Cd...
Wersja do druku
Cd...
Cd...
Cd...
Cd...
Hej:)
Pikna wycieczka ale ja tu drzew pomnikowych nie widzę;) Dla buka, dębów , lip, robinii, wierzb obwód mierzony 1,3 m nad ziemią powinien wynosić conajmniej 3 metry, dla jodły, świera i modrzewi bodaj 2,5 metra. Sosna zwyczajna to chyba nawet powyżej 3 metry obwodu musi mieć, aby konserwatorzy mogli uznać ją za pomnik. Czy tam były takie wymiary drzew?:O
Muszę to zobaczyć...
Derty
Buk 310cm
Jodła 310cm
Klon Jawor 250cm
Ja tam widzę sporo o takowych wymiarach.
Zgadzam się z michallo. Wszystkie z tych drzew osiągały powyżej 314 cm (dla jodły), 314 (dla buka), 250 (dla jawora), 220 (dla jesionu), 220 (dla wiązu)
Iluzja jakoby te drzewa nie spełniały takich wymagań to tylko wrażenie wizualne.Poza tym chodziło nam nie o rejestrację "żywego próchna", ale o ewidencję drzew zdrowych o odpowiednich wymiarach, które rokują na jeszcze większy przyrost osiągając przy tym minimalne wymagania określone dla drzew pomnikowych (odpowiednio dla danego gatunku).
:)
I oto chodzi - o info. Na zdjęciach trudno rozeznać co i jak:P Imponujące wymiary...muszę tam trafić w końcu:)
Pozdrawiam,
Derty
Czy ta inwentaryzacja była robiona poza terenami chronionymi? Na obszarze projektowanego TuPN? Jeżeli tak to o który wariant chodzi?
Rejestrowaliśmy drzewa w potencjalnym obszarze ochr. ścisłej niedoszłego parku - głównie niedaleko rezerwatu Turnica.Jak wspomniałem operowaliśmy na około 500 ha (35 osób, 4 dni).