Storczyków w tym roku jak naplute. Bieliczna to w sumie Beskidy Wschodnie :)
Na łąkach powyżej cerkwi było ich multum do kwadratu. Fioletowe, śliczne łany stoplamka.
Oto soczysty przedstawiciel gawiedzi. Trochę rozchwiany, bo wiało setnie.
Wersja do druku
Storczyków w tym roku jak naplute. Bieliczna to w sumie Beskidy Wschodnie :)
Na łąkach powyżej cerkwi było ich multum do kwadratu. Fioletowe, śliczne łany stoplamka.
Oto soczysty przedstawiciel gawiedzi. Trochę rozchwiany, bo wiało setnie.
Januszu wygląda na stoplamka (kukułkę) szerokolistnego i Twój Dziabka również. Pełnia sezonu na podkolany jest i gółki długoostrogowe.
To ja coś wrzuce świeżego, bo z ok Bożego Ciała.
1. Wspomniany wyżej stoplamek i chyba pełnik (siedmiogrodzki?)- okolice Pisanego Kamienia
2. Stoplamek- okolice Pisanego Kamienia
3. Nie wiem (Bystrec)
4. Zerwa jakas chyba, ciemna? (Bystrec)
5. Bratek jakiś chyba? (Kosaryszcze)
6. Pełnik znowu (Kosaryszcze)
Zgadza się na 1 i 2 jest stoplamek szerokolistny. Na 3 jest powojnik alpejski. 4 to zerwa ciemna. Na 5 jest Viola declinata. A na 1 i 6 pełnik europejski pewnie w podgatunku siedmiogrodzkim.
Przyznam, że pełniki to są moje ulubione, najpiękniejsze kwiaty czerwca w górach.
Dodam jeszcze, że pod Smotrcem kwitnęły juz różaneczniki wschodniokarpackie (czwartego czerwca). :-)
Powojnik alpejski widziałam kiedyś w całkiem innym miejscu - w Dolinie Prosieckiej.
Ale potem byłam ponownie już kilka razy i już go w tym miejscu nie ma.
B.
Powojnika alpejskiego to i w Bieszczadach można sobie obejrzeć, nawet z auta, bo czasem przy drogach rośnie. Różaneczniki zaczynają kwitnąć już w maju, ale pełnia kwitnienia, zwłaszcza w wyższych partiach gór przypada na koniec czerwca.
Zgodnie z tym co pisałem w innym temacie, będę zadawał botaniczne pytania :-D, zaznaczam odpowiedzi nie znam, o teraz czytam i chyba wyżej jest odp., ale i tak zamieszczam fot.
http://img818.imageshack.us/img818/3117/img0312e.jpg
Trochę, takie goryczkowate, ale to pierwsze skojarzenie.