Odp: Beskid Niski -wiosna, lato ... jesień, zima
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
(...)
I nagle, gdym oddechu szukając, wyczołgał się na przełączkę, zaskoczony zobaczyłem miejsce, w którym Jaga z Korą się zadomowiły.
Spojrzenie na mapę nie potwierdziło przekonania, że powinienem wiedzieć co to i gdzie to /jak to człowieka potrafi zaskoczyć spora ilość farby na drzewie.../.
Rozejrzałem się i stwierdziłem, że jest ich tu wiele, mnóstwo wiele... Choć, jak wskazuje mała pomarańczowa kropka niedługo będzie mniej, dużo mniej.
(...)
Już w domowych pieleszach, ze skarbnicy wiedzy światowej, wydobyłem informacje, na co się natknąłem w lesie.
I zacząłem dumać: nawet ta "Jaga Kora" ciekawa i odtworzenie historii godne uwagi, gdyby jeszcze oszczędniej z tą farbą postąpili...
(..._
Ha !!!
Jakże to tak!?
Przecież to najpiękniejszy szlak beskidzki , znaczy ten kotwicowy. Nie znam drugiego tak pięknego
Przy nim hafty łowickie wymiękają.
Jako reprezentant "rycerzy trzech" powiem że ślubowaliśmy na rynku w Jaśliskach że przez trzy godziny nie weźmiemy niczego płynnego do ust na intencję zdziwienia !!!!
Zdziwienie ono pojawi się wówczas gdy ten artysta znakarz będzie chciał odnowić te znaki, a przy odnawianiu każdego będzie spędzał wiele godzin
Oj będzie zdziwienie !
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Jako reprezentant "rycerzy trzech" powiem że ślubowaliśmy na rynku w Jaśliskach że przez trzy godziny nie weźmiemy niczego płynnego do ust na intencję zdziwienia !!!!
Nie może to być, wszak Litwos pisał, że Zagłoba to opój jakich mało i ono bielmo na oku nie na wojnach zdobył, jeno kuflem mu uczyniono, nie w kościele bynajmniej. Nie zdzierżyłby, żeby gąsiorki nosić a z zawartością znajomości bliższej nie zawrzeć przez tak długi czas. A ten drugi, jak go zwą - a już wiem - Kmicic, tfu, toż on puszce piwa na krótkiej trasie z Rzeszowa do Leska nie przepuści. Trzy godziny - oj nie dworuj sobie Waść, nie dworuj!
Widać jak wielkie wrażenie wywarło na rycerzach oglądanie tak skomplikowanych malunków na łonie przyrody. Choć ciekawe, czy rzeczywiście ślubów dotrzymali...;)
[QUOTE=iaa;143053](...) Zagłoba to opój jakich mało i ono bielmo na oku nie na wojnach zdobył, jeno kuflem mu uczyniono, nie w kościele bynajmniej. Nie zdzierżyłby, żeby gąsiorki nosić a z zawartością znajomości bliższej nie zawrzeć przez tak długi czas. (...)
W rzeczy samej, pięknie żeś jegomość to ujął.
Więcem niewiele myśląc trzeba ruszać w stronę Dniestru, co by kniaziównę Maciejkę z rąk strasznego Czeremisa wyrwać, a potem gdy pierwszy dzionek wiosennym promieniem zaświeci trzeba chybko ruszać na zielone pagórce beskidzkie.
Wesołą kompaniją powtórzym za Sienkiewiczem :
- To idźmy na Bar, albo koło Baru; niech tam tych kamienieckich Lipków i Czeremisów dżuma w karwaserach wydusi
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Więcem niewiele myśląc trzeba ruszać w stronę Dniestru, co by kniaziównę Maciejkę z rąk strasznego Czeremisa wyrwać, a potem gdy pierwszy dzionek wiosennym promieniem zaświeci trzeba chybko ruszać na zielone pagórce beskidzkie.
Wesołą kompaniją powtórzym za Sienkiewiczem :
- To idźmy na Bar, albo koło Baru; niech tam tych kamienieckich Lipków i Czeremisów dżuma w karwaserach wydusi
Tymczasem kniaziówna wiodła spokojny czas w ciepłej komnacie przy robótkach ręcznych;-)
Jeszcze nie znała swych losów niepewnych, ale w płomieniach kominka jawił jej się odległy szczyt biały atakowany z różnych stron przez hordy czy też oddziały. Nieprzyjaciel to czy swój? Wiktoria czy sromotna klęska? Tego z widzenia swego odgadnąć nie mogła...
Historia ta być może odnajdzie swój czas i miejsce...;-)
A wyjaśniłbyś co jest na 4 zdjęciu? Nie pytam o kijki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
A wyjaśniłbyś co jest na 4 zdjęciu? Nie pytam o kijki ;)
Na górze spotkaliśmy znajomych, którzy różne mają pomysły :) Generalnie to skarpety wypchane śniegiem :)
A Ty kolego gdzie wędrowałeś ??
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
... Generalnie to skarpety wypchane śniegiem :)... ??
Nie prawda, to była pozostałość po turyście, którego wywiało ze "skarpet" (puścili go bez skarpet ;), jak mawiał jeden laureat..) po piątkowej śnieżno-wietrznej nawałnicy.
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Na górze spotkaliśmy znajomych, którzy różne mają pomysły :) Generalnie...
Tu się zgadzam z Kol. Machoneyem...co widać na poniższych obrazkach.;)