No czesc Wuka.
Przyznaje sie bez bicia,ja tego niepisalem.
Pozdrowienia
Wersja do druku
No czesc Wuka.
Przyznaje sie bez bicia,ja tego niepisalem.
Pozdrowienia
w ogóle same hity...
Znów coś dla kinomaniaków:
22 listopada w czasie Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Off Cinema w poznańskim CK "Zamku", podczas piątej prezentacji konkursowej o godz. 17,30 zostanie zaprezentowany trzydziestominutowy film "KSU - Legenda Bieszczad, Legenda Rocka" w reżyserii Jerzego Jernasa (Sala Wielka). Powtórka 23 listopada o godz. 15,00 (Sala 102).
Dziękuję
dziś o 20:15 teatr telewizji "Rozmowy przy wycinaniu lasu" spot reklamowy jako żywo przypomina Siekierezade.... może być ciekawie
Całkiem przypadkiem trafiłam na filmik dokumentalny : "Wypalony" w serii TVP 1 "Na własne oczy".... nie wiem czy jeszcze będzie emitowany, ale jakby ktoś trafił to polecam ..... warto obejrzeć....
http://www.tvp.pl/tvp1/programy/seri....oczy.wypalony
Warto było dla tej perełki ściągnąć telewizor ze strychu.
a ja jakoś średnio... obsada bomba, i widać ze gdyby nie aktorzy to byłaby całkiem klapa. Fabuła conajmniej średnia, dialogi też niby ok, ale....
ale widać że Tym chciałby zrobić coś fajnego, żeby go chwalono za coś co zrobił niedawno, całkowita klapa z Rysiem, i teraz to... widać ze chce... ale widać też że najlepsze co zrobił to było dawno temu.
Las pooglądaliśmy, nowy model siekiery mocno osadzonej widzieliśmy... i dobrze.
Gdyby ta obsada czytała książkę telefoniczną także stwierdziłabym, że warto.
ale widać że Tym chciałby zrobić coś fajnego, żeby go chwalono za coś co zrobił niedawno
Całkiem niedawno... coś chyba w 1998
Długi
Dzisiaj w Kino Polska o 23,30 „KSU – Legenda Bieszczad, legenda rocka” w reżyserii Jerzego Jarnasa.
a ja nie mam tego programu:( i nie oglądnę sobie...
Przepraszam jeśli już był taki temat, a ja zakładam nowy, ale znalazłam tylko "Bieszczady w TV".
Reportaż o cerkwi w Baligrodzie :
http://www.polskieradio.pl/reportaz/...az.asp?id=4067
Bardzo ciekawy pomysł Basiu.:-) Bardzo lubię tego typu reportaże.
Nawet mój syn przysłuchiwał się z zainteresowaniem.:-)
Pozdrawiam.
w tvn było o Brossie. Może powtórzą, choć z tego co widziałem (fragment) to nie ma się cym zachwycać. No chyba że ktoś w głębokich Prusach siedzi, i dawno gór nie widział...
Dzisiaj 7 marca godzina 16:45 program Planete "Przyroda Ukrainy". Może trochę o ukraińskich Bieszczadach i innych górkach będzie...
Pozdrawiam
12.04 o godz.23.50 w Kino Polska będzie dokument"Życie wróciło w Bieszczady".
Dziś, Kino Polska.
23:21 - Placówka (1976), 16 minut
"Bircza - mała miejscowość w Bieszczadach położona na skrzyżowaniu trzech bieszczadzkich szlaków. W latach tużpowojennych miejscowa ludność toczyła o nią zajadłe walki z bandami UPA. Bircza była pozycją strategiczną. Kto miał w ręku miasteczko, ten panował nad okolicą. Banderowcy wielokrotnie przypuszczali szturm. Wspomnienia tamtych wydarzeń w relacjach uczestników walk i rodzin poległych."
23:44 - Wilcza Dolina (1977), 14 minut
"Bieszczady zawsze rozpalały wyobraźnię ludzi poszukujących ucieczki od cywilizacji, przyciągały kolejne pokolenia osadników, choć czego innego szukali tu ludzie w latach pięćdziesiątych, czego innego dwadzieścia lat później. Film opowiada o konfrontacji doświadczeń tych dwóch pokoleń."
kino polska
baza ludzi umarłych
teraz
Kino Polska, zaraz (23:40)
Wszyscy i nikt
Mniej znany niż Kaleń, ale w dobrej obsadzie: Emil Karewicz, Wiesław Gołas, Wirgiliusz Gryń, Stefan Paska.
