-
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
wow!aż taki rzadki!
dziękuję!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
. Ta Twoja roślinka to bardziej mi na świerzbnicę polną wygląda (kwiaty brzeżne większe od środkowych). Może komuś uda się rozwiązać tę zagadkę:roll:
Ahoj, Maciej_ko! Masz rację :-D Ta moja bieszczadzka roślina, to knautia arvensis - świerzbnica polna. Ale Twoje zagadkowe, czy też - zagwozdkowe - rośliny... Wołajmy Marcina :-D
-
No właśnie, Marcin wyzdrowiał i gdzieś od razu poleciał... A czemu mi tak przytakujesz, że to świerzbnica polna?:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
No właśnie, Marcin wyzdrowiał i gdzieś od razu poleciał... A czemu mi tak przytakujesz, że to świerzbnica polna?:grin:
Dla Marcina i wszystkich Bieszczadników - pełni zdrowia! A czemu Ci przytakuję? Bo już się tyle po Twojej wskazówce naoglądałam fotek świerzbnicy polnej, że obstawiam iż to ona. Chociaż na mojej botanicznej ścieżce już nie raz się przekonałam, jak łatwo się pomylić :-D
-
No dobra, poczekajmy na eksperta! za aktywność pochwali, że nie w tę stronę przygani:mrgreen:
-
Świerzbnica lesna na dwóch pierwszych zdjęciach i polna na ostatnim - tym z samym kwiatostanem.
-
O jesteś!:grin: i sprawa świerzbnic już wyjaśniona!
-
1 załącznik(ów)
Taka mała zagadka - na zdjeciu widać dwa gatunki roślin naczyniowych. Ambitniejsi mogą się pobawić w rozpoznawanie porostów - jeden jest w miarę rozpoznawalny.
-
Jedną naczyniową znam, drugą wydaje mi się, że znam. A porostów nie rozpoznaję, widzę plecha listkowata, ale to nie Hypogymnia może Parmelia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Jedną naczyniową znam, drugą wydaje mi się, że znam. A porostów nie rozpoznaję, widzę plecha listkowata, ale to nie Hypogymnia może Parmelia?
Ja z porostów rozpoznaję tylko tego z przodu, choć słabo rzuca sie w oczy, ale to żaden z dwu wymienionych przez Ciebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Ja z porostów rozpoznaję tylko tego z przodu, choć słabo rzuca sie w oczy, ale to żaden z dwu wymienionych przez Ciebie.
no patrzę jak sroka w gnat i widzę tylko te zielone po prawej, ale skoro się upierasz, że z przodu coś jest to dam sobie wmówić i powiem, że dostrzegam płucnicę islandzką;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
no patrzę jak sroka w gnat i widzę tylko te zielone po prawej, ale skoro się upierasz, że z przodu coś jest to dam sobie wmówić i powiem, że dostrzegam płucnicę islandzką;)
Dobrze widzisz, bo jest tam płucnica islandzka, a naczyniowe zielska?
-
A naczyniowe to borówka brusznica i rojownik (rojnik) górski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
A naczyniowe to borówka brusznica i rojownik (rojnik) górski.
Zgadza się, choć poprawniejsza nazwa to rojnik, bo rojownik tyczy się rodzaju Jovibarba. Gratuluję.
-
1 załącznik(ów)
O! ciesze się jak dziecko co dostało co dobrego:grin:
To teraz moja zagadka (z okolic Soliny)
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Wygląda na azjatę.
dokładnie i w dodatku nie cierpię go:smile:te jego wredne owocki
-
3 załącznik(ów)
Podsumowanie informacji o niecierpkach. Ten azjata, rozpoznany przez Marcina, to drobnokwiatowy impatiens parvifora. Przywędrował do Europy w XIXw. i bardzo szybko się rozprzestrzenił, również w Polsce. Jest mało wymagający, uważany za roślinę inwazyjną i niepożądaną. Zaczyna docierać do cennych przyrodniczo miejsc (w Bieszczadach na razie nie ma go dużo). Trudniej spotkać naszego rodzimego niecierpka pospolitego, który rośnie w żyznych, wilgotnych miejscach, w łęgach. Jego nazwa noli-tangere znaczy "nie dotykaj", z powodu owoców - torebek pękających przy dotknięciu, z jednoczesnym wyrzuceniem nasion. To dzięki temu te obce niecierpki tak szybko wędrują (jeszcze jeden obcy i inwazyjny to n. himalajski - impatiens glandulifera)
-
1 załącznik(ów)
Kto mi pomoże rozpoznać ten grzyb?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Kto mi pomoże rozpoznać ten grzyb?
