9 załącznik(ów)
Odp: Sprawozdanie z działalności Komitetu Powitalnego
Tak więc dalsza część opowieści. Po powrocie ze stanowiska Primula minima sprawa się wyjaśnia i okazuje się, że Lucynie wcale nie chodziło o Primula minima tylko o jakiegoś innego chwosta, który gdzieś tam rzekomo kiedyś rósł na połoninach. A ja sobie przypominam, że wyprawa celem sfocenia Primula minima to była nie dziś, a kilka lat temu i to w całkiem innej części gór Karpatami zwanych. Wyruszamy. Daglezja obok miejsca po leśniczówce. Jakieś kłaki. Ponoć wilka. Olbrzymi jawor. Przecinka. Kilka fotek wilka - robiłem ze statywu i myślę, że joorg wytłumaczy czemu nie są ostre. Droga powrotnia mija miło i przyjemnie na botanizowaniu.
4. Pseudotsuga pomnikowa.
5. Kłaki.
6. Acer pseudoplatanus gigantus.
7. Przecinka.
8 i 9. Lupus.
10 Dysputy nad mapą.
11. Festuca drymeja.
12. Pamiątkowe zdjęcie z lupusem Luną zwanym.
Podchodzimy do stacji. Grupa podziwia drut kolczasty z I wojny św odkryty przez Wojtka. Ja zaś do domu i rozmawiając z Anią bawię się z Luną. Przygotowujemy ognisko. Joorg zajmuje się przekąskami, a Kasia i Sławek rozpalają ognisko. Ewa znika w lesie aby nazbierać chrustu. Wraca z bukowymi gałęziam i... pięknymi, dużym borowkami. A potem wyżerka. Luna jest szczęsliwa. Zjada duży kawał mojego niedopieczonego boczku. Niestety, Martynka z Wojtkiem szybko żegnają się z nami. Idą do czatowni aby obserwować i focić niedźwiedzie.
Czas w drogę. Ścieżka spacerowa po Balnicy czeka na nas. Pierwszy przystnanek...kamienne wanny. To takie wybudowane przez Włochów przepusty. Potem udajemy się szlakem żółtym, a następnie stokówką zwiedzać nieistniejącą wieś. Na mnie największe wrażenie robi krzyż pańszczyźniany. Piękny, z piaskowca. Ewa zapala znicz. Głośno dziwię się po co, a Marcin oczywście kpi sobie ze mnie mówiąc, że światło jest po to aby niedźwiedź spacerujac nie rozwalił sobie głowy o kamienny kant. Ustalamy programy zwiedzania na całą zimę. I do samochodów. Sławek zagląda do folderu i oznajmia nam, że czeka nas jeszcze cerkwisko. Podjeżdżamy o zmroku do miejsca, gdzie wg mapy Ruthenusa powinno się znajdować. Przy świetle czołówek idziemy je szukać. W młodnik:))) Fajnie spaceruje się po gęstej świerszczynie w nocy wrr. Zrobiliśmy pętelkę. Nie ma cerkwiska. M... schodząc natrafia ręką na mrowisko i oburzona stwierdza iż je niszczymy.Na to Joorg (ma nesamowite poczucie humoru): Telimena się znalazła. Panowie nie dają za wygraną. Andrzej prowadzi nas drogą z płyt w górę. Jest. Warto tu było wejść. Cerkwisko uprzątnięte, a krzyż z cerkiewnej kopuły wmontowany w pomnik.
Żegnamy się. Obiecujemy sobie następne wyprawy.
3 załącznik(ów)
Kilka zdjęć balnickich krzyży i krzyżyków przydrożnych z 2007 roku:
No i koniec relacyj z powitań. :)))
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
No i koniec relacyj z powitań. :)))
Relacyja ok, tam by jeszcze tylko sprostować ten nagrobek Jędrka - nie wiem skąd to info, ale na pewno nie Kiju go robił. Nie wiem czyj był pomysł, itp a nie mam książek pod ręką, ale na pewno spawał to do kupy Beton z komanieckiej Podkowiaty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Relacyja ok, tam by jeszcze tylko sprostować ten nagrobek Jędrka - nie wiem skąd to info, ale na pewno nie Kiju go robił. Nie wiem czyj był pomysł, itp a nie mam książek pod ręką, ale na pewno spawał to do kupy Beton z komanieckiej Podkowiaty.
Spawał go Beton.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Sławek mi o tym mówił.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
...... robiłem ze statywu i myślę, że joorg wytłumaczy czemu nie są ostre....
Dlaczego ?? oto jak Marcin robił zdęcia ze statywu.:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
ale na pewno nie Kiju go robił.
Masz rację. To nie Kiju. Sprawdziłam u źródła. On stawiał krzyż na grobie Zubowa w Cisnej.
Krzyż na grobie Jędrka spawał i zamontował Beton,z pomocą przyjaciół.