a jakie to Wydawnictwo to uczyniło?
Wersja do druku
prosze bardzo: IS PAN i Oficyna Wydawnicza "Rytm"
Ciekawe ...daj dokładny namiar na tą "pozycję" wydawnictwo itd, sam fakt istnienia "partyzantki Ukraińskiej" do 1960 roku jest wielce zastanawiający,(no może w Kanadzie ??)
-ale jest b dobre opracowanie tego tematu (z 1999)przez G Motykę w książce pt " Tak było w Bieszczadach"-- są tam fakty zebrane przez autora z archiwów Polskich jak i sowieckich z lat 1943 - 1948.- dużym plusem tej książki jest to ,że autor nie komentuje i nie narzuca czytelnikowi kierunku myślenie , lecz zostawia dowolność w wyciąganiu wniosków.
Polecam "Nienawiść" Stanisława Srokowskiego. I cytat z kardynała Stefana Wyszyńskiego: "gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie".
PS - Łun w Bieszczadach nie polecam, hehehe
Oficyna Wydawnicza Rytm. Książka ukazała się w Serii Wschodniej.Wśród patronów publikacji jest min. Instytut Nauk Politycznych PAN i inne instytucje naukowo badawcze( już wszystkich nie pomnę)
Już w wątku pokrewnym polecałem tę pozycję i jakkolwiek spotkały mnie za to obelżywe żarciki tudzież pouczenia, bez wahania czynię to raz jeszcze.
Co do wątpliwości dotyczących dat granicznych działalności UPA, sugerowałbym poprostu zapoznanie się z treścią publikacji.
" fidelli " i " deszcz1- u " dzięki :-)
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem "Ukraińskiej partyzantki ..." G. Motyki i chętnie wypożyczę na zasadzie wzajemności książkę o tej samej tematyce. Szukałem "Tak było w Bieszczadach" ale niestety bezskutecznie, może teraz się uda?:-o
Ostatnia grupa OUN-B, jak pisze Motyka raczej post-upowska została zlikwidowana 14 kwietnia 1960.
Pastor, ja nie wiem czy Ty wiesz, ale takie kserówki to łamanie prawa autorskiego. Jak mamy poznawać tę prawdę, która wyzwala... ponoć :-) (tak na marginesie). Przypominam,ze tzw. prawo autorskie to coś 70 lat dziś, (kiedyś chyba 25), tak to działa.