..Poezja i Proza Bieszczadu --> muzyka bieszczadzka to nie jest offtopik... ;p
..czyli że znowu się gdzieś szlajasz...ech...szczęściarz
PS. ...a w Smoluchowie było ciekawie.. żałuj!
Wersja do druku
..Poezja i Proza Bieszczadu --> muzyka bieszczadzka to nie jest offtopik... ;p
..czyli że znowu się gdzieś szlajasz...ech...szczęściarz
PS. ...a w Smoluchowie było ciekawie.. żałuj!
Robert, byłem wczoraj na spotkaniu z Z. G.. konserwatorem sztuki sakralnej ,członkiem komitetu odbudowy cerkwi Ko...ej . Szykują się już do rekonstrukcji polichromi i ikon.
Ps. rusztowanie nie zostało rozebrane bo będą gonty kłaść na boczne ściany.
ps.' i jeszcze jedno , też miał uwagi ,że kolor niebieski jest za intensywny , ale tak jak tu mi wytłumaczono powiedziałem;) Mu ,że wyblaknie za lat kilka.;)
:-D chyba podjadę owa illuminacyę obaczyć ;))
Chyba tu jeszcze tego linka nie było:
http://www.youtube.com/watch?v=rWScrW_4HGY&NR=1
cieszy oko wskrzeszona bryła cerkwii... czy ktos wie jak sie ma sprawa odtworzenia wnetrza? czy to wogóle jest brane pod uwagę?
No ładnie wygląda...dla pełni szczęścia teraz pozostaje poczekać, aż się zestarzeje;)
ważne , że jest ! ...rusztowania rozebrane...fakt-nóweczka !ale czas zrobi swoją patynę.....
i rzut oka na przycerkiewny plac budowy
Tak była oświetlona na miesiąc przed pożarem.
Fajosko:)
Powiem, że brakło mi czasem na istniejących cerkwiach tych wszystkich kolorków, którymi dawni mieszkańcy przozdabiali swoje świątynie. Zamiast na płoty Halicza i Tarnicy będę sobie teraz mykał do Komańczy. A i krajobraz ze wzgórza jest tam ciekawy...
Pozdrawiam,
Derty
Według nie potwierdzonych informacji zdobytych w Bieszczadzie w dniu 15 września 2010 roku ma być poświęcona odbudowana cerkiew w Komańczy. Moze ktoś tą wiadomość zweryfikować?
pozdrawiam
W środę prawdopodobnie będę w Bieszczadach. Jeśli mi się plany nie pokrzyżują, zajrzę do Komańczy i dam znać.
Nie wiem jak ze święceniem, ale byłem w śroku cerkwii w poprzednią sobotę (przemiły pop, którego naszliśmy w domu, przyjechał specjalnie żeby nas wpuścić i poopowiadać).
W środku ikonostas jest jeszcze nieskończony, leży jeszcze nieco materiałów budowlanych.
Wcześniej na sąsiedzkim forum więc trzeba zapodać też tu :-)
http://www.beskid-niski.pl/index.php...ci%2Fdh&ref=nf
Spalona cerkiew w Komańczy została odbudowana
Dorota Mękarska
– Ta cerkiew jest przepiękna. Nie spodziewałam się, że będzie tak błyszczeć – Elżbieta Łajkosz – Gerent, wierna parafii prawosławnej z Komańczy, ze łzami w oczach podziwia nową świątynię.
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcsi.dl...der=0&MaxW=280 Odbudowaną cerkiew w Komańczy poświęcił arcybiskup Sawa, metropolita Warszawy i całej Polski.
(Fot. Dorota Mękarska)
Zachwyt kobiety podziela cała wspólnota, złożona z 16 rodzin.
Dzień 13 września 2006 roku zapisał się w historii prawosławnej parafii p.w. Opieki Matki Bożej w Komańczy czarnymi zgłoskami. Wówczas spłonęła niemal doszczętnie zabytkowa XIX – wieczna cerkiew.
Nazajutrz po pożarze, jeszcze na zgliszczach, arcybiskup Adam Dubec, ordynariusz prawosławnej archidiecezji przemysko – nowosądeckiej wezwał wiernych do odbudowy spalonej świątyni.
O pożarze cerkwi w Komańczy usłyszał cały świat
Informacja o pożarze obiegła cały świat. Z wiernymi z Komańczy zaczęli solidaryzować się nie tylko ich współwyznawcy, ale również ludzie innych wyznań.
– Pierwszym aktem ofiarności był gest rzymskokatolickiego biskupa przemyskiego – podkreśla Elżbieta Łajkosz – Gerent. – To było dla nas bardzo ważne, bo poczuliśmy, że jesteśmy w jednej duchowej wspólnocie.
Kolejnym wielkim krokiem w dziele odbudowy cerkwi był dar Lasów Państwowych, które przekazały drewno.
– Wtedy ruszyła cała maszyna. To był piękny początek – dodaje Włodzimierz Kopylec, mieszkaniec Komańczy.
W Komańczy zawiązał się Społeczny Komitet Odbudowy Cerkwi. Jego przewodniczącym został Włodzimierz Kopylec. Drugiemu, Honorowemu Komitetowi Odbudowy Cerkwi przewodniczył ks. prot. Julian Felenczak, proboszcz prawosławnej parafii w Morochowie.
Rozpoczęto zbiórkę pieniędzy. Datki płynęły z całego świata. Odbudowę wspomogło Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, samorządy i instytucje. Dotację uzyskano też z Unii Europejskiej. To pozwoliło wybudować cerkiew w zaledwie 4 lata. Prace kosztowały do tej pory 1,8 mln zł.
reklama
Ordery Marii Magdaleny dla zasłużonychMagdaleny
Dzisiaj odbyła się konsekracja cerkwi. Na uroczystość przyjechali do Komańczy hierarchowie Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego: arcybiskup Sawa, metropolita Warszawy i całej Polski, arcybiskup Abel, arcybiskup Apais i władyka Adam. Tłumnie uczestniczyli w uroczystości prawosławni z całej diecezji.
Za zasługi w odbudowywaniu cerkwi ks. Marek Gocko i ks. Julian Felenczak zostali uhonorowani złotymi ozdobnymi krzyżami. Sześć osób, w tym Bogdana Strusia, byłego starostę sanockiego, Stanisława Bielawkę, wójta gminy Komańcza, Jana Kraczka, byłego dyrektora RDLP w Krośnie, Teodora i Stefana Harhajów oraz Włodzimierza Kopylca odznaczono orderami Marii Magdaleny III stopnia.
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...CZADY/78678430
Czy przyszło Wam do głowy, że tu na Forum powstaje historia, kronika wydarzeń, zapis emocji, wątpliwości, deklaracji. Ten wątek zakreślił koło do szczęśliwego zakończenia. Dzięki relacjom, fotografiom teraz łatwo prześledzić czas od pożaru do odbudowy. Dla mnie osobiście, to bardzo budująca opowieść!!!!
Dziękuję za naprowadzenie na ten wątek :-)
Może ktoś wie może jaki ikonostas jest w odbudowanej cerkwi ?
Widziałam na stronie cerkwi zdjęcia, i tak mi wygląda na taki bardziej "współczesny".
B.