Odp: Co by tu poczytać? Kącik Ksiązki
Jabolu do tej listy, którą podałeś na wstępie, która została uzupełniona przez przepisców dodałbym jeszcze: "Jaguar" Rabinowitza, "Bogom nocy równi" Piaseckiego, "Kaftan bezpieczeństwa" Londona a także, za co z góry przepraszam (zboczenie zawodowe) "Badania dotyczące rozumu ludziego" (najlepsze w moim przekonaniu dzieło filozoficzne, zrozumiałe dla nie-filozofów!) Huma i "Umysły zwierząt" (leksykon wiedzy o stanach mentalnych zwierząt nie będących ludźmi) Griffina.
Świetny wątek, więc go podciagnę wyżej, bo się lekko zapomniał.
Z pamięci dorzucę:
ostatnie odkrycie - Jacek Hugo Bader "Biała gorączka"
ukochany Antoni Kroh "Sklep potrzeb kulturalnych"
Władysław Krygowski (do całego kompletu dzieł o górach) "W moim Krakowie nad wczorajszą Wisła"
ku przestrodze Michał Jagiełło "Wołanie w górach'
Stasiuk był juz wymieniany... ale szczególny nacisk na "Jadąc do Babadag" i "Fado" oraz "Opowieści galicyjskie" i "Dukla", w ogóle całośc
Jurij Andruchowycz "Diabeł tkwi w serze" i "Dwanaście kręgów"
dużo mam ulubionych książek... :)
to i ja dorzucą wspominaną często przeze mnie "Śnieżną Panterę" Mathiessena - o dwóch takich co badają czy to owca czy koza ten Nahur w Himalajach - sądząc po zachowaniach seksualnych zwięrząt :P l i okazuje się że... to książka o wędrowaniu i poszukiwaniu wgłąb Siebie
Książki Eliota Pattisona - trochę kryminału z wątkami kultury Tybetańczyków np. "Kościana Góra"
"Mięguszowiecki" W.J. Kapuścińskiego - coś o Tatrach i osądach moralnych trudnych życiowych decyzji...
"Wilk Stepowy" Hermana Hesse - ...egzystencjonalny jazz o wolności ?
Jack Kerouac 'W drodze' ostatnio na nowo odkryłam
aha, jeszcze zupełnie z innej beczki "Dwóch panów na łódce nie licząc psa" Jerome K. Jerome
Olga Tokarczuk "Podróż ludzi księgi"
bardzo polecam, chociaż trudno znaleźć Stefan Lenkiewicz "Na nartach w Czarnohorze" i "Dawnymi szlakami Gorganów"
szokująca książka Rubena Galleno "Białe na czarnym" oczywiście wydawnictwo Czarne
chyba zajrzę w domu na półkę z ukochanymi książkami
Jako fan czeskiej literatury:
Hrabal, Haszek-wszystko, Pavel Kohout " Kacica", Ota Pavel "Śmierć pięknych saren", Havel "Teatr", ze wskazaniem na "Audiencję" (jeśli ktoś lubi czytać sztuki teatralne, bo nie każdy lubi), Karel Czapek "Bajki", a Kunderze mówimy zdecydowane NIE!
A w góry to najlepszą książką są "Kartki z kalendarza" K. Makuszyńskiego
Jan Smid (z krokiewką nad S) "Czyste radości mojego życia" (pożyczam tylko Przyjaciołom)