no proszę, zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć :)
czyli, że moja wyobraźnia rzeczywiście popłynęła w całkowicie złym kierunku ;(
Wersja do druku
no proszę, zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć :)
czyli, że moja wyobraźnia rzeczywiście popłynęła w całkowicie złym kierunku ;(
Pospacerowaliśmy po cmentarzach, wracamy do cerkwi. Do jej centralnego miejsca, jakim jest ikonostas. Zdjęcie przedstawia połowę jednego z rzędów ikonostasu. Jak się nazywa ten rząd i z której on jest cerkwi?
Załącznik 28569
Odsłaniamy dalej wnętrze. Cerkiew zbudowana jest na planie krzyża. Kaplica w południowej nawie bocznej.
Załącznik 28577
Rząd świąteczny był piętro wyżej. Piszę, że był, bo została tylko Ostatnia Wieczerza i dwa prazdniki. A ten, o którym mówimy, jest kompletny, nawet ma dwie mniejsze ikony po bokach ponadplanowe. Rząd jest charakterystyczny dla cerkwi z pewnego rejonu eparchii przemyskiej.
Załącznik 28579
Ten dodatkowy rząd to ikony Niedziel Pięćdziesiątnicy. A cerkiew... myślałem kiedyś, żeby dać taką zagadkę :wink: I to na razie powinno wystarczyć za podpowiedź.
Odkrywamy coraz bardziej wnętrze:
Załącznik 28581
Nie wiem , bo pani w berecie zasłoniła mi, pod jakim wezwaniem ta cerkiew jest ?
Po wnętrzu widać ,że jest w stylu narodowym ukraińskim z dużą centralną kopułą.
ps. a tak troszkę widać patrona,czy to nie pw. Wniebowstąpienia Pańskiego.?
ps.cd.
"Rząd występował tylko w cerkwiach diecezji chełmskiej, lwowskiej i przemyskiej kościoła greckokatolickiego.
Na terenie Polski zachowały się rzędy Niedziel Pięćdziesiątnicy m.in. w Katedrze w Przemyślu (z cerkwi w Lubaczowie), Kowalówce, Chotyńcu, Młynach, Chotylubiu, Siedliskach oraz w ikonostasie z 2. poł. XVIII w. z Teniatysk (obecnie w cerkwi z Tarnoszyna w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie)."
Na drugi raz powiem pani, żeby zdejmowała berecik :) Proszę bardzo - oto ikona chramowa:
Załącznik 28582
Edit: Pani w bereciku zasłania akurat "Chrzest w Jordanie". Ikona chramowa wisi w tej cerkwi po lewej stronie!
Taka cerkiew z dużą kopułą i w dość dobrym stanie to z wymienionych jest w Chotyńcu.
Ale strzelam, nigdy tam jeszcze nie byłam, chociaż zamierzam być.
Dla przypomnienia - inny wymieniony ikonostas, to nie zagadka, bo byłoby za łatwe.
Też trochę, nietypowo dużo tych ikon. Zastanawialiśmy się kto jest oprócz apostołów w rzędzie Deesis:
https://lh4.googleusercontent.com/-a...0/100_1556.JPG
To nie jest Chotyniec, bo:
- Cerkiew w Chotyńcu nie jest zbudowana na planie krzyża, nie ma naw bocznych.
- W Chotyńcu sprawowana jest wyłącznie liturgia greckokatolicka, ołtarz jest za ikonostasem. W cerkwi z zagadki, która obecnie pełni role kościoła filialnego parafii w C. ołtarz nowy jest w nawie.
Ale zgadza się wezwanie.
