Jedna minuta. To w tak niewielkim czasie Maciejka przebiła wszystko.
Bravo !
A wkrótce założę wątek o przydrożnych krzyżach bieszczadzkich (chyba że już ten temat jest ?)
Wersja do druku
Jedna minuta. To w tak niewielkim czasie Maciejka przebiła wszystko.
Bravo !
A wkrótce założę wątek o przydrożnych krzyżach bieszczadzkich (chyba że już ten temat jest ?)
Gdzie znajduje się ta "wieża kontroli lotów"? :P (osoby, które wyczytały gdzie idę -w tym niejaki Ser, są wykluczone ze zgadywania ;p)
Załącznik 34101
Moje zagadki nie mają brania :( Odpowiedź: Sokoliska.
Dlatego zamieszczę drugą zagadkę :D Dla zachęty zgadywania dodam, że ten szlak wcale nie jest czarny, jak wyszedł na zdjęciu!
Załącznik 34245
i 30 minut dalej:
Załącznik 34246
Gdzie tym razem dreptała sobie Jimi???
buuuu! co jest. Podpowiedź, ponieważ nie widać dobrze koloru, szlak jest zielony a ścieżka czarna. Podpowiedź kolejna: sympatycy narciarstwa powinni się tu wykazać znajomością. Zachęcam do zabawy z mapą!
Wiedziałem, że znam te miejsca. Krzyż jakby trochę inny - teraz najwyraźniej stoi nowy. Ale kapliczki bez zmian. Zdjęcia z 2008 roku.
http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka01.jpg http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka02.jpg
Oba miejsca przy zielonym szlaku z Leska na Gruszkę.
Zgadza się :D :D :D
Odkopię i zarzucę.
Ten witraż przedstawiający św. Jana Pawła II zobaczymy w jednej z bieszczadzkich świątyń.
Niech mi nie mówią, że Bieszczady są zacofane !
Gdzie tak szybko są aktualizowani święci ?
.
Załącznik 34521
To chyba jeszcze błogosławiony, bo bez aureolki.
Po jednej stronie drogi stoi nowy kościół z tym witrażem , a po drugiej stronie stoi stary, opuszczony, niepotrzebny nikomu.
Jaki będzie jego los ? Czy ktoś go będzie remontował tak, jak sąsiednią cerkiew ?
Czy też się zawali ?
p.s. proszę nie wierzyć wikipedii, w której jest informacja tylko o starym kościele.
W pierwszej chwili chciałam zarzucić Kalnica, ale tam ani starego kościoła, ani remontowanej cerkwi. Zatem: Baligród.
Zatem Baligód - to dobra odpowiedź. Pozostaje niezaspokojona ciekawość : co się stanie ze starym kościołem ?
Jak grzyby po deszczu ......
Budują się nam Bieszczady spełniając wymagania XXI wieku.
Co to jest ? i po co ?
W sumie fajna noclegownia, no może trochę krzywa, ale ...
.
Załącznik 34773
hamak tam powiesi :)
To jest nad jeziorkiem Bobrowym, czy gdzieś indziej?
Czy ktoś mógłby mi dokładnie określić gdzie biło "źródełko pod Tołstą" zanim podobno asfaltem zalali drogę?
Nie wiem, gdzie jest ta fajna i krzywa, ale ...
Ale na podobnym obiekcie wyczytałem, że nie jest to noclegownia, tylko deszczochron. Co więcej, z regulaminu wynika, że można tam przebywać tylko od świtu do zmroku. W nocy nie tylko nie można tu spać, ale nawet przebywać! Nocleg może sobie tu zrobić tylko ktoś, kto sypia w dzień. Może jakiś toperz?:-)
Załącznik 34774
Tak, to jest ta platforma, która choć świeża już wzbudza powszechne zainteresowanie.
Znaczy się - udało się inwestorowi stworzyć atrakcję turystyczną.
Przepiękny daszek wykonany ze stylowego gontu kończy się pół metra wcześniej niż podłoga, tak aby spadająca w czasie deszczu woda mogła swobodnie zalać podłogę (wraz z przebywającymi tam turystami)
Regulaminu nie przyuważyłem, ale liczę na to że jeśli do tej pory go nie ma to wkrótce będzie.
Jeśli nie umieści go inwestor to proponuję siłami społecznymi stworzyć taki regulamin i umieścić go w tym miejscu.
Wpis Wojtka proponuję jako inspirację do tej radosnej twórczości.
To dla amerykańskich komandosów. Sama wiata nie ma ścian, tylko dach, więc na nocleg kiepsko się nada. Budują pełno tych deszczochronów a pożytku z tego nie ma. Przed deszczem ochroni kurtka z kapturem czy drzewo a nie ma się gdzie kimnąć tak normalnie, legalnie, za darmo, tylko trzeba się po krzakach chować z namiotem.
Kontynuując temat pożytecznych obiektów w Bieszczadach - kto zgadnie, ile kosztowało to cudo? Można też zgadywać, gdzie ono stoi, ale to już jest łatwiejsze:-)
Załącznik 34776
Jestem laikiem, więc mogę przestrzelić mocno. Sam projekt parę tysi :) Całość pewnie z 20tys
A z 50 tysi najmniej, bo "to jest miś na miarę naszych możliwości i to nie jest nasze ostatnie słowo", jak mawiał S. Tym. A gdzie stoi? One wszystkie takie same, może Dźwiniacz?
20 tys - to chyba żarty. Zdecydowanie więcej -obstawiam tak jak skylux. Nie byłam w tym miejscu, mam myśl ale nie będę strzelać. Rzucę tylko hasło -Nadleśnictwo Baligród
Cieszy mnie gdy ktoś ma kasę. Oto kolejny owoc nadmiaru kasy w kraju który ciągle płacze biedą
Mnie się podoba ....a Wam ?
.
Załącznik 34777
Super, można małe wesele zrobić. To gdzieś w okolicach Rabego może?
To jest Dźwiniacz. Wisiała tam trzy lata temu taka tabliczka:
Załącznik 34778
A w ubiegłym roku postawili też coś z tej bajki w okolicy Krysowej (albo źle zapamietałem?). Wyglada malowniczo.
Załącznik 34779
Skleroza nie boli... mnie ;)
te prawie 270 tyś to całe zadanie, czy tylko ta wiata?
Jest tych wiat nowych nastawianych w róznych miejscach Bieszczadów, że 270.ooo na wszystkie to wszystko byłoby ciut za mało...z drugiej strony na jedną tyle kasy to byłoby obrzydliwie drogo
Przecież jest napisane, że te środki dostał BdPN a nie Bieszczady jako całościowy twór :D I przeznaczone zostały na wybrane obiekty powstałe na tym terenie w określonych latach. Ile przypadło na tą jedną wiatę to w sumie trudno powiedzieć na podstawie tej kartki.
Się pospieszyłem za późno :)