Odp: No to mamy kolejny krzyż na szczycie w Bieszczadach
[QUOTE=Doczu;49815]Skwituję to (nie akt wandalizmu a modę na ustawianie krzyży) krótko.
Górom - szczyty, kościołom - krzyże.
Wybacz Doczu ale nie rozumiem w czym te krzyże ci przeszkadzają? W wędrowaniu,w rozmyślaniach,potykasz się na nich cy cóś ? Słupki graniczne też sobie stoją i nikomu nie przeszkadzają.Wytłumacz mi to proszę bo ja moher i w ciemie bity jestem...
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Słupki graniczne też sobie stoją i nikomu nie przeszkadzają.Wytłumacz mi to proszę bo ja moher i w ciemie bity jestem...
No widzisz - a krzyże niektórym przeszkadzają, na co przykład dał Długi. Krzyż na Chryszczatej stał do chyba 1999 lub 2000, wcześniej został "przerobiony". Wniosek? Czyżby góry były rzymskokatolickie? Rozumiem że jako "moher" akceptujesz tylko takie krzyże - albo nie jesteś żadnym moherem :)
{edit]: żebyśmy się dobrze rozumieli co to moher: http://pl.youtube.com/watch?v=SFeCn4fP7pI
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Wybacz Doczu ale nie rozumiem w czym te krzyże ci przeszkadzają?
W tym że miejsce krzyża jest w kościele a nie w górach. Tak samo jak miejsce Gwiazdy Dawida jest w synagodze itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Słupki graniczne też sobie stoją i nikomu nie przeszkadzają.
Porównanie conajmniej nietrafione.
EDIT
Zresztą w podobnym stopniu irytują mnie krzyże czy płyty nagrobne stawiane przy drogach, w miejscach gdzie ktoś zginął. Widywałem nawet mini nagrobki.
Piotrze wyśmiac można wszystko i wszystkich.Jedni nienawidzą moherów, drudzy urbanów(dałeś się w pewnym sensie sprowokowac bo do żadnej z tych "ekip" nie należe)... i to tyle w tym temacie z mojej strony.Odpowiednich linków nie będe tu wrzucał-bo po co??? A wracając do tematu: Krzyż nie przeszkadza mi ani w szkole ani w urzędzie ani w górach. Może mi nie przeszkadzac ?
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
A wracając do tematu: Krzyż nie przeszkadza mi ani w szkole ani w urzędzie ani w górach. Może mi nie przeszkadzac ?
Oczywiście że tak.
Tak samo jak innych może drażnić stawianie kolejnych krzyży w górach i przy drogach.
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Piotrze wyśmiac można wszystko i wszystkich.Jedni nienawidzą moherów, drudzy urbanów(dałeś się w pewnym sensie sprowokowac bo do żadnej z tych "ekip" nie należe)... i to tyle w tym temacie z mojej strony.Odpowiednich linków nie będe tu wrzucał-bo po co??? A wracając do tematu: Krzyż nie przeszkadza mi ani w szkole ani w urzędzie ani w górach. Może mi nie przeszkadzac ?
Mi przeszkadza. Jest ohydny, zacementowany i nie wiadomo po co postawiony. Krzyżami papieskimi można udekorować każdą bieszczadzką górę. Jakiś powód zawsze znajdzie się. Nie przeszkadzają mi inne znaki religijne na Chryszczatej. Cmentarze z I wojny są przepięknie zaznaczone właśnie krzyżami.
Poza tym żelazo na szczycie stanowi niebezpieczeństwo. Mówię o wszystkich bieszczadzkich krzyżach.
Wiate by tam lepiej postawili....
Podpisuje sie pod słowami lucyny, Docza... NIe cierpię, wręcz nie znosze tych krzyży. A jest ich coraz więcej. Czy to zwiększy ich wiare w Boga?
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
A wracając do tematu: Krzyż nie przeszkadza mi ani w szkole ani w urzędzie ani w górach. Może mi nie przeszkadzac ?
Oczywiście że tak :) I tu jest sedno problemu: Tobie krzyż może nie przeszkadzać, ale jak widzę przeszkadza Ci to że innym przeszkadza. O to właśnie chodzi.
Mnie też ten krzyż specjalnie nie przeszkadza - tyle ich wszędzie że już się przyzwyczaiłem. Jedyne co mi przeszkadza to to że jest (dla mnie) kolejnym symbolem włażenia kościoła z buciorami tam gdzie nie powinien - a co uwidacznia się od takich błahych spraw, poprzez np. wymuszanie religii w szkołach do polityka-biznesmena z Torunia i jego poczynań. Polska to Polska, kościół to kościół - znaku równości stawiać między tym się nie powinno. Chryszczata to Polska a nie ołtarz.
p.s - a grono pedagogiczne z gimnazjum w Tarnawie niech sobie postawi krzyż na dachu szkoły - będzie bardziej efektownie i będą go widzieć codziennie a nie raz do roku (jak dobrze pójdzie).
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
Podpisuje sie pod słowami lucyny, Docza... NIe cierpię, wręcz nie znosze tych krzyży. A jest ich coraz więcej. Czy to zwiększy ich wiare w Boga?
Mnie także te krzyże denerwują i dalej niestety bardzo czarno to widzę.
Ciekawe czy te dwa nowe cuda ze zdjęcia, postawione pod Jawornikiem chyba w czasie wakacji, to przyczółek do czegoś solidniejszego, czy tylko jednorazowy wyskok?
JarekBartek
rozwojowy pod względem ilości krzyży byłby projekt, nazwijmy go, "Grabarka" :idea:, ot tak, na paru znaczniejszych wyniosłościach bieszczadzkich :smile: