-
Odp: Co by tu poczytać? Kącik Ksiązki
Też słyszałem ten wywiad.
Ale ad rem. Andrzej Sapkowski "Sezon burz". Nowy Wiedźmin. Powieść z grubsza na poziomie wczesnych opowiadań, do sagi trochę jej brakuje. Nawet dużo. Ale Sapek, to Sapek. Przeczytać warto. Pod względem warsztatu Sapkowski jest nie do pobicia A i o konto autora nie martwiłbym się zbytnio. Zwłaszcza, że powieść poniesiona zostanie na fali popularności gier o Wiedźminie daleko poza granice kraju.
A wcześniej zauroczył mnie Mariusz Czubaj. "21.37", "Kołysanka dla mordercy" (najlepsza) i "Zanim znowu zabiję". I główny bohater, Rudolf Heinz (jak ten majonez), zblazowany gliniarz, który słucha dokładnie takiej muzyki jak ja. Dawno nie czytałem tak inteligentnych kryminałów.
-
halo,
fajny prezent ...
czytam fotografie i czasami zapominam "języka w gębie"
polecam
Sebastião Salgado. GENESIS
( http://www.taschen.com/pages/en/cata...do_genesis.htm )
nie,nie chcę promować wydawnictwa...,ale tylko zarazić wirusem...
można podejrzeć parę fotografii...
pomimo zamieszczania jednej fotografii na dwóch stronach...polubiłem to wydawnicze arcydzieło
-
Z "Zielonym piekłem" dokupię jeszcze książkę mojego dzieciństwa "Rafa trzech szkieletów"... która mi wtedy włączała wyobraźnię.
-
Kresowa Atlantyda t. I, II a III już czeka w kolejce :)
http://ksiegarnia.pwn.pl/public/pic/...-t1_175918.jpg
-
Trzecią mam od dwóch dni :) ale grudniowe zabieganie pozwoliło na razie "zwiedzić" tylko Zaleszczyki. Świetnie mi się czyta te książki.
-
1 załącznik(ów)
Hej,
Wspomniana w wątku zakapiorskim książka Sylvaina Tessona, W syberyjskich lasach.
Załącznik 33311
Klimatyczna, filozoficzna zaduma nad sensem życia, literaturą - dostałem w prezencie i łyknąłem wczoraj "na raz".
Ekstremalizm przeżycia nieco "zachodnioeuropejski" ale fajnie się czyta, bo autor profesjonalnie piszący.
Ze smaczniejszyh kąsków ku refleksji...:
Wolność zawsze istnieje. Wystarczy zapłacic cenę.
Jestem uwięziony w raju, który sobie stworzyłem.
I jeszcze dla tych który lubią patrzeć w ognisko (a kto nie lubi...)
"Oddaję cześć Homo erectus, który ujarzmił ogień. Bachelard w Psychoanalizie ognia snuje hipotezę, że to seks podsunął pomysł pocierania dwóch drewienek, by zapalić hubę. W takim razie człowiek, pieprząc, musiał przeczuwać ogień. Dobrze wiedzieć. By zaspokoić libido, popatrzeć na żar."
Skojarzenie ogniska, żaru węgli z seksem i pożądaniem znane jest od wieków, wykorzystywali je choćby dawni malarze w swoich obrazach - ale tak ujęta koncepcja "wynalezienia ognia" bardzo mi się spodobała.;)
Zewnętrzna recenzja, nie od rzeczy:
http://experymentt.wordpress.com/201...sach-recenzja/
Pozdrawiam,
-
Dla fanów fantastyki polecam pana lodowego ogrodu, mega saga, super się czyta
-
Zenon Kruczyński
(e-book) Farba znaczy krew
ISBN: 978-83-7453-175-7
Rok wydania: 2013
Informacja: 268 stron
http://terytoria.com.pl/ksiegarnia,tytuly,834.html
Ciekawe spojrzenie na myśliwych... Na zachętę fragmenty:
http://terytoria.com.pl/userfiles/fi...A_fragment.pdf
-
http://i.wpimg.pl/r,id,d14yMTQ7dV5od...praTtmdF4x.jpg
autor: Matthew Kelly
Ocaleni. Wojenna tułaczka kresowej rodziny.
polecam bardzo
recenzję można znaleźć np. tu
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/12275...esowej-rodziny
-
Ja proponuję najnowsze eseje Nalaskowskiego "Ortodoksja i chaos"-o całej otaczającej nas rzeczywistości- tolerancji, edukacji, homofobii, wolności słowa. Niby proste, ale zmuszają do przemyślenia wielu spraw.
