Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!
Można się nie znać na Wikipedii, ale faktem oczywistym jest że służby specjalne Ukrainy wybielają i gloryfikują UPA w każdy możliwy sposób. Inna sprawa że sporo młodych Ukraińców zostało uwiedzionych przez propagandę banderowską i powtarzają powyżej wymienione bzdury za pseudohistorykami z upowskim rodowodem.
To się tyczy również mniejszości ukraińskiej w Polsce, krzywda z akcji Wisła nie upoważnia do gloryfikowania zbrodniczej organizacji jaką była UPA.
orest, a Ty kogo wspierasz?
Prawdę, fałsz odrzucając.
Cytat:
Zamieszczone przez
orest
Prawdę, fałsz odrzucając.
Czy aby na pewno?
Wskaż mi, gdzie napisałem nieprawdę, to podyskutujemy, bo takiej czczej przepychanki to szkoda ciągnąć.
Jaką prawdę wybierasz? Tą serwowaną przez ZUwP?
Czy Twoim zdaniem to co wydarzyło się na Wołyniu nie było ludobójstwem?
Czy sądzisz że to ludobójstwo nie mogło zaważyć na stosunku Polaków do Ukraińców w latach 1945-1947 na terenie obecnej Polski kiedy to obie strony się zwalczały?
W związku z tym jest tylko jedna jedyna prawda to UPA weszła na stronę konfrontacji przeprowadzając to co nikt nigdy w historii obu narodów nigdy nie popełnił - ludobójstwo. I to tylko UPA jest odpowiedzialne za wywołanie spirali przemocy podczas II wojny św. Żadne cele nie usprawiedliwiają mordowania kobiet i dzieci.
I dlatego zarówno i Polska i Ukraina powinny zwalczać neonacjonalizm na Ukrainie.
Emi, odpowiedzi na te pytania znajdziesz w moich postach (między innymi we wcześniejszej polemice z Tobą), nie będę się powtarzał i kółko wałkował. Na te pytania i inne, sięgnij pamięcią wstecz.
Pozdrawiam.
PS. "I dlatego zarówno i Polska i Ukraina powinny zwalczać neonacjonalizm na Ukrainie." A w Polsce to już nie?
No tak w Polsce wyznawców Bandery wśród skupionych wokół ZUwP też jest trochę, ale myślę że szeregi ich topnieją.
Chyba się nie rozumiemy, Emi, jak chodzi o "neonacjonalizm" :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
orest, a Ty kogo wspierasz?
odpowiedź jest prosta - zerknij na nick :mrgreen: