Odp: Galeria: CZARNO-BIAŁE Bieszczady
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
Prostota dania jest jego zaletą...jak słone śledzie na Helu czy chleb na zakwasie.
Smaku pierogom nie doda miśnieńska porcelana.
Może tylko zwieść zmysły.;)
Tu się troszkę zgodzę i troszkę nie zgodzę (czyli tak tradycyjnie :mrgreen: ). O ile prostota dania jest istotnie jego zaletą to pójście w kierunku prostoty nadmiernej sprawia, że danie jest troszkę a nawet bardzo oszukane - jak słone śledzie bez soli i chleb na zakwasie bez zakwasu. :wink: Jednym słowem - w mojej niechęci do upraszczania języka nie tkwi zamiłowanie do epatowania słownymi i gramatycznymi "esami - floresami" i podawania ich na miśnieńskiej porcelanie ale opór przed pozbawianiem języka soczystości, chrupkości, miękkości itp., przed sprowadzaniem polskiego śledzia (nie sledzia) do zwykłej pangi czy innego zagranicznego chwasta smakującego jak trociny.
Cytat:
Na jakim pokładzie odnajdziesz pierwotną przyjemność żeglowania...?
W przeciekającej koi czy w designerskiej mesie mającej w standardzie SPA?
Oooo...w odmętach pamięci odnajduję stary, drewniany, skrzypiący jacht :) w standardzie SPA nigdy przyjemności jeszcze nie miałam :mrgreen:. Aaaaleee...tak sobie myślę...czy stanowi to dla Ciebie różnicę czy wspomniana 470-tka jest kompletna tj. z mieczem czy też brak miecza nie przeszkadza w żeglowaniu? W końcu to też tylko "ogonek" :wink:
Cytat:
Najpiękniej gramatycznie i ortograficznie ułożone zdanie, bez przekonującej i błyskotliwej myśli ,jest tylko epigońskim krzykiem.
Wolę niezrozumiały do końca szept, pełny emocji.
Właśnie. Dla mnie tekst obcięty z ogonków i kreseczek jest pozbawiony emocji. A nawet jeśli jako tekst jest zapisem emocji, to w takiej okrojonej formie brzmi dla mnie niewiarygodnie i czasami groteskowo.
Cytat:
Czytam sobie jeszcze raz,czy nie zapomniałem o "ogonkach"...
Przypadkowe zapomnienie nie jest tym samym co celowa rezygnacja. Ale miło, że tym razem kucharz zadbał...;)
Cytat:
Rozmawianie, polemizowanie zTobą (i nie tylko) jest dla mnie wielką przyjemnością.
;-);-);-)
I wzajemnie :))
...a może by tak jakiś czarno-biały bieszczadzki jacht na bieszczadzkich wodach tutaj zaistniał?
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
w standardzie SPA nigdy przyjemności jeszcze nie miałam :mrgreen:.
z mieczem czy też brak miecza nie przeszkadza w żeglowaniu? W końcu to też tylko "ogonek" :wink:
halo,
brak miecza to zaleta i możliwość ...ślizgu:shock:,
ogólnie się da żeglować,
ale pojawia się problem niwelowania nawietrzności ,chyba że jest parę mieczy (!),mocowanych poza pilersem i mocowanych prostopadle do krzywizny kadłuba i...
(przepraszam ,zagalopowałem się ,to nie forum żeglarskie...)
konkluzja wynikająca - bez miecza się da :mrgreen:
co do czarno-białego jachtu...
widzę, iż jest na forum troszkę braci żeglarskiej ( czytając nicki...) i mogą "Wpłynąć... na suchego (Bieszczadzkiego )przestwór oceanu[...]"
fotograficznie...
poczekajmy ,niech rzucą kotwicę !:-D
Ja zasmakowałem w oceanicznej bryzie i...trudno jest mi wrócić na jeziora !
ale...,
poczekajmy na wiatry dujące na granicy wiosny i zimy, poczekajmy...
Ogonki---haczyki---uszka...pierogi :twisted:
Nie wpadając w skrajności tematu tzn:
-albo tylko z ...(ogonkami);
-albo w ogóle nie używając ...(ogonków),
zwróciłbym się ku okienku:
niech każdy sobie używa jak chce,
ale nauczyciela ręka jest sroga i każde sprzeniewierzenie się sakramentowi ortografii będzie...odnotowane .
Balansowanie na granicy grozi nieoczekiwanym wpadnięciem w dryf :shock:
...to nie tylko sprawa miecza -miecza ognistego Gabriela.;)
Im jest mniej szans ja próbuję jeszcze raz (pomimo towarzystwa mielizn).:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
Ogonki---haczyki---uszka...pierogi (...) towarzystwa mielizn
Miło się gawędzi jak zwykle z Kustoszem :)), więc - a jakże - napisałam parę słów o tym i o tamtym (tradycyjnie troszkę się zgadzając a troszkę nie :twisted: ) ale...jakiś sztorm forumowy mnie wylogował z pokładu a post wypadł za burtę. Jakiś to znak widocznie być musiał, że zbyt dużo słów w GALERII to jak mielizna na morzu :wink:. Wracając więc na forumowy pokład napiszę tylko, że wypatruję niecierpliwie... czarno-białych żagli bieszczadzkich... z mieczem lub bez, w dryfie, ślizgu, leniwym halsie lub kotwiczących...
Co tam oceany! Tam tylko pustka i zwodniczy śpiew syren. :roll: :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=oQMYgkSA7oY
[QUOTE=asia999;143671jakiś sztorm forumowy mnie wylogował z pokładu a post wypadł za burtę.
[/QUOTE]
halo,
Asiu 999
szybciutko wykręciłem ósemkę i w pajęczym "rozkroku" skoczyłem do wody .:!:
W celu ,ratowania zmytego z pokładu postu.
Ale ...wskoczyłem chyba nie z tej strony burty,...sterburty ...:roll:
Jacht (pomimo łopotu) pozostawiony na autopilocie zniknął już za horyzontem...:mrgreen:
A ja... unosząc się na fali, także spoglądam za jakąś namiastką jachtu...namiastką istnienia człowieka...
Chyba lepiej było się zdecydować na manewr w ..."dryfie".
http://galeria.serwertomeks.nazwa.pl...98f7f.jpg&q=75
Piękna ta syrenia pieśń i jaka mądra...:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
Jacht (pomimo łopotu) pozostawiony na autopilocie zniknął już za horyzontem...:mrgreen:
kilwater wskazuje, że wybrał horyzont ciemnej strony mocy :mrgreen:
Cytat:
A ja... unosząc się na fali, także spoglądam za jakąś namiastką jachtu...namiastką istnienia człowieka...
niezwykły ten ocean! Przed Mistrzem Nastrojów Wszelakich nawet wielka woda (choćby i w stanie skupienia stałym :wink: ) układa się w misterne pozy. : ))))))
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
wielka woda (choćby i w stanie skupienia stałym :wink: ) układa się w misterne pozy. : ))))))
taaak !
to tylko dzięki temu niezwykłemu zjawisku (pora roku ! );
jak również Posejdona miłosierdziu (misternie wypluskanego w śnieżnej bieli oceanu);
wyłowiono coś ... (ze śnieżnej morskiej kipieli :shock:)
a to coś, mogło pokulać się po moim świątecznym stole:razz:
Święta jeszcze trwają więc ...DOBRYCH ŚWIĄT
http://galeria.serwertomeks.nazwa.pl...ca95f.jpg&q=75
Jajko, stół i światło... a takie cudo wyszło :)
(wiem, wiem... to niemożliwe, żeby Pierogowy miał dziurę w świątecznym stole :shock: co oznacza, że widocznie nawet jajko ma swoją ciemną stronę ;) )
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Jajko, stół i światło... a takie cudo wyszło :)
(wiem, wiem... to niemożliwe, żeby Pierogowy miał dziurę w świątecznym stole :shock: co oznacza, że widocznie nawet jajko ma swoją ciemną stronę ;) )
Ja też byłam przekonana, że mistrz Pierogowy ma taki specjalny stół świąteczny;-)
halo,
tak,tak,tak...
ta fotografia to ...dziura w całym !
:)
Stół z dziurko-kieliszkiem w blacie -na jajeczko ----to świetny pomysł.
Na projekt dla ...designera kuchennego sprzętu ...;)
halo;
wstążkowe stworzenia zdobią zwierciadła strumieni i potoków...
majowo więc kolorowo :)
http://galeria.serwertomeks.nazwa.pl...0e095.jpg&q=75