Tak to Ziemowity. Ja spotkałem je w Pieninach
Wersja do druku
Tak to Ziemowity. Ja spotkałem je w Pieninach
Ja też zgadłam, że to są obrazki plamiste. Czuję się pominięta.:wink:
Najpiękniejsza łąka pokryta zimowitami znajduje się w Uhercach pomiędzy cmentarzem, a rezerwatem. Rosną tam tysiące tych kwiatów. Nie wiem jak bedzie dalej. Są powszechnie przesadzane do ogródków. Jest to roślina powszechnie spotykana w Górach Słonnych.
a więc w ramach rekompensaty teraz pójdzie potrójna zagadka :Cytat:
Zamieszczone przez naja naja
Trzy kolory : czerwony, żółty , fiolet
Z drugą mam problem. To może być zarówno knieć błotna jak i górska.
żółta - knieć górska Caltha laeta
Drodzy moi co to strajk? Wraca człowiek do domu, zaglada na forum i nie ma co czytać:cry: . 1 zdjęcie trzmielina, a 3 nasza znajoma miesięcznicz trwała.
Hej,jak to nie ma?Wszędzie zajrzałaś?
Pozdrawiam!
Tym razem zagadka bardziej interdyscyplinarna,3w1,w skrócie "kto,kogo i na czym"?:twisted:
I zagadka dla koneserów-co to za drzewo(gatunek)?
Z całym szacunkiem przeceniasz nasze możliwości-zgaduję. To zielone to krzyżak zielony- o innym zielonym pająku nie słyszałam. To drugie zielone to jakieś krzyżowe (w czasie kursu przewodnickiego nasi koledzy biolodzy, gdy ich pytałam co to to niezmiennie odpowiadali jakieś krzyżowe) albo baldaszkowate. Świerząbek orzęsiony. Na trzecie postaram się odpowiedzieć, gdy ściągnę książki z entomologii ze strychu.
->Bison
Nie buczek,podpowiedź-obok rosły takie same,tworzyły coś na kształt alei
To znaczy, że pudło jeżeli chodzi o zagadkę 3 w 1. Druga zagadka. Lipa. W większości nasadzenia szpalerowe wykonywane były z lip, dębów i kasztanów. Nasadzenia altanowe z lip. Poza tym to drzewo niegdyś najprawdopodobniej miało szczelinę mrozową. Lipy są bardzo wraźliwe pod tym względem i często pękają pod wpływem mrozu.
-> Lucyna
Nie napisałem że pudło(3w1),może jeszcze ktoś coś powie,poczekajmy do wieczora ;-)
Co do lipy to akurat pudło,dołączam dodatkową fotkę z innego kąta robioną.Lewy,górny,bliski plan to takie samo drzewo,tylko żywe;"drewnolodzy" nie powinni mieć problemu.
-> Lucyna
No nikt nie chce zgadywać :-(
Z tym krzyżakiem zielonym bingo,świerząbek mnie się wydawał bardziej korzenny ale orzęsiony też może być
"Zakąska" ma w nazwie "pospolita"
jabłoń????
Raczej nie jabłoń...
Jeżeli nie buczek... nie lipka... to może topolka bo nic innego sensownego kudłatemu do łaba nie strzela...Bo nie uwierze że to była Dębowa aleja...:smile:
-> Bison
Bingo
Jeszcze z 8-10 lat temu było ich tam kilka,teraz zostały chyba dwie...
No to jeszcze "pospolity" obiadek krzyżaka zielonego :-)
Wojsiłka pospolita
->Derty
Im dłużej sobie przypominam,tym bardziej mi się wydaje że możesz jednak mieć rację.Pamiętam że stały tam parę lat temu dwie lub trzy topole,zostały chyba wycięte albo się zwaliły i może stąd moja haniebna zmyła :-( No ale można jeszcze sprawdzić w terenie na tym co zostało.Badania terenowe-to lubię :-)
Ostała się zdaje się jedna (chyba ze to nie topola). Obecny stan (październik'2006) na fotkach poniżej.
A przy okazji: http://www.twojebieszczady.pl/tapety/p4190095.jpg - kikucik robiony ciut wcześniej niż Twoja fota, bo ma jeszcze konar z boku :)
To tak na zakończenie chciałbym wiedzieć gdzie to drzewo zostało zdjęte?
No patrzcie jak pamięć płata figle,cholerne dziury w mózgu...Wszystko mi się pokiełbasiło:myślałem że tych topoli nie ma już bo coś tam się odłamało i leżało przy ścieżce a tego chyba jawora munio przeprojektował sobie na resztki z topoli która stoi,nie do wiary.Trza przestać nadużywać albo w ogóle nie używać :-(
Wygrzebałem z 2000 r film i zrzuciłem fotę,widać wszystko naraz.
Sorry za zmyłkę.
Dodatkowe zdjęcia do zagadki 3w1.Nota bene działo się to na Dźwiniaczu :-D
Dzięki. Byłem tam tylko raz i nie pamiętam.
Mam takiego pomysła Browar. zacznij sie oszczędzać po naszym następnym spotkaniu bez względu gdzie i kiedy.
Pozdrawiam
-> Bertrand
Oszczędzać to się będę w grobie.A tutaj w celu odzyskania równowagi umysłowej spadam na wewnętrzną emigrację.
no to bawimy sie dalej.... to tez przypuszczam wszyscy znają, ale... zgadujcie.... ;-)
wierzba tak, ale nie iwa ;)
nie szara... :))
No to może dwubarwna :)