:-?:?:
Wersja do druku
tej golgoty chyba tutaj jeszcze nie było (pamiętam dwie inne). domyślam się, że zaraz padnie odpowiedź ale warto dodać do kolekcji :}
Załącznik 31214
Było było... całkiem niedawno... obok dwie kapliczki, przy jednej rodzą się co roku jeże, mój pies lubi się na nie nadziać
Gdzieś kole Kulasznego, ale dokładnie ...
no i co ja mam z wami teraz zrobić? :D pamiętam, że ostatnio była golgota Bazylowa na Miarkach, które błędnie typowaliście jako Makówka, dlatego tak sądziłam, że odgadnięcie samej Makówki przyjdzie teraz szybko (a jeżeli już też była zagadka z Makówką to najwyraźniej jestem ślepa :D). czy okolice Kulasznego? zależy od skali błędu ale generalnie to nie. nie wiem gdzie piesek nadziewa się na jeże ale są dwie kapliczki więc zagadka odgadnięta ;D
Tam dwie kapliczki, a tu jedna:
Załącznik 31255
A to chyba jednak nie te same krzyże, co?
A kiedy robione to zdjęcie? bo w zasadzie te same ale z dwoma różnicami jakie widzę ;p U Ciebie środkowy krzyż jest brzozowy. U mnie -wzdłuż drogi jest barierka. Reszta to samo: identyczna górka, zakręt ten sam, układ drzew, widok, kolorowe krzaczki przed kapliczką, usypana kamykami ścieżka (dwóch ostatnich nie widziałam ale tak sobie wyobrażam to miejsce poza zimą). To samo, tylko miejsce trochę się zmieniło
Podpowiedź do mojej zagadki: z odgadnięciem trzeba się spieszyć zanim Marcin zaglądnie do wątku.
W zakolu Sanu niedaleko Smolnika.
http://www.bmiller.pl/forum/2013/poloninskie.jpg
Zbliżenie kapliczki i zbliżenie kościoła widocznego z pobliskiej góry:
Załącznik 31286 Załącznik 31287
Kościół, jeśli się nie mylę, w Porażu, ale w kwestii kapliczki mogę jedynie strzelać ... no podpierając się mapą;) Jakaś Góra Łożna?
Kościół rozszyfrowany bezbłędnie, jest on właśnie w tej samej miejscowości, z której pochodzi słynny klub Juve :razz:
Załącznik 31288
ale go całkiem obróciłeś podpierając się w tą stronę :-D
Eeee...tam, inskrypcja na kapliczce:
Załącznik 31290
Chyba trzeba już podać rozwiązanie - stoi przy dróżce biegnącej działem tak mniej więcej w połowie drogi między Księżą Górą a Lasem Zahutyńskim.
W końcu miałem okazję ustrzelić te piękne maszyny:
Załącznik 31418 Załącznik 31419
piękne junaki -jak zwykle nie mam pojęcia gdzie ustrzelone zdjęcie i czekam na odpowiedzi :) udałam się kiedyś na wycieczkę motocyklową po jesiennych Bieszczadach (jako plecak), wrażenia niezapomniane :)
Przy obwodnicy k. Czarnej ?
I to nie są Junaki ;)
To jest radziecki Iż
A nie parkują te cuda w garażu Siekierezady?
Te wspaniałe maszyny powinny jeździć a nie służyć za dekorację...i jeszcze śnieg je przysypuje..ajjjj:(
BLzM ?
I tak to przy okazji zagadek można się poduczyć z motoryzacji :) To ja mam dodatkowe pytanie, czy Iż to ten zielony, czarny, czy to dwa różne Iże są?
One mają zadaszenia, ale zdjęcia zrobiłem wieczorem w ostatni piątek, tuż po tych zamieciach i mało gdzie śniegu nie było :) Z Rzeszowa do UG przedzierałem się przez około 9 godzin, autobusy się spóźniały, okazje nie chciały jeździć, szedłem więc sobie wzdłuż obwodnicy i miałem czas na robienie zdjęć.
Ani Siekierezada, ani BLzM, tylko:
Bingo! Tak przyozdobiona jest brama ostatniej posesji po lewej stronie drogi , przy wylocie na Lutowiska. Później zostawiłem Czarną za sobą i zagłębiłem się w inną czarną, czarną dal choć na biało zasypaną. Wędrówkę zakłócił mi nocny marek sunący swoim automobilem, który nie bał się zatrzymać i zaoferować podwózki do Lutowisk. Kierowca uchylił szybkę i zaczął coś tam marudzić, że całe auto zapakowane i jak to przepchnąć, a mi się micha cieszyła bo początkowo oślepiony moją czołówką nie rozpoznał piechura, a ten rozpoznał od razu, że to nie żaden marek nocny tylko bertrand nasz forumowy :) Takie spotkanie gdzieś pomiędzy Czarną a Lutowiskami, wśród nocnej ciszy, w najbardziej śnieżny dzień tej zimy na Podkarpaciu - i co miałem powiedzieć na przywitanie to powiedziałem: a niech Cię gęś kopnie! (Dzięki!)
Czarny motocykl to Iż 350, nawet 350S bo ma teleskopowe zawieszenie. Z zielonym nie jestem pewna, Iż 56?
Wahałam się nad umieszczeniem zagadki w wątku o widoczkach lub detalach.
Moja jest taka pomiędzy, ale ponieważ lepiej widać szczegół niż ogół - to zdecydowałam się tutaj.
Gdzie stoi taki komplet wypoczynkowy w Bieszczadach i co z niego widać?
Sękowiec?
Sękowiec - miejsce przy drodze wiodącej z Sękowca do mostu na Studenne?
Troszkę za mało widać, ale jakoś mi to nie pasuje na nadsańskie okolice. Ja strzelam w okolice rzeki Osławy (albo całkiem północne okolice - dolina Olchy?)
Ten zestaw ikejowy za Sękowcem (na zdjęciu z kol_C_2_p_f) kładzie się nad troszkę innym widoczkiem
.
Załącznik 31432
.
więc może Bazylowe bajania o Osławie są bliższe prawdy ? ale wtedy pasowałoby na lotnisko
Rusza podpowiedź widokowa.
Ja wiem, wiem, że tam nikt nie chodzi:-).