Odp: Czy znacie bieszczadzką gwarę?
Gdy mieszkałem na Podlasiu to wychodziłem na podwórko, a pańszczyznę odrabiałem we Dworze. Mieszkając w Piasecznie wychodzę na dwór. Moja kuzynka mieszkająca na warszawskiej Starówce wychodzi na podwórze kamienicy. Jak jestem na Podkarpaciu albo w Małopolskim wychodzę na pole. A mój kolega mieszkający w katowickim familoku wychodzi na plac. Jestem ciekaw jak się mówi o wyjściu z domu na powietrze w innych regionach kraju. Często w Bieszczadach ktoś pytał o szwarc. Co to jest ten szwarc?
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
Gdy mieszkałem na Podlasiu to wychodziłem na podwórko, a pańszczyznę odrabiałem we Dworze. Mieszkając w Piasecznie wychodzę na dwór. Moja kuzynka mieszkająca na warszawskiej Starówce wychodzi na podwórze kamienicy. Jak jestem na Podkarpaciu albo w Małopolskim wychodzę na pole. A mój kolega mieszkający w katowickim familoku wychodzi na plac. Jestem ciekaw jak się mówi o wyjściu z domu na powietrze w innych regionach kraju. Często w Bieszczadach ktoś pytał o szwarc. Co to jest ten szwarc?
Z tym wychodzeniem "na plac" ciekawa sprawa, pierwsze słyszę. A co do szwarcu - szwarc to była pasta do butów, ale nie byle jaka, tylko robiona, jej składnikiem była m.in. sadza.
pozdrawiam
murajka to mrówka
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
Jestem ciekaw jak się mówi o wyjściu z domu na powietrze w innych regionach kraju.
W Wielkopolsce mówi się : " na dwór ". A co do słów gwary bieszczadzkiej - co to takiego kojot bieszczadzki?
Przy okazji wydania mapy nazewniczej i wprowadzenia, (przywrócenia?) nowych-starych nazw natknąłem się na nazwę Szczołb lub Szczoub.
U W. Krukara to szczyt w rejonie Krywego (dawniej Ryli). Na starszych mapach Krywego nazwa ta występuje w miejscu, gdzie są łąki pod szczytem, na zboczach, nie w dolinie, w kilku miejscach, na pewno nie na szczycie. Może ktoś wie, co ta nazwa oznacza?
Długi
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Przy okazji wydania mapy nazewniczej i wprowadzenia, (przywrócenia?) nowych-starych nazw natknąłem się na nazwę Szczołb lub Szczoub.
U W. Krukara to szczyt w rejonie Krywego (dawniej Ryli). Na starszych mapach Krywego nazwa ta występuje w miejscu, gdzie są łąki pod szczytem, na zboczach, nie w dolinie, w kilku miejscach, na pewno nie na szczycie. Może ktoś wie, co ta nazwa oznacza?
Długi
Nazwa pochodzi, z tego co mi wiadomo z jęz. rus., ukr. oznacza 'szczyt', 'czub'
pozdrawiam
A wiecie co to "sutki"?Na pewno tak,ale nie chodzi o anatomię.Babcia mówiła "gęsi siedzą w sutkach"-czyli GDZIE?
W moich rodzinnych stronach mówiło się "wlazł w suty i siedzi" czyli poszedł do chlewiku i nie wychodzi. Czy to będzie podobnie? Coś w rodzaju chlewika, komórki?
Tak,dokładnie!To taka dłuuuuugaśna przybudowana do stajni komórka bez okienka.W sam raz dla gęsi lub kaczek(bo już kury muszą mieć grzędy).
Pozdrawiam.WUKA
A co to są podpinki? Acha i mam jeszcze jedną zagadkę co to jest boroło?