Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Na nagrobku mojej prababki pod krzyżem też jest półksiężyc. Zapytałem więc dziadka dlaczego, odpowiedż okazała się bardzo prosta. Jego matka pochodziła z tatarskiej, muzułmańskiej rodziny. Dziadek pokazał mi kilka takich nagrobków. Tylko że znajdują się one na małych cmentażach na Podlasiu i półksiężyc lewym rogiem jest zwrócony ku górze.
Całkiem możliwe. W maju szlajając się po górach zajrzałem a kumpelą do Zdzicha Pękalskiego. Nie pamiętam dokładnie (i zresztą nie ważne jak) ale jakoś tak zeszło na tematy nagrobków, no i powiedział że jest w Bieszczadach taki nagrobek, jakiejś osoby która kiedyś była związana z tamtejszą kulturą, i na pod krzyżem jest półksiężyc.... Wsadziłem to między bajki, ale okazuje się że nie koniecznie słusznie....
Pan Pękalski ma w swojej galerii przeciekawy krzyż półksiężyc znajduje się na górze powyżej ramon krzyża. Druga ciekawostka jest w dawnej cerkwi w Olchowcach obecnie to już Sanok. Też bardzo stary krzyż który z drugiej strony ma 5 gwiazdek niesymetrycznie ułożonych. Nie pamiętam dokładnie jak to wygląda ale stanowiło to dla nas zaskoczenie i nawet Robert Bańkosz nie potrafił nam wyjaśnić. Zresztą polecam tą dawną cerkiewkę ciekawy ikonostas rozczłonkowany Bogdańskich.
1 załącznik(ów)
Łatwe ale coś trzeba robić;gdzie to?
1 załącznik(ów)
No to mała impresja sprzed tygodnia. Zdjęcie zrobione 3 listopada. Ci, których spotkałem wiedzą, gdzie chodziłem, więc proszę ich sza....
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek1121
Mików
Bingo
No nie idę do okulisty. Byłam ostatnio w Mikowie i nie zauważyłam.
2 załącznik(ów)
Prawdopodobnie banalnie proste, ale jak to Browar ujął coś robić trzeba.....:mrgreen: