Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Biały 13, bardzo mi niezręcznie pisać, co znajdziesz niżej, ale życie, takoż byt Magurycza każe dokonywać wyborów... ... ...
W sprawie ewentualnej pomocy:
szymon@magurycz.org
Ja się totalnie nie znam i nie potrafie składać puzzli. O tym kirkucie dowiedziałem się od kumpla który w tamtych okolicach ma działkę. Ja się osobiście nie mogę zaangażować - nie dość ż enie mam wizji to jeszcze żona mnie zabije za kolejną podjętą inicjatywę.
W razie jakby coś się zmieniło skorzystam z twojej oferty, lub po prostu przyjadę wraz z kilkoma podopiecznymi na obóz aby wam pomóc.
O tym ile macie pracy i celów przed sobą, przedstawia miesięcznik Bieszczady, którego jestem największym fanem :) (pewnie jak większość osób z forum)
Również życzę wszystkiego najjj, spokoju, uśmiechu i rozmyśleń nad istotą być - przemijać :-) chyba na tym opierają się te święta, jak każde :-P
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/XP/USTAWI%7E1/Temp/msoclip1/02/clip_image002.jpg[/IMG]
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie, Polska, 0-18-351-63-45, 0-600-688-811; www.magurycz.org
KRS 0000277681; REGON 120442417; NIP: 738-20-54-339;
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
WSTĘPNY PLAN PRAC REMONTOWYCH NA CMENTARZACH WYZNANIOWYCH
I PRZY OBIEKTACH MAŁEJ SAKRALNEJ ARCHITEKTURY PRZYDROŻNEJ W POLSCE
I NA UKRAINIE
WSZYSTKO TO ZALEŻY OD POZYSKANIA FUNDUSZY!
- 29 IV – 3V – Beniowa, gm. Lutowiska (Bieszczady) – cmentarz greckokatolicki, wybrane nagrobki a zwłaszcza łódź z rybą + krzyż przydrożny Bat’ków; Rajskie, gm. Solina – kapliczka „na skale” – rekonstrukcja ścian,
lub albo jednocześnie – Nowica, gm. Uście Gorlickie – zakończenie prac przy kapliczkach i krzyżach przydrożnych,
- 25 VI – 9 VII albo 24 VII – 7 VIII – Baligród, gm. w miejscu – cmentarz żydowski, zakończenie remontu macew + ewentualnie stare nagrobki na cmentarzu greckokatolicko-katolickim,
- 24 VII – 7 VIII albo 25 VI – 9 VII – Pidkamiń, rejon Brody, obłast’ lwowska, Ukraina – polsko-ukraiński cmentarz zwany „dominikańskim”, kontynuacja remontu wybranych nagrobków ukraińskich i polskich lub Szargorod, rejon w miejscu, obłast’ winnicka, Ukraina – cmentarz prawosławny, katolicki i żydowski nowy, kontynuacja remontu wybranych nagrobków – 24 VII – 7 VIII,
- 14 – 28 VIII – Żydowskie, gm. Krempna – cmentarz greckokatolicki + krzyże i kapliczki przydrożne; Grab, gm. Krempna – kapliczki przydrożne; Zawadka Rymanowska, gm. Dukla – cmentarz greckokatolicki przycerkiewny i grzebalny II,
- Wrzesień – Magura Małastowska, gm. Uście Gorlickie – cmentarz nr 58 z I W.Ś. – kontynuacja remontu i rekonstrukcji, a zwłaszcza rekonstrukcja piramidy.
Być może:
- Wrzesień/paździenik – Tbilisi, Gruzja – cmentarz Kuka, remont wybranych polskich nagrobków, warsztaty teatralne,
- Data nie ustalona – Smiła, obłast’ czerkaska, Ukraina – cmentarz polski, remont wybranych nagrobków.
POZOSTAŁE PLANY
- Realizacja projektów, które wpisują się w cele statutowe stowarzyszenia (wystawy, warsztaty, prezentacje, konferencje etc. etc.), a to przede wszystkim konferencja o roboczym tytule: „Ich? Nasze? Wspólne? – o ochronie dziedzictwa kulturowego pograniczy”,
- Organizacja spotkania uczestników Nadsania i Magurycza w związku z 25-leciem działalności; wydawnictwo opisujące szerzej 25-letnie działania, cmentarze, losy ludzi,
- Trzecie wydanie broszury o Nadsaniu i Maguryczu,
- Uruchomienie portalu Katalog Sztuki Sakralnej,
- Działania teatralne (warsztaty, spektakle), których osią będzie oswajanie dziedzictwa kulturowego.
Szymon Modrzejewski
przewodniczący Magurycza
Niestety nie ma to sensu... nie głosujcie... projekt Magurycza nie jest brany pod uwagę... nic to, raz się przegrywa, raz się wygrywa :)
"...na pytanie dlaczego można głosować na to, co nie jest wśród zakwalifikowanych 21 projektów, dostałem od organizatorów następującą odpowiedź:" Witam,
tak jest łatwiej od strony moderacyjnej - nie usuwamy zgłoszeń z bazy danych, jednak brane pod uwagę i liczone przez system są wyłącznie głosy
oddane na projekty wybrane przez komisję."
Co nie zmienia faktu, że zawsze możecie nas sami wesprzeć :)
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
KONIECZNIE Z DOPISKIEM "DAROWIZNA"
POZA DZIAŁANIAMI W RAJSKIEM ZBIERAMY NA CHEMIĘ DO BENIOWEJ
10 załącznik(ów)
w dniach 29.04- 06.05 ludzie z Magurycza pod wodzą Szymy , Rajszczanie oraz moim i Beaty skromnym udziałem , ruszyli kamienie Kapliczki na Skale. '' babcia '' Stenia przyrządzała wspaniałe posiłki / kto kosztował..ten wie /
Załoga wyjechała 03. 05 , my z Szymonem pozostaliśmy ....Pogoda prawie cały czas dawała mocno w kość- deszcze, upierdliwe zimno i wiatr. Gdy zabierałem Szymka 06. , pozostawiliśmy za sobą tak 2/3 murów ( powyżej okien ) . Szymon ma powrócić w czerwcu, by skończyć. Następnie wchodzi ekipa z konstrukcją dachu i gontem.
Podzielone są zdania , co do wykończenia murów i co do wyposażenia. Czy tynkować ? Czy nie ? Pierwotnie była otynkowana. Ja osobiście skłaniam się ku drugiej z tych wersji. Określiłem to takim '' romańskim'' stylem.
Z czasem u podnóża górki ustawione będą ławki i kamień z kutą informacją.
Jednocześnie z pracami kamieniarskimi, dziewczyny odnowiły nagrobki na cmentarzu.
ps. wszystkim działaniom bacznie przyglądała się nasza amstafica Fara Załącznik 23542Załącznik 23543Załącznik 23544Załącznik 23545Załącznik 23546Załącznik 23547Załącznik 23548Załącznik 23549Załącznik 23550Załącznik 23551
jestem pod wrażeniem waszych prac i mam nadzieję że pojawi się więcej relacji z waszych działań i dokonań :)
a ja pod wrażeniem wszystkich, którym chciało się w tę niezbyt sprzyjającą pogodę uczciwie i za darmo popracować, a niektórzy przyjechali w tym celu ze... Szczecina... o Warszawie nie wspominając, ale ekipa na miejscu też mocna :) ukłony dla wszystkich :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
a ja pod wrażeniem wszystkich, którym chciało się...
Ja jestem ciągle pod wrażeniem tego co robicie!
Kiedyś ruszę dupę, kiedyś na pewno, bo piękne to jest!
Na razie tylko gorące podziękowania, dużo sił i zdrowia życzę!
ano rusz....kiedyś ;)
harmonogram prac MAGURYCZA łatwo znależć min. na tym forum . Zawsze można się podłączyć np. do targania kamieni . Fajna sprawa, fajni ludzie...
Łażąc po górkach, można też zrobić coś dla ich przeszłości , choć przewrotnie to zabrzmiało ...ale warto ten trud podjąć