Odp: Niedźwiedzie i wilki
Jakiś miesiąc temu skończyłam czytać ksiażkę "Żyjący z wilkami" aut. Shaun Ellis. Polecam bardzo lubiącym tematykę wilków -gość żył w lesie z wilkami bodajże do 2 lat bez przerwy i kontaktów z człowiekiem (wcześniej długi okres przygotowawczy poprzez pracę z wilkami i łażenie samemu nocą po rezerwacie czekając na nie), stał się członkiem watahy i świetnie opisuje hierarchię panującą w stadzie. Późniejsze jego zachowania (gdy powrócił do cywilizacji) budzą dosyć mieszane uczucia.
Co prawda powtarzam się ale może ktoś zechce obejrzeć
za chwilę o 10 pr II powtórka filmu o kudłaczu
Moja żona, towarzyszka wędrówek Bieszczadem, obeżała film ten dwa razy i jest zachwycona.
Mówi- teraz mogę iść w te twoje Tworylne i zachwycać się przyrodą i krajobrazami a nie tak
jak w kwietniu cały czas oglądałam się za siebie czy nie idzie za mną jakiś niedżwiedż.
W kwietniu tego roku, na szlaku Studenne - Tworylne widzieliśmy, odciśnięte w błocie
wielkie łapy, prawdopodobnie niedżwiedzie.
Pozdrawiam.
Wojtek z...
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek z Zielonki
Moja żona, towarzyszka wędrówek Bieszczadem, obeżała film ten dwa razy i jest zachwycona.
Mówi- teraz mogę iść w te twoje Tworylne i zachwycać się przyrodą i krajobrazami a nie tak
jak w kwietniu cały czas oglądałam się za siebie czy nie idzie za mną jakiś niedżwiedż.
W kwietniu tego roku, na szlaku Studenne - Tworylne widzieliśmy, odciśnięte w błocie
wielkie łapy, prawdopodobnie niedżwiedzie.
Pozdrawiam.
Wojtek z...
:) :)
a czy Tworylne to nie ostoja zwierzyny z całkowitym zakazem wejścia ? :roll::-D8)
Cytat:
Zamieszczone przez
Biały 13
:) :)
a czy Tworylne to nie ostoja zwierzyny z całkowitym zakazem wejścia ? :roll::-D8)
Nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisk
Może jakieś działanie wspierające ministerstwo środowiska i organizacje ?!
... Może liścik do ambasadora słowacji? (kumpel przetłumaczy liścik) ... przesłałem linka do WFF Polska gdyż w artykule nie byli wymienieni ani przedstawiciele polscy ani słowcji tej organizacji ..
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/polska,28/stary-niedzwiedz-mocno-spi-ale-nie-w-bieszczadach,74634,1,0.html
16:2427 I 2013
"Staryniedźwiedźmocno śpi". Ale nie w Bieszczadach
Tamtejszymmisiomnie spieszy się do gawry. Przez pogodę
Bieszczadzkieniedźwiedzienie chcą spać. A przynajmniej dotąd nie chciały.PracownicyNadleśnictwa Stuposiany natykali się w ostatnim czasiena ich ślady.Zdaniem specjalistów, to wina pogody.
-Jeszczecztery dni temu widziałem świeże tropy niedźwiedziprzykompostowniku we wsi Stuposiany, niedaleko naszego nadleśnictwa-przyznał w rozmowie z TVN24 Andrzej Luks. - Kompostownikstałzaledwie 25 metrów od domu sąsiada, no i przyszły misie.Niezniszczyły kompostownika, ale zdjęły jego pokrywę iwybierałysobie stamtąd, co chciały - opowiadał.
Dwuletniepiastuny
Misie,którepodeszły do kompostownika, zdaniem eksperta nie byłyniebezpieczne.- Były to piastuny, nie za duże dwulatki, z tym żeich mamaprzebywała za potoczkiem, około 15 metrów od nich - mówiłLuks.
Zdaniemeksperta,bieszczadzkie niedźwiedzie nie spały przez ciąglezmieniające sięwarunki pogodowe.
-Razjest cieplej, raz zimniej. To dlatego niedźwiedzie taksięzachowywały - zaznaczył.
Możejużśpią
Lukspodkreślił,że przynajmniej do wiosny nie zanosi się jednak naspotkanianiedźwiedzi z ludźmi.
-Niedźwiedziepójdą spać, bo jest zimniej. Na razie nie widać ichtropów -mówił.
Źródło:tvn24
Autor:map//bgr
Trochę sielskich scen z udziałem bieszczadzkiego źwierza http://esanok.pl/2013/monitoring-zwi...iezi-film.html
igraszki wilczków z miśkiem itp
Chodziło o ten filmik , objawił się na esanok i przepadł ;http://www.bdpn.pl/index.php?option=...=1216&Itemid=1