Cześć, Maciej_ko. Rozpoznać nie pomogę, bo nie mam po temu wiedzy. Grzyb na Twojej fotce wydaje się być podobnym do tego, który niedawno zamieściła Orsini, a Vivaldi zidentyfikował jako koralówkę czerwonowierzchołkową (gałęziak groniasty).
-
Wiesz Migawka! Na grzybach to ja się całkiem nie znam. Tyle co popatrzę na obrazki. Koralówka (gałęziak) to taki jest patyczasty, a ten mój to taki trochę jak rozdeptany, jakoś mi nie pasuje, nie wiem bez przekonania...
Mógłby się ten Viwaldi odezwać!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
?Ten mój to taki trochę jak rozdeptany, jakoś mi nie pasuje, nie wiem bez przekonania...
Mógłby się ten Viwaldi odezwać!
Cóż tu głos zabierać skoro tego osobnika nie poznaję. Ten Twój faktycznie rozdeptany:|, wygląda tak jak by z niego powietrze zeszło. Gdzieś go już widziałem, niestety skleroza:cry:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Cóż tu głos zabierać skoro tego osobnika nie poznaję. Ten Twój faktycznie rozdeptany:|, wygląda tak jak by z niego powietrze zeszło. Gdzieś go już widziałem, niestety skleroza:cry:.
Oj, Maciej_ko! Teraz zauważyłam Twoje łezki ;-) Pal sześć ten grzyb! Przecież się na nim nie wyłożymy. Wrzuć jakąs łatwiejszą zagadkę (dla mnie i tak na pewno baaaardzo trudną). Serdecznie pozdrawy :-)
-
Pal licho tego grzyba! tylko mam takie przeczucie, że on może być rzadki i ciekawy. Te grzyby nie dają mi spokoju, jest ich tak dużo i są takie piękne a ja ich zupełnie nie rozpoznaję , masakra:oops:. Muszę to kiedyś nadrobić!
-
2 załącznik(ów)
Już coś wklejam, letniojesienne, łatwiejsze i trudniejsze - co to za drzewo?
-
Wiem, jak to jest, gdy coś nie daje nam spokoju :-) Mam trochę zdjęć z grzybami, bo tylko w tej formie je "zbieram" i za wyjątkiem muchomora "klasycznego", purchawki, opieniek - czarna magia! Też muszę je zidentyfikować. A czy 1 fotka przedstawia ostrożeń warzywny?
-
Brawo Migawka! Bierz się za trudniejsze:-P
-
-
No i Marcin był pierwszy, ten to tylko okiem rzuci i po sprawie:-P. A my szukamy, wertujemy, oglądamy, porównujemy i jeszcze są wątpliwości.
Choć ten wiąz był pewny. Szypułkowy ma pień często pokryty pędami odroślowymi i zwykle rozszerzony u dołu, z charakterystycznymi przyporami tj. deskowatymi korzeniami, które są przystosowaniem do życia na podmokłych siedliskach.
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Co to?
A to nie żywiec czasem cebulkowy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
A to nie żywiec czasem cebulkowy?
Browar dobrze kombinujesz, że z krzyżowych, ale to nie żywiec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Browar dobrze kombinujesz, że z krzyżowych, ale to nie żywiec.
Hmmm....Browar, żywiec...to pewnikiem jest to jakisik chmiel , ewentualnie pszenica, a jak od krzyżowych to pewnie napływowy element z Malborszczyzny?
-
No to może jakaś gęsiówka
-
To może Rzeżusznik piaskowy?:-?
-
A może rzodkiew świrzepa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A może rzodkiew świrzepa?
niestety nie pasuje, ona ma żółte kwiaty i inne liście
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
To może Rzeżusznik piaskowy?:-?
chyba też bym tak obstawiała
-
Jak na razie nikt nie ma racji, więc botanizujcie dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Hmmm....Browar, żywiec...to pewnikiem jest to jakisik chmiel , ewentualnie pszenica, a jak od krzyżowych to pewnie napływowy element z Malborszczyzny?
Głodnemu chleb na myśli, ale na chrzan to też mi nie wygląda
odpada również rzepicha, czosnaczek, rzeżuchy i rzeżuszki oraz rzepik (czy to test na znajomość rodzimego języka:-P)