A droga pokutnikow sprzed 2 wojny w bramie bolechowickiej ?? to takze warszawa ?Przed wojna byly 2 osrodki Lwow i Krakow reszta to hasza.
Wersja do druku
A droga pokutnikow sprzed 2 wojny w bramie bolechowickiej ?? to takze warszawa ?Przed wojna byly 2 osrodki Lwow i Krakow reszta to hasza.
Nie no - zgadza się - tyle, że Pokutnicy zaczynali pod koniec lat trzydziestych i kontynuowali w czasie wojny - ich słynne przejścia w tatrach. A Lwów - wiesz, popatrzę, w domu zajrzę dogłębniej do literatury. Bo szczerze mówiąc, o tym, ze wspinali się w Bubniszczach i okolicy, to nie wiedziałam. Wiesz może dokładniej, kto? Z tych Nazwisk Wielkich?
Ośrodki warszawskie i łódzkie zaczęły eksplorację skałek zawierciańskich )Podlesice, Kroczyce itp) na większa skalę po wojnie. Natomiast środowiska krakowskie eksplorowały skałki podkrakowskie - doliny Kobylańską, Bolechowicką i okolice.
Sumujac Krakow rozpoczal exploracje jury bo te doliny sa jej czescia . Co do Lwowa to znajdz 1 poradnik dla taternikow :-) nie bede ulatwial Ci zadania pogrzeb sobie, wszystko jest w bibliotece.
Pierwszy poradnik dla taterników... To można różnie interpretować :) Np - w końcu Eliasz także był poradnikiem dla taterników tamtej epoki :) Ale możliwe, że chodzi ci o Klemensiewicza (powstała ostatnio nazwa plecak jest obrzydliwym dziwolągiem bez żadnego uzasadnienia)? Ale dobra - pogrzebię, tyle że nie mam czasu na siedzenie w bibliotece. Wjechałeś mi na ambicję :mrgreen:
i jak znalazlas juz cos? czy potrzeba podac na tacy ?
Pytam dalej czy juz znalazlas dziabka ? Moze stepila sie dziabka albo tylko mlotek dziala :-)
..nie koniecznie w Bieszczadach.. i niekoniecznie linowe.. ale myślę że się spodoba braci wspinającej.. podkreślam BRACIOM (SIOSTRO.. chociaż może i też..:) TUTAJ
Mene się podoba :)