Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Mili darczyńcy,
wiele dobrego wydarzyło się na cmentarzu w Berehach. Jak przygotuję sprawozdanie to umieszczę je także tu rzecz jasna. Wspomnę tylko, że poza ratowaniem nagrobków Buchwaków zajęliśmy się wszystkimi pozostałymi nagrobkami. Zatem wszystkie nagrobki zostały oczyszczone i umyte, poprawiliśmy też parę błędów sprzed lat. Np to, że nagrobek Iwana Buchwaka stał nie na swojej podstawie, a na podstawie nagrobka, który stoi obok. Teraz wydobyliśmy głęboko ukrytą w ziemi właściwą podstawę i zapanował porządek. Cmentarz wzbogacił się także o krzyż żeliwny, który jest kopią współczesną oryginału, którego kształt ustaliliśmy na podstawie zachowanych dwóch małych fragmentów oryginalnego krzyża. Odnaleźliśmy przypadkiem także kolejny nagrobek, mały kamień z wyrytym nieporadnie i przez to pięknym krzyżem (jest tam więcej takich, bystre oko dostrzeże je). Iwan i Hryć czekają pod folią aż wysezonuje się użyta chemia, minimum miesiąc. Wrócę tam w pierwszy łikend czerwca dokończyć "leczenie". Płyta Janiny została posklejana z 4 części, na które rozpadła się w ciągu ostatnich lat, podobnie naprawiany był nagrobek Ewki Romnie, też popękał, od dybla krzyża żelaznego, którego nie usunęliśmy 21 lat temu, od dawna usuwamy takie resztki, bo rdzewiejąc puchną i są groźne dla kamienia, wtedy nie wiedzieliśmy, że to tak ważne. Pogoda nam sprzyjała, co było wyjątkowo ważne, bo szło pracować sprawnie i umyć się w Prowczy. Wicedyrektor parku przybył do nas i... sympatyczna znajomość powstała.
Dziękuję Wam i pracującym, a to: Justynie, Emilce, Gaciakowi, Kinii, dwóm Małgorzatom, dwóm Marcinom, Romkowi, Darkowi, Mariuszowi, Jarkowi, Janowi i Jasiowi. Pozostaję pod wrażeniem jednych i drugich.
Tak rozpoczął się 14 sezon Magurycza (licząc z Nadsaniem 24...).
Pominąłem jedną dziewczynę... Admirała, mam nadzieję, że mi wybaczy...
Szymonie... Mistrzu... Tobie i Współpracującym wielkie podziękowania za wykonaną pracę.
Jeśli w Berehach jest jeszcze tyle pracy, to może Forum podejmie się dalszego sponsoringu? Fajnie się czyta "Mili darczyńcy".
Błagam, tylko nie "mistrzu", uczę się całe życie, do mistrzostwa daleko... Hmm, na wszystko nam starczyło i zostało akurat tyle, ile trzeba żeby 5/6 VI skończyć co zaczęte, ale jakby co to dam znać bez wątpienia.
Szymonie.
.Watek Humor zpoza szlaku czeka na Ciebie.
O raju, pominąłem jeszcze jednego chłopaka... Kobrę. A w ogóle to wpadliśmy też na 2 godziny do Rajskiego (trochę grzebnęliśmy na cmentarzu, takie szybkie czyszczenie, ale bez chemii) i... dajcie pomyśleć..., może czas zacząć zbierać pieniądze na kapliczkę na Horbku? która chyli się ku upadkowi groźnie...
A wiecie Wy, że spora część Rajskiego należała do Szarytek, a u tych Szarytek, wedle mojej wiedzy, służył przed wojną dziadek Kapes, nieżyjący od lat tata pani Kapesowej (która mieszka w Berehach), który to przekazał mi dwa kute krzyże z cerkwi i - być może - dzwonnicy w Berehach...
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
może czas zacząć zbierać pieniądze na kapliczkę na Horbku?
Decyzję na co zbierać śmiało możemy zostawić Tobie :-) Ma być kapliczka to będziemy ciułać na kapliczkę. Czy na cały remont uskładamy sami nie wiem, mam jednak nadzieję, że nie będzie gorzej niż za pierwszym razem. Jakiego rzędu są teraz potrzeby? Dasz radę choć zgrubnie to oszacować?
Dobre wieści Szymonie ! :-D
Pomysł by zbierać na kapliczkę w Rajskim - jest pomysłem pożądanym , nie wiem czy same poczynania Rajskiego Stowarzyszenia wystarczą...A dni jej są policzone ( byłeś..widziałeś ..) .Moim marzeniem , czym zachęcam Małgosie K. ( prezes stowarzyszenia ), jest też by 'kiedyś" doprowadzić do rekonstrukcji kaplicy pw. Nałożenia Ryzy MB pod Tołstą , nad Sanem
...Niezmiernie żałuję , że nie udało mi się wpaść , choć na parę godzin, by pomóc na cmentarzu !
Pozdrawiam !
witaj ! fajna fotorelacja !!