Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!
Zabrałem się za wtrącanie swoich uwag do listu p. Drozda, ale mi się nie chce. Wkleję niektóre fragmenty - zwalają z nóg:mrgreen:
To też dobre:
Cytat:
Zamieszczone przez
wp.krzysztof
Zastanawiam się jako muzyk, rzecz jasna, z ogromnym zabarwieniem emocjonalnym, jak taki naród mógł stworzyć takie bogactwo muzyczne? Zły naród nie śpiewa, proszę Księdza.
To nie ten naród śpiewał: lachiw wyriżem, żydiw wydusim a ukrainu stworyty musim
i parę innych "wesołych" pioseneczek ?.
P.s.
Nie jestem częstym gościem strony ks. Isakowicza. Nie wiem czy ten list zamieścił. Jeśli nie, to jednak może szkoda, że go nie opublikował.
W końcu wyciąłem swoje wtręty. Każdy ma swój rozum i niech ocenia.
cytat:
Napisał wp.krzysztof http://forum.bieszczady.info.pl/imag...s/viewpost.gif
Zastanawiam się jako muzyk, rzecz jasna, z ogromnym zabarwieniem emocjonalnym, jak taki naród mógł stworzyć takie bogactwo muzyczne? Zły naród nie śpiewa, proszę Księdza.
hmm...... amatorsko też w sztuce robię - ale muzykiem nie jestem. Naucz się porządnie cytować :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
(...)
To nie ten naród śpiewał: lachiw wyriżem, żydiw wydusim a ukrainu stworyty musim
(...)
Tak faktycznie oni sobie śpiewali, nie zaprzeczę.
Ale co poniektórzy to i źdźbło w cudzym oku dojrzą, belki w swoim nie zauważając.
:neutral:
Bo i nasi w drugiej połowie lat 40. mieli taką ulubioną przyśpiewkę (popularną wśród młodzieży jeszcze nawet w latach 60.):
"Jedna bombka atomowa
I wrócimy znów do Lwowa !
(...)
Druga bombka, ale silna
I wrócimy też do Wilna."
Dalej było (dokładnej treści już z pamięci nie odtworzę) o kolejnych "bombkach atomowych", po zrzuceniu których coraz to nowy gród powracał do Polski.
Przyśpiewka ta powstała wkrótce po zrzuceniu dwóch bomb atomowych na Hiroszimę i Nagasaki, w których to miastach zginęło po kilkaset tysięcy osób, głównie cywili (licząc wraz z ofiarami napromieniowania, które zmarły nieco później). Było o tym wówczas głośno na całym świecie.
Ówczesna broń atomowa nie miała charakteru taktycznego, lecz wyłącznie strategiczny - obliczony na totalną destrukcję zaplecza przeciwnika, w tym głównie całych wielkich ośrodków miejskich wraz z ludźmi.
Nie sądzę, aby śpiewający ową piosneczkę o tym nie wiedzieli.
:cry:
.
Powyższy post świetnie się wpisuje do chwytów opisanych przez Dymitra Bagińskiego. Mi tu pasuje Chwyt nr 7: zmienić temat i wzbudzić współczucie
Chwyty erystyczne :mrgreen: przygadywał kocioł garnkowi!
"Apologeci OUN-UPA, do których obaj Romanowie Drozdowie się zaliczają, wypracowali bowiem przez lata zestaw chwytów erystycznych, który używają przy każdej okazji do wybielania wizerunku tej formacji." - a bracia Kaczyńscy powiedzieli ....
"A skądże wzięły się wpadające w ucho pieśni niemieckich zbrodniarzy wojennych?" i dalej "tzw. UPA-Lüge, kłamstwo „wołyńskie” podobne do kłamstwa oświęcimskiego" - no, takich chwytów to nawet "panowie Romanowie Drozdowie" się wystrzegają.
Inna sprawa, że parę sformułowań p. Romana I. Drozda jest rzeczywiście dość naiwnych.
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
Nie miało by to obecnie żadnego znaczenia, gdyby nie fakt, że pioseneczki tego typu, są na terenie Polski nadal w "obiegu" - i to bynajmniej nie prywatnym.
Cytat:
Zamieszczone przez Roman Ilia Drozd
Problem kwalifikacji tych wydarzeń: próba nazywania tragedii Wołyńskiej ludobójstwem jest nieporozumieniem
Myślę, że ks. Isakowicz-Zaleski nie opublikował tego listu ze względów humanitarnych - jeszcze by się ktoś zdenerwował i zrobił małe "ała" panu "dyrygentowi historii"...
PS.
Włóczykiju, Browarze, Żubrze - sprawnie działają, no nie ?
Również jestem pod wrażeniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Szczepan Ł.
Włóczykiju, Browarze, Żubrze - sprawnie działają, no nie ?
Również jestem pod wrażeniem.
Tak, niewątpliwie.
Cytat:
Zamieszczone przez
wp.krzysztof
O cholera, nie zauważyłem tego błędu.:oops:
Przepraszam ! ! !
Cytat:
Zamieszczone przez
Stały Bywalec
Tak faktycznie oni sobie śpiewali, nie zaprzeczę.
Ale co poniektórzy to i źdźbło w cudzym oku dojrzą, belki w swoim nie zauważając.
Tak, pominąłem fakt/belkę. Otóż po odśpiewaniu krwiożerczych strof Organizacja Polskich Nacjonalistów, z pokładów 5-ej Eskadry Pancernych Szybowców dokonała uderzenia nuklearnego, które na samym Wołyniu spowodowały śmierć minimum 60 tysięcy Ukraińców.
A UPA jak to UPA pośpiewali sobie wesoło, a później poszli na ryby i czytali "Przygody Hucka Finna".
Jeżeli "rektor" Drozd gloryfikuje w Polsce UPA (równie dobrze mógłby gloryfikować Gestapo lub Himmlera,a członków Einsatzkommandos RSHA nazywać żołnierzami i domagać się dla nich szacunku,jak dla upowskich bestii). to jego i jego "akademię" w Słupsku trzeba wywalić na ulicę, a faceta postawić przed sądem (ustawy międzynarodowe o zbrodniarzach faszystowskich i ich gloryfikatorach jeszcze obowiązują i ustawy o ściganiu też). Tylko że trzeba by postawić przed sądami wszystkich,z Polski i Zachodu,którzy w imię politycznego interesu potrzebują "przyjaźni" zbirów,a w Polsce zdradzają pamięć ofiar,choć jednocześnie codziennie odtrąbiają powstanie warszawskie (jakoś nie słyszę,by wspominano przy tym,choćby,o setkach tysięcy cywilnych ofiar,za to chwali się bohaterstwo dzieci.W tych szaleństwach zdrady są metody.