Jak już jesteśmy przy zwierzyńcach, to spróbujmy odgadnąć dokąd turysty lezą?:
Załącznik 35257 Załącznik 35258
Wersja do druku
Jak już jesteśmy przy zwierzyńcach, to spróbujmy odgadnąć dokąd turysty lezą?:
Załącznik 35257 Załącznik 35258
Lezą tu:
Załącznik 35259
jedno małe pytanie.... no... może podpowiedź.... a kiedy to zdjęcie było zrobione?
to takie przydatne urządzenie dla przewodników jak trzeba grupę zagonić i policzyć głowy, na końcu koszaru zawsze czeka jakaś baryłka albo punkt z pamiątkami :p
... czy to okolice Woli Michowej ?...
Do zagrody żubrowej podążał na zdjęciu mój żółty plecaczek :)
Czy taka trochę kapliczkowa, może być?
Załącznik 35268
Zbyszek
Czy w prawym górnym rogu wisi żarówka?
Podziwiam Twoją spostrzegawczość. Tak to jest żarówka.
Załącznik 35271
Zbyszek
"zapal" dużą żarówę obok kapliczki , może to rozjaśni nasze umysły :smile:
Skąd i po co są tam te żarówki?
Bardzo proszę, są nawet jeszcze dwie, dopatrzyłem się ich dopiero po Twoim pytaniu "Czy w prawym górnym rogu wisi żarówka?". Nie powiększając zdjęcia sądziłem, że jest to medalion religijny. Dlatego przesłałem gratulacje odnośnie Twojej spostrzegawczości :-)
Załącznik 35273
Natomiast żarówki, prawdopodobnie są, lub były zasilane prądem z tego domu.
Załącznik 35274
To zapalę jeszcze jedną, bardziej okazałą "żarówkę", oddaloną od kapliczki o ok. 100 m.
Załącznik 35281
Tak myślałem, że to przełęcz między Dziurdziowem a Olchową, ale nie mam tego na zdjęciu i nie byłem pewien.
Pozwolę sobie się dołączyć :)
Odpowiedź na pytanie, gdzie stoi ta macewa, jest chyba łatwa, dlatego w charakterze utrudnienia: DLACZEGO stoi ona w tym (równie zaskakującym co rozdeptanym) miejscu.
Załącznik 35284
Nikt nie wie? Czy tak łatwe, że nikomu się nie chce wpisać? ;P
... za bardzo nie kojarzę.... ale czy to nie w Habkowcach?.... macewa z Cisnej co do budowy drogi je wykorzystywali?.... nie jestem pewien, ale próbuję....tylko ta siatka z tyłu....
Niii... Ale Cisna jest dobrym tropem.
Tydzień minął, to powiem, co wiem :)
Macewa stoi na parkingu przy stacji kolejki bieszczadzkiej w Majdanie, na prawo od wjazdu, pod ogrodzeniem, tuż przy straganach z oscypkami i magnesami na lodówkę. I tyle wiem na pewno :)
Nie jestem ekspertem, ale - ze względu na inskrypcję - płyta nie wygląda na oryginalną, a raczej na replikę, która ma coś upamiętniać. Ale co, skoro w tym miejscu cmentarza chyba nie było? A rozdeptany parking ze straganami z zasady średnio nadaje się do upamiętniania czegokolwiek... Resztki kirkutu w Cisnej są do odszukania - o ile pamiętam - na tyłach Perełki, czyli znacznie dalej, praktycznie w centrum wsi.
Czyli zagadka rozwiązana tylko częściowo, może ktoś dopowie resztę :)
Ale, żeś dziwoląga wynalazł.
Macewa ? - czy aby macewa ?
Ja tam się nie znam, ale jeszcze nie widziałem macewy z z napisem w takim języku
A nie o to chodzi w tym wątku? :P
Dlatego napisałem, że "ze względu na inskrypcję płyta nie wygląda na oryginalną".
Generalnie widok ten mnie bardzo zaskoczył, więc się podzieliłem z nadzieją, że ktoś pomoże rozwikłać zagadkę.
Pierwsze (marcowe) koty za płoty, wiec spróbuję drugi raz.
Miejsce, w którym większość pewnie była, ale może nie zwróciła uwagi na to oznaczenie. A jak nawet ktoś nie był, to lokalizację można wydedukować ;)
Załącznik 35333
....tunel w Łupkowie...Polska-Słowacja...?
Bingo :)
... nie jest to za trudna zagadka .... gdzie znajduje się graffiti, którego fragment jest poniżej....
Załącznik 35334
Nie widziałem takich malunków w tunelu w Łupkowie.
... w Łupkowie też tych malowideł nie widziałem, ale są w innym miejscu.... w szerszym wymiarze....
Załącznik 35335
Stacja w Łupkowie?
Drodzy Koledzy.....nie wiem co się tak tego Łupkowa "czepiliście"....bardzo fajna miejscowość i nic do niej nie mam;).....może znowu nie doczytałem zasad zadawania zagadek i teraz ma być "coś" z Łupkowa.... ale musicie się przenieść w inny rejon naszych pięknych Bieszczadów.... jako podpowiedź i jeszcze szersze spojrzenie:.... nie wiem czy ten fresk nie wyszedł z pod ręki artysty co Piekiełko malował, bo zaiste ruch pędzla i dobór barw.... podobny....ale tyczy to tylko ogólnie przyjętego rejonu... czyli paru kilometrów...
Załącznik 35345
.... nazwa rzeki jest wymalowana na filarze mostu....
Załącznik 35346Załącznik 35347
O! Szosa. Chyba na Ostrołękę. ;-) A tak serio, to most w Sękowcu. Widok z prawego brzegu w kierunku Zatwarnicy.
Brawo!!!.... to jest właśnie ta szosa na Ostrołękę.... wygrałeś piwo w Sękowcu.....
Piwa możemy się napić nawet przy tym przęśle. ;-)
Pod mosty nie zaglądam i dopiero nawierzchnia mnie naprowadziła. Kojarzę tylko dwa mosty na Sanie z drewnianą nawierzchnią, ale tylko jeden z nich ma trzy znaki drogowe bezpośrednio przed wjazdem. :-)
To teraz coś ode nas. Gdzie spacerowaliśmy i widzieliśmy takie coś wyrastające z trawy?
Załącznik 35350
Nie za kościołem w Zatwarnicy przypadkiem?
Masz na myśli tę wysoką pośród drzew? Tam jest las i domek taki, jakby... No, taki murowany.
coś nie kojarzę....jak na wodospad się idzie ... przed zakazem wjazdu?
Widzę, że moda z Łupkowa przeszła na Zatwarnicę, ale to nie tam.
W tym lub zeszłym roku połączono stokówkę z Zatwarnicy z inną prowadzącą w miejsce, gdzie ten obiekt architektury się znajduje.