozwiązuję zagadkę metodą bartolomeo: sama se zadałam, to se sama odpowiem ;)
Muszę pomyśleć nad jakąś nagrodą, którą mogłabym sama sobie wręczyć :)
Otóż prawidłowa odpowiedź na moje pytanie brzmi: dawna wieś Ruské
Samochód ten stoi obok jednego z domków letniskowych przy głównej drodze, jako ozdobnik
-
Nową zagadkę mam :)
A skoro nam tak dobrze idzie, to nagrodę tym razem ustanawiam - jeśli ktoś odgadnie wystarczająco szybko i wystarczająco szybko dotrze, to ma szansę załapać się na szarlotkę a la Mamcia DwaChmiele :)
A zadanie jest następujące: odgadnij co najmniej jednego wykonawcę piosenki
http://www.youtube.com/watch?v=1NsJSjcWt0Q
Oczywiście chodzi o wykonawców wykonujących piosenkę na wykonanym przede mnie nagraniu, nie ogólnie :)
-
trzeba szczelać :) Bartolomeo.
-
dzięki Mamcia za tę piosenkę!!!! do szarlotki nie startuję bo mam i tak za daleko ;p
-
To ja z ciekawością czekam na informację, czyj jest ten kobiecy głos, bo śpiewa przepięknie... :)
-
A ja myślałam, że ten męski głos rozpozna każdy bieszczadnik :) Manio we własnej osobie. A kobiecy... to niejaka Edzia z Krakowa. W istocie, pięknie śpiewa :)
I znów wygrałam! 8)
-
To ja tyż szczelam.
Manio
-
A ja w tym czasie właśnie pisałem odpowiedź.:???:
-
1 załącznik(ów)
A te słupki to gdzie spotkamy?:
-
Witam
Te słupki nie "rosną" czasem na trasie z Wetliny na Rabią Skałę ?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tolek banan
Witam
Te słupki nie "rosną" czasem na trasie z Wetliny na Rabią Skałę ?
Słupki rosną na innej trasie a w ich pobliżu rosną: