-
2 załącznik(ów)
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Bo się wszędzie nie da, ale staramy się bardzo, bardzo! Moim zdaniem jest to wilcze eldorado, czyli Rabe.
Znakomicie trafiłeś sir Bazylu!
W nagrodę możesz spocząć na komplecie wypoczynkowym, najlepiej w cieniu drzewa, jak już będzie ciut cieplej;-)
Właśnie wyczytałam w książce, że ten fragment Bieszczadów nazywany jest Górami Hoszowskimi (na południe od Ustrzyk Dolnych).
Obejmuje grzbiet Żukowa, masyw Równi i podejrzewam również ten grzbiet Złotej Góry, gdzie możemy z widokowej ławeczki ujrzeć dach cerkwi w Rabem i pasmo Żuków.
Masz rację, jest to wilcze eldorado - piękne, spokojne wędrowanie:-).
-
1 załącznik(ów)
No to jeszcze jeden mały detalik, mały ale jakże w ważnym miejscu
.
Załącznik 31444
-
1 załącznik(ów)
a tuż obok tego tajemniczego przycisku jest znak, ale co on oznacza ?
.
Załącznik 31446
-
Związki partnerskie ale tylko w trójkątach!!:shock:
PS. Bedę na KIMBie;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
creamcheese
Związki partnerskie ale tylko w trójkątach!!:shock:
(,,,)
No, jest to jakiś kierunek myślenia , dość nowatorski, tylko nadal zostaje pytanie czy ma być to ostrzeżeniem czy zachęceniem ?
A pytanie zasadnicze : gdzie te detale znajdziemy ?
-
Podejrzewam tunel łupkowski i ostrzeżenie, żeby nie chodzić trójkami;-)
Bo przed takim pociągiem jeden uskoczy w lewo, drugi w prawo a trzeci...?:shock:
-
1 załącznik(ów)
A od drugiej strony wisi skrzyneczka jeszcze niezdemolowana. I nie ma zakazu chodzenia trójkami :)
Załącznik 31448
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Podejrzewam tunel łupkowski i ostrzeżenie, żeby nie chodzić trójkami;-)
Bo przed takim pociągiem jeden uskoczy w lewo, drugi w prawo a trzeci...?:shock:
Właśnie o taką odpowiedź chodziło.
ale skrzynka pokazana przez Wojtka zaskoczyła mnie, będę musiał jeszcze raz się przyglądnąć dokładniej
-
1 załącznik(ów)
Dokąd prowadzi droga, przy której spotkamy zamyśloną postać?
-
Kapliczka przy ścieżce na wzgórzu za kirkutem w Lutowiskach. My (white_coffee i ja) tam byli, przechodzili, frasobliwym Jezusem się zachwycili.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przechodzień
Kapliczka przy ścieżce na wzgórzu za kirkutem w Lutowiskach. My (white_coffee i ja) tam byli, przechodzili, frasobliwym Jezusem się zachwycili.
Brawo!
I witam na bieszczadzkiej drodze:-)
Dorzucam kilka informacji do opisu tego spotkania.
-
1 załącznik(ów)
A takie znaki gdzie spotkamy?:
Załącznik 31646
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
A takie znaki gdzie spotkamy?:
Hihi, zagadka z odpowiedzią:grin:
Tylko trzeba to choć raz usłyszeć na własne uszy;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Hihi, zagadka z odpowiedzią:grin:
Tylko trzeba to choć raz usłyszeć na własne uszy;).
Tak jest, psiakrew!:-P
-
Czuj duch!
Na prawdę nikt nie wie?! W mordę jeża!!!
-
Nagrodę ufundujesz to zaraz ktoś zgadnie :wink:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Nagrodę ufundujesz to zaraz ktoś zgadnie :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Ku górom niedźwiedzie !
Hmmm...nagrodę dla niedźwiedzi...miotacz gazu chyba byłby w złym guście?
Zdjęcie wykonane na terenie imperium Niedźwiedzia Pietrka czyli Piotrowa Polana w Wetlinie. Kto w latach osiemdziesiątych bywał w schronisku PTTK w Wetlinie na pewno pamięta poranne pobudki:
- Wstawać niedźwiedzie - w mordę jeża! Wrzątek stygnie - psiakrew!
-
Niestety nie mogę wkleić obrazka dodaję link. Czy Ktoś już odkrył to miejsce? Ciekawy jestem, bo ruiny (w zasadzie mały mosteczek) nie pokrywa się z mapami sprzed II WS. Natrafiłem tam przypadkiem i zastanawiam się, czy ktoś wie gdzie to zostało zrobione dokładnie? Bo tytuł albumu w picasie mówi sam za siebie ;) Zainteresowanym opiszę dojście do miejsca.
https://picasaweb.google.com/1068127...ieResztkiMYna#
-
Zauważyłem na soutboksie dyskusję starą jak turystyka bieszczadzka, więc mam pytanie : co dawniej nazywano Bieszczadem a co Bieszczadami ? A może pytanie powinno wylądować gdzieś indziej ? Dla utrudnienia dodam, że obie formy przyjmuję, w zależności od kontekstu.
-
A teraz zgarniam nagrodę, którą sam sobie ufunduje. Bieszczadem określano graniczny grzbiet karpacki, będący zarazem głównym działem wodnym :"chodzili do Węgier za Bieszczad", "nocowali na Bieszczadzie","szliśmy przez noc przez Bieszczad" - cytaty z lat 1595-1614. Natomiast Bieszczady to określenie szersze i oznaczało lasy królewskie (akt graniczny z 1400 r. starosty sanockiego
mówi " granice między lasami Króla JMości to jest Bieszczadami a dobrami dziedzicznymi... Hoczew i Terpiczów", 1447r krajnik i kniaziowie wsi wołoskich Szczawnego i Odrzechowej stwierdzili, że "wszystkie Bieszczady powyżej i poniżej Jaślisk i od Jaślisk aż do Połonin są królewskie".Wychodzi na to, że Bieszczad to grzbiet a Bieszczady to lasy. Bieszczad dzisiaj to moim zdaniem forma (nie wiem na ile szczęsliwa) określająca ducha, echo i magię granicznej tajemnicy, albo diabli wiedzą czego jeszcze. Do widzenia.
-
1 załącznik(ów)
Bieszczady. Czy ktoś może wie gdzie , gdzie stał ten hangar ? i czy tam coś pozostało ?
Załącznik 31823
.
jest to oczywiście fragment przedwojennej wig-ówki.
-
Nad Ustianową w paśmie Żukowa. A czy pozostało nie wiem, ja nic tam nie zauważyłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Nad Ustianową w paśmie Żukowa. A czy pozostało nie wiem, ja nic tam nie zauważyłem.
Zauważyłam różne takie, ale nie pozostałości po zabudowaniach przedwojennej szkoły szybowcowej, ale przygotowany w tym miejscu dla turystów teren rekreacyjny...
-
Dzięki za prawidłową odpowiedź ale .....Maciekowy...
Cytat:
, ale przygotowany w tym miejscu dla turystów teren rekreacyjny...
czyli co ?
można cóś odszukać ?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
czyli co ?
można cóś odszukać ?
Cóś można, ale raczej hangaru to nie przypomina, ot taki mały domek przy ścieżce stoi.
Załącznik 31830
To na wypadek gdybyś bał się w gawrę stąpnąć czy też przeszkadzają Ci wilcze oczy zza krzaków;-)
A dalej wykoszoną ścieżką idziesz sobie na wykoszoną polankę i znajdujesz inne uciechy cywilizacyjne...
-
Fakt, trochę mały ten hangar.
-
1 załącznik(ów)
w trakcie majowego spaceru natknęłam się na taki porzucony mały ciężki sprzęt może ktoś koło niego się też kręcił :)
Załącznik 31836
-
1 załącznik(ów)
kawałek dalej stoi taka tablica która może doprowadzić do zawrotu głowy....
Załącznik 31870
trochę się komuś coś po przestawiało.... ;)
-
a propos detali ... piękny avatar , zupełnie podobny :grin::grin::grin:
-
-
droga z Dwernika na Procisne oto odpowiedz jest:)
-
8 załącznik(ów)
Dla podpowiedzi powiem że informacji na temat tego przysiółka nie znajdziecie w internecie, ani żadnym innym google.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Dla podpowiedzi powiem że informacji na temat tego przysiółka nie znajdziecie w internecie, ani żadnym innym google.
A na jedynie słusznej mapie znajdzie się kilkanaście, a nawet chyba kilkadziesiąt nazw takich przysiółków. Niestety raczej na tych polankach nie byłem, więc strzelam w miejsce, do którego już od lat się wybieram: Jasieniów?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
A na jedynie słusznej mapie znajdzie się kilkanaście, a nawet chyba kilkadziesiąt nazw takich przysiółków. Niestety raczej na tych polankach nie byłem, więc strzelam w miejsce, do którego już od lat się wybieram: Jasieniów?
Zepsułeś całą zabawę :) i od teraz miejscowość istnieje w internecie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Zepsułeś całą zabawę :)
O kurka wodna! Trafiłem? Idę wysłać totka :razz:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
gdzie jest Jasieniów?
Jak to gdzie, Marcin już napisał:
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
.. w internecie.
;)
A tak na prawdę, to w połowie drogi między Capówką a Witachową Stajnią :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Odp: Skąd znam ten widoczek ?
Pokuszę się jeszcze na jedną tapetkę. Tym razem już nie widoczek ( nie wiem czy jest to zgodne z regulaminem zgadywanki, ale niech tam...) lecz mała ruina. Myślę, że dla "starych" Bieszczadników to nie będzie żaden problem.
Załącznik 32059
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Pokuszę się jeszcze na jedną tapetkę. Tym razem już nie widoczek ( nie wiem czy jest to zgodne z regulaminem zgadywanki, ale niech tam...) lecz mała ruina. Myślę, że dla "starych" Bieszczadników to nie będzie żaden problem.
Załącznik 32059
Horodek - ruina schroniska :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Horodek - ruina schroniska :)
Trafiony zatopiony :). Strasznie bym się zdziwi, gdyby taki "łazik" bieszczadzki, nie znał takiego miejsca :smile:. W przygotowaniu mam zagadkę na spostrzegawczość.