Bieszczady, krótko po wojnie. Dowodzoną przez Szefa grupkę żołnierzy od przejścia do cywila dzielą godziny. Pech sprawia, że ich ciężarówka psuje się w przydrożnym miasteczku, które terroryzuje banda Haka. Wieczorem ma się tam odbyć wesele Brzozy i Maryny. Hak, były towarzysz broni Brzozy i konkurent do ręki Maryny, zapowiedział już udział w uroczystości. Żołnierze postanawiają zostać w miasteczku i zapobiec rozlewowi krwi…
jakoś uciekło ... "przypadkofo", oczywista :
"Wołyń zapis zbrodni"
kat. dokument
czwartek 10.07.2008 TVP 1 22:50
Film poświęcony tragicznym wydarzeniom, które miały miejsce na Wołyniu. Bohaterami są ludzie, którym udało się przeżyć. Dramat wołyńskich rodzin pozostawał przez lata objęty politycznym milczeniem. Od niedawna badacze zajmują się zbieraniem dowodów i opracowywaniem dokumentów. Wołyń od 1919 roku należał do Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie traktatu ryskiego. Polacy stanowili tu liczną grupę bo ponad 300 tysięcy osób. Stosunki z Ukraińcami układały się poprawnie. Dlatego szokiem stały się narastające od 1941 roku napady na Polaków.
40min Polska 2000
text to cytat
ktoś to nagrał?
Bandyta
Bastard / Brute
Dramat psychologiczny, Polska/Francja/Niemcy 1997
czas 95 minut tylko dla dorosłych
Reżyseria: Maciej Dejczer
Scenariusz: Cezary Harasimowicz
Zdjęcia: Marian Prokop, Arthur Reinhart
Muzyka: Michał Lorenc
Obsada:
Til Schweiger - Brute
Polly Walker - Mara
John Hurt - Babits
Pete Postlethwaite - Sincai
Ida Jabłońska - Elena
Bartek Pieniążek - Moscu
Wojciech Brzeziński - Iorgu
TVP 1: 18.08.2008 Poniedziałek 20:25
Brute, przestępca i recydywista, zostaje zesłany w ramach resocjalizacji do pracy w szpitalu dla sierot w Rumunii. Bliski kontakt z ciężko skrzywdzonymi przez los dziećmi staje się dla niego początkiem wewnętrznej odnowy. W potworze rodzi się człowiek. Wkrótce odkrywa, że wybrane dzieci są sprzedawane na Zachód. Uzyskane w ten sposób pieniądze rzekomo mają zapewnić godziwą egzystencję pozostałym pensjonariuszom szpitala. W rzeczywistości jednak służą znacznie mniej szlachetnym celom. Brute chce rozprawić się ze złem, które drąży szpital.
- plenery Bieszczad + fantastyczna muzyka
wcale nie. Film wcale nie jest bardziej brutalny i okrutny niż otaczająca codzienność. Średnio rozgarnięty nieletni widzi na co dzień więcej zła niż w tych 95 minutach. Że już nie wspomnę o niskiej kategorii filmach "jatkach" w których bohaterowie niemal od pierwszej chwili po napisach do samego końca sieją pestkami po innych aktorach- i się nikt nie buntuje.
Warto obejrzeć choćby ze względu na muzykę filmową.
To nie koniecznie moje zdanie :)
Raczej ogólnie dostępne info, na stronach o tym filmie.
Ale muzyka - jak nic boska...
Dzisiaj (29 sierpnia) o godz. 20.00 na rzeszowskim rynku w ramach festiwalu RzeszOFF In Plus pokaz specjalny filmu "Jak w niebie" ze zdjęciami Szymona Lenkowskiego.
Jest to opowieść o parze Holendrów, którzy przenieśli się z okolic Amsterdamu w polskie Bieszczady.
Jeśli ktoś się wybiera to proszę o info, bedzie można pogadać :)
Za tydzień, 12 września, program „Kino Polska”, godzina 22.15, reportaż pt: „Bieszczady”. Gazeta nie podaje żadnych szczegółów dotyczących reportażu. (info. za „To & Owo TV”)
W ogóle caly dzisiejszy wieczór poświęcony jest Bieszczadom,szczególy na www.kinopolska.pl
W gazecie film o studentach wybierających się w Bieszczady dostał tylko 1 * co nie zachęca do oglądania... szkoda.
http://esanok.pl/?ak=news_c&pan=n&do...138&wroc=index
Cytat:
Sanok w „TELERANKU”
(28-11-2008 )
SANOK. Już w najbliższą niedzielę (30 bm.) o godz. 8:55 Sanok zagości na ekranach popularnego magazynu telewizyjnego dla dzieci i młodzieży, emitowanego w TVP 1 „TELERANEK”. Na tym jednak nie koniec dobrych wiadomości. Utalentowanych najmłodszych Sanoczan w tym programie będzie można zobaczyć jeszcze 7 i 14 grudnia!
