A ja założe sobie koszulkę z napisem
Jarema ide !:mrgreen:
Wersja do druku
wchodze w to :)
1/Z tym Hitlerem, to by pasowało stać obok Bandery. W jednym szeregu.
2/ Myśmy zrobili "porządek" historyczny, rozliczyliśmy się z "Akcją Wisła".
Bijąc się w piersi, etc. I tylko my to uczyniliśmy.
Akcja Wisła - to nie był początek. To był kolejny etap tej wojennej spirali,
przypominam na marginesie.
Pozdrawiam
Poprawka - Akcja Wisła była ostatnim aktem ukraińskiej depolonizacji kresów.
Problemem jest propaganda wśród Ukraińców na Ukrainie ale i za oceanem. Jak się przedstawia argumenty o ludobójstwie to najczęściej się słyszy że to polska propaganda i że przez tą "okupację Ukrainy przez wieki Polacy więcej namordowali". Szczegółów jednak nie podają. Polacy wychowani na Torzeckim, Kuroniu czy Michniku to samo.
Wiele razy spotkałem się z taka postawą u Ukraińców, potwierdzam, że jest częsta, uważają, że polska historia w temacie kłamie... co jest ciekawe, bo tam nie ma badan historyków ukrainskich co do masakr, a raczej jest to pogląd ogólny, bardziej propagandowy.
No to wychodziło by, że my wyolbrzymiamy zbrodnie UPA, a oni je negują. Tak sie chyba najogólniej przedstawia problem.
Przy okazji pomników upowskich ciekawostka: wiceprezydent Poznania,M. Frankiewicz,wojował z pomnikiem gen. Swierczewskiego-Waltera i dopiął swego,omal tańczył z radości na gruzach obrońcy Republiki Hiszpańskiej przed faszyzmem,obrońcy Polski przed hitleryzmem i Bieszczadów przed upowską Ukrainą.No i co? Jest ostateczna jak to się mówi sprawiedliwość: w trzy dni po tym trafił Frankiewicza szlag medyczny,ostateczny.
cos w tym jest ze ona z lemkami ostatnio jakos malo ma wspolnego... za to skrajni nacjonalisci z kijowa i poznania naparzaja sie po gebach miedzy namiotami... wiecej klimatu łemkowskiego maja te rozne watry i spotkania mniej znane i popularne.. z tej sie zbyt wielki spęd zrobil to i klimat zdechł...
Ja bym sobie i dziś pograł i pośpiewał z kimś te cudne ukraińskie-łemkowskie "szanty"... ale w oparach nacjonalizmów się to nie udaje .... a szkoda. Piękno jest pięknem...