Gdzie jest przystanek tak cudownej urody…..?
Załącznik 38697
Wersja do druku
Gdzie jest przystanek tak cudownej urody…..?
Załącznik 38697
Ooo nie wiedziałam, że odgadnięto moją zagadkę! - to miło :)
"Co Cię sprowadza w stronę Sanoka/ Niebieszczan...? :) Styka się ze szlakiem szwejkowskim i niebieskim na Chryszczatą."
-Ano sprowadzało mnie to, że odwiedziłam znów na cmentarzu naszego kolegę -Trzykropka. I on był jedynym celem przyjazdu. Później próbowałam przedostać się pobliskimi polami w góry, o których mówisz. Akurat tę trasę wybrałam po przeczytaniu jego opowiadania - http://forum.bieszczady.info.pl/show...ia-o-uciekaniu . Później spotkałam się z jego siostrą, mówiła, że Stachu często podążał tą trasą, bardzo ją lubił...
"Kiedy tam wędrowałaś? Przecież to kilometr od mojego domu"
-O widzisz :) Przez Płowce (nie wiem czy tu czy gdzie indziej mieszkasz) trochę się kręciłam -ale szłam polami. Wędrowałam 22/23 sierpnia. Też nie wiem gdzie serduszka się kończą, ostatnie widziałam tam gdzie zaraz pojawił się Szwejk a chwilę zaraz niebieski. Być może serduszka poszły potem w dół na wschód? Albo po prostu tutaj.. nie szukałam, szłam przed siebie dalej.
Gdzie znajduje się rzecz przedstawiona na zdjęciu?
Załącznik 38906
Połowicznie :) Zgadza się, że jest to Michał Archanioł, jednak zupełnie nie znajduje się ta rzeźba w Brzegach Dolnych ;) W zasadzie w tej zagadce nie chodzi tyle o samą rzeźbę, lecz to, co znajduje się zaraz obok niej? Rzeźba jest tylko wskazówką.
Ponieważ Jimi nie podała rozwiązania zagadki w sensownym czasie , uznaję że ma tak pozostać
i pozwolę sobie zamieścić kolejną zagadkę
.
Załącznik 39089
/
To nietypowe ogrodzenie sugeruje wypożyczalnie rowerów, ale to nie jest dobry trop.
Pytanie klasyczne : GDZIE ?
Czy to będzie ułatwienie, gdy napiszę że, ta miejscowość bieszczadzka zasłynęła nie tak dawno w Polsce z z tytułu Piwowar Domowy Roku ?
To może teraz coś z innego świata:-). Gdzie można spotkać takiego diabła ?
Załącznik 39100
Cerkiew w Bystrem dawno temu była, ale obecnie zamknięta na kłódkę, a i palić tam nie można. Więc diabeł nawet nie próbował do niej wchodzić. Chociaż spogląda w jej kierunku ;).
Załącznik 39107
Na moje 2 ostatnie wizyty w Bystrem 2 razy byłem w cerkwi. Była otwarta. gdzieś mam telefon do gościa, który ma klucze. jak znajdę to zapodam
pozdrawiam
"Klucz do cerkwi jest obok w Galerii" tak było ponad 2 lata temu. Napisałem to pod #445 http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/4456-S%C5%82%C3%B3w-kilka(dziesi%C4%85t)-o-niedawnym-wypadzie-w-Bieszczady/page45
A kontakt, jeśli z tym kluczem jest nadal sprawa aktualna to daję kontakt http://bystre.polkaty.pl/kontakt.html
Przy okazji przypomniałem sobie Twoje dużo wcześniejsze relacje z poszczególnych wypadów w Bieszczady. Jest to potężne źródło informacji i kopalnia wiedzy dla tych, którzy pytają na forum, co robić lub gdzie jechać w czasie pobytu w Bieszczadach. Forma Twojej relacji przypomina mi narrację, jaka jest prowadzona w książce "Od Magury po Osławę" - podróż sentymentalna po Łemkowszczyźnie, którą napisał Jan Gajur. Tak trzymaj i działaj na wyobraźnię, ma to niepowtarzalny urok.
No tak, ponowne gapiostwo z mojej strony :oops:. W Bystrem koło Baligrodu, była i funkcjonowała cerkiew, ale przed I wojną światową. Nawet na wigówce nie jest zaznaczona. Natomiast na tym miejscu znajduje się jeszcze, w miarę widoczny cmentarz, ale z roku na rok coraz bardziej zaniedbany.
