Odp: Miasteczka galicyjskie - szukam i zgaduję
Tak myślałem Basiu że najprędzej wygarniesz. Tak to LANCKORONA niesamowite miejsce.
Nie wiem czy prowadziłaś tam wycieczki, czy w ogóle jakieś wycieczki tam trafiają, przecież obok jest dużo większy magnes.
ale
Cytat:
Ten położony na stoku Rynek
mógł się stoczyć również w Pruchniku , tam też jest krzywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Tak myślałem Basiu że najprędzej wygarniesz. Tak to LANCKORONA niesamowite miejsce.
Nie wiem czy prowadziłaś tam wycieczki, czy w ogóle jakieś wycieczki tam trafiają
Pewnie że tak, w Lanckoronie było (niestety zamknięte w tym roku !) schronisko PTSM położone tuż obok Rynku, gdzie można było niedrogo, dosłownie za 12 - 15 zł przenocować, stąd organizowaliśmy tam sporo imprez, a już kurs przewodnicki obowiązkowo miał tam wyjazd.
Z Lanckorony w ciągu 40 min można dość pieszo po ładnej ścieżce wokół Lanckorońskiej Góry do pierwszych kaplic na dróżkach pielgrzymkowych w Kalwarii Zebrzydowskiej. Na szczycie góry są ruiny dawnego zamku Zebrzydowskich (fundatorów Kalwarii), a przy pięknej pogodzie widać stamtąd Tatry. Poza tym okolica i sama Lanckorona jest związana z licznymi potyczkami Konfederatów Barskich.
Przepiękne miejsce.
B.
No to ja coś dołożę:
W którym to Galicyjskim miasteczku stoi taki pan i co też on trzyma w rękach ?
https://lh4.googleusercontent.com/-l...2/100_0911.JPG
5 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
czy w ogóle jakieś wycieczki tam trafiają ...
Trafiają czasami (1975) ;)
Załącznik 25953 Załącznik 25954 Załącznik 25955 Załącznik 25956 Załącznik 25957
dopisek: O, przepraszam, nie zauważyłem, że Lanckorona już się skończyła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
dopisek: O, przepraszam, nie zauważyłem, że Lanckorona już się skończyła.
Uwielbiam takie stare zdjęcia, więc możemy dalej gadać o Lanckoronie.
Niestety nie pamiętam, kiedy tam byłam pierwszy raz, ale chyba niewiele później.
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
... więc możemy dalej gadać o Lanckoronie.
Byłem tam wtedy ze trzy godziny. Z tego godzina przeznaczona była na obejrzenie tych różnych starych chałup, a dwie to oczekiwanie na kiełbasę. Przywieźli koło południa. Była fantastyczna! "Zwyczajna" po 44 zł. Jak smakowała, przypieczona na ognisku! "Nyska', która przywiozła mięsiwo była drugim samochodem, który przejechał przez Rynek. Pierwszym był "Jelcz" z PKS-u.
jak tak patrzę na zdjęcia z niektórych powyższych miasteczek, to przypomina mi się ten film:
http://www.iplex.pl/filmy/po-lin-okruchy-pamieci,2010
Film starający się pokazać życie przedwojennej społeczności żydowskiej w tych naszych miasteczkach galicyjskich.
Polecam.
2 załącznik(ów)
Niektóre miasteczka występowały też w filmach.
W nakręconym w 1958 r, młody chłopak ,, akademik " Jacek jedzie konno wąską uliczką. Dziś uliczka niewiele się zmieniła. Jedne domy oszalowano deskami, na innych strzechę zastąpiono blachą.
Przepraszam za jakość drugiego zdjęcia. postaram wybrać sie tam z lustrzanką
A Basia Z. wciąż milczy skąd wytrzasnęła tego króla od Marysieńki.
Obstawiam na Przemyśl.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Obstawiam na Przemyśl.
Sobieski w Przemyślu nie ma takiej bumagi w ręku ;)