A co? Ścigamy się? Ja jestem tylko ciekawy co to za dziwo ;-) (tzn na zdjęciach)
Wersja do druku
A co? Ścigamy się? Ja jestem tylko ciekawy co to za dziwo ;-) (tzn na zdjęciach)
1. Chrobotek reniferowy na Gołoborzu w Rabem.
2. Wzorzec geograficzny gdzieś na kamieniu na połoninach.
3. To nie płucnica. Porost ten rosnie na drzewach - czesto na jaworach.
4. Brodaczka.
5. Granicznik płucnik.
Gratulacje. I żadnych wyścigów mi tu nie urządzać, bo na nagrody nie bedę miał :)
Rozpracujcie jeszcze tą 3.
porościk nr 4 nie daje mi spokoju, w mojej subiektywnej ocenie to włostka brązowa
Mąkla tarniowa i na dziś już starczy ;)
Tym razem finisz należy do Isi7 (chyba tak się Ciebie odmienia), ale Browar rozpoznał więcej porostów. Pojedynek nie rozstrzygniety :)
A to dziwo sfotografowałem u podstawy pnia leciwego jawora na Jawornym w paśmie Wysokiego Działu. Do dzieła bieszczadzcy Lichenolodzy :)
To chyba jakaś pawężnica np psia (choć bardziej podobna do węgierskiej,ale ta nie rośnie na drzewach)
Przyznam szczerze, że tez udało mi sie oznaczyć ten porost tylko do rodzaju Peltigera. Znalazłem go w kilku miejsach na skałach, a najczęściej u podstawy pni drzew - jaworów i klonów zwyczajnych. Jutro poszperam w kluczu do oznaczania porostów. Może uda się oznaczyć. Wydaje mi się, że raczej nie jest to pawężnica psia, ani węgierska. Może łuseczkowata albo jeszcze jakaś inna...