-
Czy ktoś może czytał książkę "Przyjdzie Mordor i nas zje" Ziemowita Szczereka? Warta zakupu?
-
Właśnie skończyłem czytać "Chce się żyć" - polecam
-
Niedawno usłyszałem o książce Magdaleny Grzebałkowskiej "Beksińscy. Portret podwójny", którą na pewno niebawem zakupię... Dziś w "trójce" była dość obszerna audycja na jej temat. Ojciec i Syn są z Sanoka, czyli nie tak daleko od Bieszczadów, a prace Zdzisława można podziwiać w Muzeum Historycznym w Sanoku (pewno wielu widziało, a Ci którzy nie ... to polecam przy okazji)... łączyły ich nie tylko więzy krwi, ale mroczność... fascynacja wyimaginowanym światem... muzyka i tragiczna śmierć. Można dużo pisać, a wielu Tomasza zna z licznych audycji "trójkowych", tłumaczeń piosenek, czy licznych tłumaczeń filmowych. Pozwolę sobie tutaj wkleić recenzję książki ze strony wydawnictwa Znak:
„Zdzisław Beksiński nigdy nie uderzy swojego syna.
Zdzisław Beksiński nigdy nie przytuli swojego syna”.
To nie jest książka o znanym i modnym malarzu, który malował dziwne i straszne obrazy. To nie jest książka o jego mrocznym synu, który fascynował się śmiercią i tak długo próbował popełnić samobójstwo, aż mu się udało. Ani też książka o obsesjach, natręctwach, fobiach i artystycznych szałach. Ani też o karierze, pieniądzach, wystawach i krytykach. To nie jest książka o dziwnych uczuciowych związkach, fascynacji muzyką i filmem oraz nowymi technologiami. To nawet nie jest książka o ludziach, którzy pisali dużo listów.
To książka o miłości – o jej poszukiwaniu i nieumiejętności wyrażenia. I o samotności – tak wielkiej, że staje się murem, przez który nikt nie może się przebić. O tym, że czasem bardzo chcemy, ale nie wychodzi. O tym, że życie czasami przypomina śmierć, a śmierć – życie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gienia
Czy ktoś może czytał książkę "Przyjdzie Mordor i nas zje" Ziemowita Szczereka? Warta zakupu?
"Przy przejściu granicznym pokazałem legitymację prasową ukraińskiemu pogranicznikowi, żeby mnie przepuścił przed kawalkadą mrówek.
Przez Ukraińców przeszedłem szybko. W polskim przejściu wszedłem do bramki "dla obywateli UE". Patrzyłem, jak pogranicznicy w bramce obok,
w bramce dla gorszych,dla unternarodów, upokarzają jakiegoś starszego Ukraińca. Był siwy i wysoki, miał elegancko przystrzyżoną bródkę.
Mówił, że jest pisarzem i że ma w Krakowie spotkanie autorskie. Mówił to zresztą nienaganną polszczyzną. Polscy pogranicznicy, dwudziestokilkuletnie szczyle,
mówili do niego per "ty" i pytali, dlaczego nie jedzie promować swojej książki do Kijowa.
Zaciskałem pięści i było mi wstyd. Tak bardzo, k..., wstyd."
Tak się kończy, ale wcześniej jest zupełnie inaczej. O przepraszam, słowo na k... pada nader często.
Opary alkoholu /i nie tylko/ towarzyszą autorowi przy kolejnych odwiedzinach naszego wschodniego sąsiada.
Różne polskie typy charakterologiczne uczestniczą w wędrówce reportera po różnych zakątkach Ukrainy, ale z nimi nie ma o czym gadać,
tylko z niektórymi tubylcami można znaleźć wspólny temat do rozważań na styku socjo-histo-filozojakimś.
Autor wkurza,prowokuje i nie daje odetchnąć.
Gdy ktoś tam bywa, to może, przez przypadek, w tej 221 stronnicowej przypowiastce się zobaczyć.
Warto.
-
Dzięki :) Już zakupiłam i " podróżuję " z autorem... przemolla Beksińskiego też zakupiłam, ale czeka w kolejce....
-
I ja przeczytałem "Przyjdzie Mordor i nas zje" i mam podobne wrażenia jak iaa. Lektura ocieka alkoholem i narkotykami a doprawiona jest przekleństwami ale warto po nią sięgnąć. Nie jest to książka lekka, łatwa i przyjemna i mówi więcej o nas - polskich turystach odwiedzających Ukrainę - niż o samej Ukrainie i jej mieszkańcach. I może właśnie dlatego warto po nią sięgnąć?
A "Beksińscy. Portret podwójny" też czeka w kolejce. Leży już na stoliku obok łóżka, ale jeszcze chwilę poleży zanim się za niego zabiorę.
-
Widzę że kolejka nie tylko u mnie się ustawiła...;) Często zaglądam do Sanoka...trochę żal starej, mrocznej galerii Beksińskiego, ale tak już jest....życie rządzi się swoimi prawami....Nadal jest we mnie niekończące się zadziwienie jego obrazami, dlatego z niecierpliwością czekam na lekturę......albo raczej ona na mnie....:)
-
Zapomniałam....w komitecie kolejkowym czeka też..."Transsyberyjska" Piotra Milewskiego. Wycieczka może być przednia...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gienia
Zapomniałam....w komitecie kolejkowym czeka też..."Transsyberyjska" Piotra Milewskiego. Wycieczka może być przednia...:)
... jakieś dwa lata temu czytałem "Pojedynek z Syberią" Romualda Koperskiego... tak w kwestii Syberii... przyznam, że ją wchłonąłem prawie bez odrywania się od niej...zdecydowanie mniej mroczna od "Beksińskich" ;)
-
Właśnie nabyłem ,,Dom włóczęgi" Mariusza Wilka.Wieczorem podwójna uczta - dobre wino, plus , myślę jeszcze lepsza lektura. Pozdrawiam.
-
Polecajcie, polecajcie...dobrej książki nigdy dość...
-
Ja w prawdzie nie polecę nic nowego ale stare klasyki, które w ostatnio przeczytałam i się nimi zachwyciłam:
"Placówka" -B.Prus: Przedstawia zwykłe, proste życie chłopów. Przepiękna powieść.
"Ojciec Goriot" -H.Balzac: Piękne realistyczne opisy brzydoty, od drugiej połowy niespodziewany zwrot akcji. Przedstawia próżne życie mieszczan, na którego tle tłamszone są piękne, naiwne ideały.
"Wilk Stepowy" -H.Hesse: Po kilku latach postanowiłam znów pogrążyć się w tej lekturze, ulubiona książka. Poniżej jeden z ulubionych fragmentów:
"Czyżbyśmy, starzy znawcy i czciciele niegdysiejszej Europy, prawdziwej, dawnej muzyki, prawdziwej poezji minionych lat - byli jedynie nikłą, głupią mniejszością skomplikowanych nerwowców, którzy już jutro będą zapomniani i wyśmiani? Czyżby to, co nazywamy "kulturą", duchem, duszą, pięknem i świętością było tylko upiorem dawno już nieżywym i tylko przez nas, nielicznych, głupców uważanym za coś, co żyje i jest prawdziwe? A może to wszystko nigdy nie było prawdziwe i żywe? Może to, co my, głupcy, tak bardzo pielęgnujemy, nigdy nie było niczym innym, jak tylko fantomem."
-
a ja zaproponuję:
yamat.blog.onet.pl/
gdyby ktoś miał chwilę czasu :oops:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamat
a ja zaproponuję:
yamat.blog.onet.pl/
Przeczytałem pierwsze i spodobało mi się - ale czemu tego tu na forum nie publikujesz pojąć nie mogę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamat
a ja zaproponuję:
yamat.blog.onet.pl/
Już kiedyś czytałem.... bardzo fajne.
-
Bardzo fajna rozmowa z Andrzejem Stasiukiem dziś w Wyborczej. Dzięki Bogu za takich ludzi...
A zgodnie z tematem wątku: nie znać "Murów Hebronu" to wstyd ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabel-1410
Przeczytałem pierwsze i spodobało mi się - ale czemu tego tu na forum nie publikujesz pojąć nie mogę
a nawet nie bardzo wiem gdzie mógłbym to wkleić.... myślisz, że można?