Kowalówka
łoj :( za późno ;)
Ten ikonostas przewędrował do Przemyśla z muzeum w Lubaczowie. Wcześniej był w dwóch lubaczowskich cerkwiach. A do Lubaczowa przybył w końcu XVIII w. spod Krakowca. Oryginalnie był węższy. Aby dostosować ikonostas do tej wielkiej świątyni, poszerzono go, dodając skrajne osie; z każdej strony po jednej ikonie szerokiej lub po dwie wąskie. Stąd ich tu tak dużo :) W rzędzie namiestnym dodano oryginalne ikony: Jana Chrzciciela z Piatkowej i Jozafata Kuncewicza z Rudawki. Nie mam dobrego zdjęcia, by zidentyfikować dodane ikony w pozostałych rzędach.
Ano tak, czyli Żuków.
Na dobrą odpowiedź nigdy nie jest za późno :wink:
To jeszcze dopowiem trzy zdania o "Żukowalówce".
Dawniej był tu Żuków. Na gruntach tej wsi, właśnie w rejonie cerkwi, w latach 80. XVIII, w ramach kolonizacji józefińskiej przybyli osadnicy niemieccy, zakładając wieś Freifeld. Po wojnie osadnicy odjechali a Freifeld przemianowano na Kowalówkę.
Forumowi Specjaliści Cerkiewni :) serwują tu takie delicje zagadkowe, że aż miło szukać prawidłowej odpowiedzi :)
to teraz coś prościutkiego dla odmiany :)
po cmentarzach, ruinach kaplic i wnętrzach cerkiewnych przyszedł czas na troszkę pooowieetrza:wink: z cerkwią w tle oczywiście...
no to kawałek tego tła teraz:wink:
"po bandzie" jak najbardziej ale akurat nie po t.. bandzie ;)
Joorg - to nie Turzańsk, chociaż okna może podobne i ta "falbanka" na dole. Jakieś komórkowe (kiepskie niestety) zdjęcie znalazłam w podobnym ujęciu.
i kolejna podpowiedź :)
Dlaczego to nie jest Turzańsk >
Ja chcę Turzańsk !
No ostatecznie jakąś Komańczę ...
Ale proszę nie tupać nogami!! :mrgreen: Żaden Turzańsk! Żadna Komańcza! Absolutnie! :mrgreen: ostatecznie...to mogę się zgodzić na to, żeby do sprawy wmieszać Jasień:wink:
też mi to przyszło do głowy:wink:, chociaż z drugiej strony, możliwe, że rów ów (o wielkim znaczeniu - daleko ponad gminnym i ponad powiatowym) kiedyś nawet do jakichś band należał;)
rów jest przy drodze, a nad rowem stoi coś charakterystycznego, a dalej na łączce pasą się zwierzaczki - których tam wiele
Wojtku - jeśli teraz nikt nie będzie chciał napisać gdzie rów ów - to uznajmy zagadkę za rozwiązaną (chociaż co to za zagadka jak Ty wszystko wiesz :wink:)
No napiszcie (do diaska;) ) gdzie ta cerkiew! Bo czuję się ignorowana i mi smutno :mrgreen:
Bandrów Narodowy :-)
ufff....wreszcie ..../Asia ukontentowana /
Do usług :wink:
A w podziękowaniu proszę powiedzieć, obok której cerkwi stoi taka kapliczka:
http://www.bmiller.pl/forum/2012/cerkiew_140.jpg
Śliczna. Ja niestety nie potrafię jej zlokalizować :(
Taka odpowiedź nie przejdzie :wink: Proszę zgadywać do skutku, a ja będę podpowiadał. Na początek podpowiedź tekstowa: podczas remontu po przejęciu cerkwi na kościół kopułę zastąpiono smukłą wieżą. Średnio się to przysłużyło urodzie obiektu, mimo to nadal wart jest odwiedzin.
No tak, Wojtek już na tropie :wink: Nie, o ile mi wiadomo cerkiew stoi tam gdzie stała. O tę przeniesioną zapytamy w jednej z kolejnych zagadek :mrgreen:
Obarzym :)
Trafiony! Dla tych, którzy tam jeszcze nie byli, zdjęcie. Zrobione prawie spod "zagadkowej" kapliczki:
http://www.bmiller.pl/forum/2012/cerkiew_141.jpg