Załącznik 39123 Załącznik 39124
Więcej szczegółów na ten temat można znaleźć http://www.twojebieszczady.net/st_ce...arz_bystre.php
Cerkwią opiekuje się Towarzystwo Opieki nad Zabytkami Oddział Bieszczadzki.
www.tonzbieszczadzki.pl
Klucze na pewno posiada Bogdan Augustyn 607089740
Nie oznacza to tego, że kluczy nie ma tam, gdzie pisał Recon1. Ale ja tam kiedyś szukałem kluczy i usłyszałem, że nie wiedzą kto je ma.
pozdrawiam
Coś mi się wydaje że ta kapliczka już była w zagadkach , ale chyba dosyć dawno , także nie zaszkodzi przypomnieć gdzie ona się znajduje ?
Z podpowiedzią mam trochę problem bo w pobliżu kapliczki nie ma nic bardzo charakterystycznego ale spróbujemy coś wymyślić.Kapliczka znajduje sie kilkaset metrów na północ od widokowego grzbietu a zdjęcie przedstawia widok z owego grzbietu w kierunku południowo-wschodnim.
To może kolejna podpowiedz i następne zdjęcie z wiatą na polanie grzbietowej nieopodal kapliczki. Polana ta przejęła nazwę od nieistniejącej miejscowości która znajdowała się w dolinie na południowy-wschód od tejże polany. Na zdjęciu są też inne szczegóły które pomogą naprowadzić na odpowiedz i nie chodzi tu raczej o grila obok wiaty;).
Wiata zdecydowanie ułatwiła lokalizację miejsca. Wcześniejsze, z Kiczurką na dalszym planie, nasuwało pewne skojarzenia, jednak pewności nie dawało. Natomiast pierwsze, jakoś umknęło mojej uwadze :-(.
Załącznik 39260 Załącznik 39261
Ostatecznie przyznaję, że miejsce bardzo urocze, a wschód słońca w tym miejscu musi być niepowtarzalny :-).
Zgadza się Zbyszku chodziło mi o Polanę Choceń , miejscowość Choceń leżała na południowy-zachód od polany a nie jak napisałem wcześniej na południowy-wschód. Jeżeli chodzi o "zagadkową" kapliczkę to znajduje się ona kilkaset metrów na północ od polany z lekkim odchyleniem wschodnim a konkretnie na Kiczerce Choceńskiej , tak jest to wzniesienie opisane na mapie "Okolice Baligrodu". Gratuluje i Pozdrawiam!
Zagadka łatwa z pozoru ale pytanie nie dotyczy jedynie miejsca ale też tego co wiemy o autorze prac:
Załącznik 39457 Załącznik 39458
Partyzant porzucił swoją zagadkę, więc chyba się nic nie stanie jak pojawi się następna:
Załącznik 39573
Paportna?
Po tamtej rozmowie to i ja już mam :mrgreen:
Czy dobrze pamiętam, że na koniec zimowej wyprawy dwa lata temu, niemal zahaczyliśmy o to miejsce, ale coś nam spieszno było w doliny? ;-)
"Partyzant porzucił swoją zagadkę, więc chyba się nic nie stanie jak pojawi się następna"
Nie porzucił, tylko czekał aż przeczekał. Miejsce to Ustrzyki Górne, parking przed szlakiem na Caryńską. O autorze niestety dalej nic nie wiem.
Skoro jesteśmy przy krzyżach to może zaproponuję kolejną zagadkę w tym temacie , gdzie znajduje się taki oto krzyż z lampionami ?
No ładnie nikt nawet nie próbuje , to w takim razie mała podpowiedz , na tej samej górce stoją jeszcze inne krzyże a mianowicie trzy krzyże brzozowe , a przynajmniej kilka miesięcy temu stały .
To może kolejna podpowiedz , na pierwszym zdjęciu górka z krzyżami a po prawej stronie przełęcz z charakterystycznymi obiektami które w przybliżeniu na drugim zdjęciu (coś mi się przypomina że kolega Bazyl chadzał tamtędy) , trzecie zdjęcie to wioska u podnóża tej górki.
Miarki
Super, zgadza się , to Miarki u podnóża wioski z ciekawą historią czyli Olchowej :grin: !