Rumianek pezpromieniowy?
Wersja do druku
Rumianek pezpromieniowy?
mniemam, że to jaskier ?
Geum urbanum ?
Znak zapytania niepotrzebny. To kuklik pospolity. Gratuluję!
W nagrodę widok niebieszczadzkiego zielska z dalekich Karpat Zachodnich: http://www.karpaty.travel.pl/galeria...album=23&pos=0
Na zdjęciu kilka zielsk widać, ale zagadka dotyczy tego żółtego:
Ranunculus cassubicus :D
Z przychacia, z przypłocia, z przyrowia, nie wiem co będziesz musiał Marcin z rękawa jeszcze wyciągnąć, aby Taxusa zagiąć:mrgreen:
Viola riviniana
hm no to może Viola reichenbachiana aczkolwiek liście mi bardziej pasują do Rivina z tym, że fiołek tworzy dużo mieszańców
Marcin, to chwyt poniżej pasa, ostrogi pokaż! (u Viola:grin:)
To nie reichenbachiana również. Jedną cechę charakterystyczną widać, może nie najlepiej, ale widać.
ja na dziś kapituluje być może to bagienny ale ja nie dopatruje się szczególnych cech
Nie to nie bagienny, a z lasów. Maciejka coś mi się zdaje dobrze kombinuje.
hm dużo możliwości nam nie zostało biorąc pod uwagę że to rodzimy gatunek :d
może fiołek pagórkowy bo ja nie mogę po tym kwiatostanie nic wygłówkować jak dla mnie zbyt mały
Viola mirabilis
Wiesz co taxus, mamy przedziwną wspólnotę myśli, tylko Ty jesteś szybszy:-P
Po podpowiedzi Marcina wreszcie postanowiłam przejrzeć te fiołki i gdy po długim studiowaniu doszłam do podobnego wniosku jak Ty, patrzę a tu V. mirabilis wstawiona już przez Ciebie:-P
no na to to juz nic nie poradzę, a mi wszyscy mówią, że mam refleks szachisty :D, ale ale nadal nie wiem czy dobrze dopiero ta podpowiedź o przylistkach mnie olśniła bo tak to paczałem sobie na tego fiołka i nic..
Ja też się cieszę, że pierwszy raz popatrzyłam uważnie na cechy diagnostyczne tych fiołków, bo tak to tylko w lesie odróżniałam leśnego i Rivina i to też zgrubnie.
no teraz coś lekkiego miłego i prostego
Dla mnie nie jest proste, bo na własne oczy na pewno nie widziałam. Czy to coś z rodzaju Pyrola?
jak najbardziej
Pyrola rotundifolia
o tak, tak tylko ta!
To tego gatunku gruszyczki i to kwitnącej nie widziałam, aż do tej pory (jakie łany!), czy jest częsta w Bieszczadach?
Ja wkleję coś, co do końca nie jestem pewna co to za gatunek.
Sprawa zaiste skomplikwana bo po ostatnich rewizjach taksonomicznych w grupie Senecio nemorensis wyróżniono u nas aż cztery gatunki. Przyjmijmy, że ten to Senecio nemorensis subsp. nemorensis starzec gajowy typowy ;)
Tak też go sobie określiłam. Natomiast na ścieżce przyrodniczej po Komańczy podano, że przy potoku rośnie starzec Fuscha, jak się mają te dwa gatunki do siebie?
Więc coś, co bym zaklasyfikował jako Senecio ovatus(fuchsii). Sprawa jest dla jakiegoś poważnego taksonoma... Chociaż mam pomysł. Może przez najbliższy miesiąc różne gatunki z rodzaju Taraxacum przerobimy ;)
no to kolejna lekka miła i przyjemna nie jest to stanowisko naturalne ale rośnie sobie ta roślinka na jednym ze spotkanych zapomnianych cmentarzy
Czy to być może to ? A jak tak to barwinek ( Vinca ), ale jaki dokładnie to ja już nie mam pojęcia :)
Barwinek pospolity - Vinca minor. Dawniej z ziela tej rośliny robiono barwnik do pisanek wielkanocnych. Jest chroniony.
Przerwę na chwilę tą uczoną dysputę okraszoną obcymi wyrazami z prośbą aby szanowne towarzystwo objaśniło mi zwykłym nazwaniem co to kwitło sobie na wysokiej bieszczadzkiej połoninie gdy wrzesień żegnał lato.
Lectio latina:
Hieracium aurantiacum
A dla takich lejków ;) jak ja to..... jastrzębiec pomarańczowy :-P