Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
Dobre wieści Szymonie ! :-D
Pomysł by zbierać na kapliczkę w Rajskim - jest pomysłem pożądanym , nie wiem czy same poczynania Rajskiego Stowarzyszenia wystarczą...A dni jej są policzone ( byłeś..widziałeś ..) .Moim marzeniem , czym zachęcam Małgosie K. ( prezes stowarzyszenia ), jest też by 'kiedyś" doprowadzić do rekonstrukcji kaplicy pw. Nałożenia Ryzy MB pod Tołstą , nad Sanem
...Niezmiernie żałuję , że nie udało mi się wpaść , choć na parę godzin, by pomóc na cmentarzu !
Pozdrawiam !
Pomysły zacne. Chciałbym, żeby były zrealizowane. Rajskie, to chyba łatwiejszy projekt... Może się mylę. Ale to remont, a nie rekonstrukcja...
Nie chcę być źle zrozumiamy i broń..... /niech każdy wpisze co chce/ nie chcę nikogo odstarszać. Chciałbym wiedzieć, czy ktokolwiek przymierzył się do oszacowania kosztów remontu kapliczki w Rajskiem? Ile to może kosztować?
Myślę, ze kwota nie jest w stanie powalić na kolana Ludzi Dobrej Woli. I nie mam na myśli tylko "ludziów" z tego "foruma". Tu musi być zaangażowne ciut większe grono osób. Zbigniew Kaszuba doprowadził do odbudowy cerkwi w Łopience, a my tego nie zrobimy??? Pomału. Nie od razu Kraków zbudowano. Kapliczkę w Rajskem też można uratować.... Macie jakieś pomysły?
Gdzieś u mnie jeszcze jest cegiełka na odbudowę cerkwi w Łopience... Tylko każda zbiórka musi się odbywać zgodnie z prawem. Ktoś się na tym zna?
Jeżeli ten pomysł spotka się z zainteresowaniem, to proszę o przeklejenie go do nowego wątku. N.p. Remont kapliczki w Rajskiem.
Pozdrawiam
Bertrandzie, obawiam się, że kapliczkę w Rajskiem trzeba zbudować od nowa, odchył murów od pionu jest już tak znaczny, że nie sposób to wyprowadzić, a podnoszenie murów, w których spoiwem jest glina jest co najmniej ryzykowne, żeby nie rzec, bez sensu...
Cierpliwości w sprawie kosztów. To trochę potrwa. Maguryczowi właśnie zaczął się sezon, ale do lata, zanim zniknę z forum na jakieś 3 miesiące, postaram się to policzyć. Ze wstępnych ustaleń ze stowarzyszeniem z Rajskiego wynika, że oni zajmą się obstalowaniem drewna i wody (studnia powyżej kapliczki, rewelacja). Zatem wstępny koszt murowania, to koszt niewielkiego obozu Magurycza, bo w końcu ile osób może na raz murować. Więźba nie jest trudna. Gonty będą trochę kosztować. Razem damy radę, nie wątpię.
O zbiórkach publicznych dam znać, to nie jest trudne.
heh ! ..uprzedziłem mnie Szymonie !! Fajnie, że jakoś sprawy idą do przodu
Tak sobie pomyślałem, że zapodam Wam tu parę powiedzeń, które wiele mówią o ludziach Magurycza, motywach, pasjach, życiu:
Cmentarze pełne są ludzi, bez których świat nie mógłby istnieć.
Na cmentarzu człowiek wie, że żyje.
Zgubiłaś/eś się? Idź na cmentarz, a wnet odnajdziesz się!
Cmentarze pełne są ludzi... żywych.
Dobrzy ludzie!
Przeoczyłem długi łikend, który wynika z tego, że 3 VI, w czwartek jest Boże Ciało. Będziemy z kumplem tak czy inaczej 5/6 VI w Berehach skończyć, co zaczęte, ale... Teraz przyszło mi do głowy, że jestem w stanie zebrać niewielką ekipę i poza tym, że mamy do skończenia Berehy, na co nie trzeba już pieniędzy, możemy przy okazji tu i tam zrobić parę drobiazgów: wyczyścić i zaimpregnować łódź w Beniowej, zrobić pomiary kapliczki w Rajskiem (teraz nie było na to czasu) i - jeśli tylko pani Grażyna Stojak się zgodzi - wyczyścić i zaimpregnować płytę z 1644 r., nagrobek Feronii w Chmielu.
Potrzebujemy jakieś 500 zyły, na paliwo i jedzenie, resztę mamy. Jeśli ktoś może coś dorzucić to będzie radość!
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
z dopiskiem "Berehy" (żeby nie robić zamieszania)
Zeznanie: hm, zdaje się, że kroi się powrót Magurycza w Bieszczady..., bo jednak ostatnio, poza Baligrodem, byliśmy głównie w Niskim, na Roztoczu i na Ukrainie... w każdym razie prolog był w dechę.
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie, Polska, 0-18-351-63-45, 0-600-688-811; www.magurycz.org
KRS 0000277681; REGON 120442417; NIP: 738-20-54-339;
znaczy ten "powrót" to w przyszłym roku nastąpi tak mocniej, nie lotnie, wypadowo...
Niesamowite!
Już mamy 130 zyły!
Dziękujemy!
Nie wiem jak się Wam odwdzięczymy... mamy już 430 PLN!!!
Podziękowania ludzkie i kamienne!
Mili darczyńcy, jeżeli ktoś z Was, kto wpłacił teraz, w "dogrywce" pieniądze na Berehy, chciałby otrzymać pocztą film o Nowicy, a także trochę obrazów i dźwięków opisujących starania Magurycza, niech da znać proszę za pomocą pw lub na mejl: szymon@magurycz.org
Niestety nie zarejestrowałem poprzednio komu słałem filmy, a komu nie...
Jest na tym forum sporo negatywnych postów o "poszukiwaczach'...... są nawet określenia hienia cmentarna itp..... fakt - jak i wszędzie nie brakuje kanalii... :???:
Ale większość z nas to naprawdę " zapaleńcy" i ludzie pełni zamiłowania dla historii , pasjonaci .....
Podaję link to kilku fotek -
http://www.exploracja.cyberdusk.pl/p...12845&start=20
pozdrawiam