- Warszawska ekipa telewizyjna była tak zachwycona Sanokiem, że na zdjęcia nie poświęciła – jak to zwykle robi – jednego dnia, ale cały weekend – mówi Maciej Bluj, który zaprosił „Teleranek” do Sanoka.
W ciągu trzech dni (od 14 do 16 listopada) ekipa TVP sporo zwiedziła. Odwiedziła, bowiem sanocką Szkołę Muzyczną, zagościła w Sanockim Domu Kultury, zawitała do Skansenu i do Areny Sanok. Zapukała także do drzwi mieszkania pana Aleksandra Makowskiego, modelarza, u którego najpiękniejsze budynki miasta można zobaczyć w miniaturze.
Nakręcony materiał był tak bogaty, że „Teleranek”pokaże go w trzech odcinkach. 30 listopada i 14 grudnia poświęci mu fragmenty, 7 listopada - cały odcinek.
Specjalne emisje
W osobnym programie na antenie TVP (niestety nie wiadomo jeszcze jakim) zostaną pokazani sanoccy Le Parkour – owcy. Chłopcy zafascynowani sztuką efektywnego i ekstremalnego poruszania się po mieście, przy wykorzystaniu takich elementów jak barierki, schody, murki.
-Obiecali, że przy okazji kolejnej wizyty w Sanoku nakręcą materiał z perełką naszego miasta, z Januszem Szuberem - mówi Bluj.
Zatem, nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić wszystkich naszych Internautów do obejrzenia kolejnych emisji „Teleranka”.
A.Jarosz
Witaj
Zajefajnie jest zapewne w Bieszczadach w Sanoku.
Ogólnie to nie dziwię się ekipie TV, że tyle czasu zamarudziła w Bieszczadach!!!
Niedaleko, albo jak kto woli opodal dworca PKS jest lokal czynny od godz. 6.00.
Wiem, bo osobiście w tym roku zabaniaczyłem z tamtejszymi bieszczadzkimi zakapiorami do 10 - o malućko co mi awtobus w moje Bieszczady nie spierdyknąl. Szczyńściem moim zakapiory bieszczadzkie padły szybciej na blat stolika.
Więcej takich Bieszczadów poproszę - i ekipa TV niechaj pokaże przygotowania do tego materiału TV :-)
Misiu, masz coś do Sanoka? 8-)
Przecież Rzeszów to stolica Bieszczad :)
Dzisiaj(a raczej jutro)o godz.0.51 na Kino Polska ma być Ogniomistrz Kaleń.
Wprawdzie nie TV ale posłuchać można oglądając jakieś zdjęcia.
NOCNE SPOTKANIA: "Chatka Puchatka czyli powitanie Nowego..."
21.01.2009, 00:07 - 03:00
Zapraszają: Zdzisława Guca i Krzysztof Kaczmarczyk.
Chatka Puchatka czyli powitanie Nowego... Krzysztof Kaczmarczyk przebywał na Połoninie Wetlińskiej na przełomie Starego i Nowego Roku. To, co miało być od początku redaktorską wyprawą na zabawę Sylwestrową, przybrało nieoczekiwanie inny wymiar. Okazało się, że w górach można uzyskać odpowiedzi na nurtujące nas wszystkich pytania. Była to podróż do miejsca, gdzie rytm życia wyznacza źródlana woda, po którą trzeba iść, żeby ją mieć i tupot nóg turystów odwiedzających schronisko PTTK, Chatkę Puchatka, prowadzoną przez Ludwika Pińczuka i Dorotę Nowosielską. To zahartowani życiową drogą przyjaciele wielu turystów przemierzających górskie szlaki, ludzie do których przychodzi się ze swoimi wątpliwościami i od których wychodzi się odmienionym pod warunkiem, że dotrze się do ich serca. Dzięki magii radia możliwe będzie przeniesienie się do uroczego schroniska i w ośnieżone Bieszczady. Nie zabraknie turystycznej muzyki.
Telefon dla słuchaczy:022 645-22-66