-
Zakazu w regulaminie nie widziałem a najlepiej chyba zamieścić w dziale poezja i proza tam gdzie WUKA i inni nasi twórcy wstawiają swoje utwory.
-
http://wolnelektury.pl/katalog/lektura/nasi-okupanci/ to może zainteresować każdego - nie dosyć że klasyk to i pióro jak na tamte czasy bardzo odważne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabel-1410
Zakazu w regulaminie nie widziałem a najlepiej chyba zamieścić w dziale poezja i proza tam gdzie WUKA i inni nasi twórcy wstawiają swoje utwory.
No to wrzuciłem. Dzięx ;-)
-
... tak mi się przypomniało... kiedyś czytałem "Wszystko za Everest"... autorem jest Jon Krakauer... polecam, bo widziałem jakiś czas temu wznowienie... świetna książka o wejściach dla pieniędzy i za pieniądze, o tym, że po przekroczeniu pewnej wysokości rządzą inne reguły i silne instynkty , a człowiek jest jak dziecko we mgle...
-
Beksińscy - portret podwójny !! Książka niezwykła. Polecam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Beksińscy - portret podwójny !! Książka niezwykła. Polecam.
I owszem, zwykła to ona nie jest, jeden z moich ulubionych cytatów "lokowanie uczuć dalej niż w Lesku jest objawem braku przezorności" :P
-
1 załącznik(ów)
... przeczytałem... każda inna... ale wszystkie polecam...
Załącznik 34068
-
1 załącznik(ów)
Jean-Louis Fournier "Tato, gdzie jedziemy?"
Załącznik 34198
Cytat:
"Mówiąc o dzieciach upośledzonych, ludzie przybierają stosowną minę, jakby mówili o katastrofie. Chciałbym spróbować choć raz mówić o was z uśmiechem. Śmieszyliście mnie często i nie zawsze mimowolnie". Humorem Fournier łamie tabu i uśmierza ból. "To jedyny sposób, by przetrwać, gdy człowiek znalazł się na topliście 50 najbardziej zdesperowanych ludzi" - wyznaje. "Pomyślałem, żeby napisać list do moich dwóch chłopców innych niż wszyscy. Żeby ludzie ich poznali, żeby zaistnieli w społeczeństwie, które ich odrzuca - przecież o takich jak oni przyjaciele się nie dowiadują, ba! uważają, że ich odejście przynosi ulgę. Chciałem wysoko wynieść Mathieu i Thomasa. Chciałem uczynić ich bohaterami książki!"
-
1 załącznik(ów)
...wiem, że był osobny wątek na temat tej książki... kiedyś go czytałem, ale warto jeszcze raz zachęcić... dziękuję za książkę, która zapewniła mi w miarę "miękkie lądowanie" po powrocie z Bieszczadów....
Załącznik 34533
-
…pozostało jeszcze 30 stron do przeczytania, ale już polecam…Jacek Hugo-Bader " Długi film o miłości Powrót na Broad Peak….
…smutna, przejmująca….dobrze napisana…
-
Bardzo lubię czytać JHB ale po tej książce mam niedosyt. Podejrzewam zresztą, że ma go sam autor. Po tym jak się na niego obraziła reszta ekipy wyjazdowej, napisał książkę, która mogła powstać bez udziału autora w wyprawie. Zamiast "mięsa" na, które liczyłem, są opisy (przyznaje ładne) jak lodowiec mieni się blaskiem. Po "Długim filmie.." proponuję przeczytać "Broad Peak. Niebo i piekło" Bartka Dobrocha i Przemysława Wilczyńskiego.
http://www.wydawnictwopoznanskie.com...-i-pieklo.html
Inaczej napisane, autorzy na BP nie jechali, ale obraz pełniejszy.
-
Olga Tokarczuk "Prawiek i inne czasy". Niesamowite dzieje rodziny z podkieleckiej wsi od I wojny światowej do czasów PRL-u. Niby zwykła historia o narodzinach i umieraniu zwykłych ludzi, ale gęsto polana niesamowitym, mistycznym sosem. Wciąga się w jeden wieczór i trudno potem zasnąć :-)