Odp: Dawna cerkiew w Górzance
Cytat:
Zamieszczone przez
poster
Górzanka oczywiste.. folder znakomity wykonany przez Pana Wilhelma ..
Witajcie drodzy Bieszczadnicy !
Taki znakomity to folderek znów nie jest, najważniejsze, że udało się nam
z ks. Piotrem zdążyć z wydaniem. Amatorska i na dodatek pierwsza tego typu robota. Jeżeli ktoś jest zainteresowany większym formatem (druk A3) ikonostasu, piszcie na meila to prześlę.
Sytuacja z ks. Piotrem jest trochu bardziej złożona i niebawem wszystko powinno się wyjaśnić. Pragnę jedynie dodać do zacnych zasług, budowę kościoła w Dwerniku (materiał z cerkwii w Lutowiskach) oraz odnowienie kościoła (cerkwii) w Bereżnicy Wyżnej. To kapłan i człowiek z wielką charyzmą, Ci co mieli z Nim kontakt doskonale wiedzą.
Pozdrawiam
Wilhelm
Serdecznie witam Aries na forum. Czuj się tutaj dobrze.
P.S. Odbierz maila
Oczywiście Ksiądz Piotr to niezwykły człowiek.. Ma w sobie to "coś" niekiedy, aż mi Go żal, bo mógłby przecież mieszkać w "wypasionej" willi i niczym się nie przejmować... A jednak, tak nie może.. Bogu chce się oddać w sposób szczególny, odbudowując świątynie, ewangelizować ludzi..
I takie pytanie : są tu na forum przewodnicy z wolnymi terminami w maju? jeśli tak to proszę mi podać do siebie namiary.. fajnie by było gdyby ktoś się zgłosił na jutro.. wycieczka z Kalnicy..
Cytat:
Zamieszczone przez
poster
a Rzeszowski PTTK przyjedzie w październiku do Łopienki? Proszę serdecznie pozdrowić P. Zygmunta Solarskiego! :)
W kalendarzu rzeszowskiego PTTK Łopienka 4.X.2009 jest zaklepana :smile:. Kol. Zygmunta oczywiście pozdrowię 8-).
Mała relacja na: http://epodkarpacie.com/index.php?pa...gallery_id=225
Cytat:
Zamieszczone przez
Bogus
W kalendarzu rzeszowskiego PTTK Łopienka 4.X.2009 jest zaklepana :smile:. Kol. Zygmunta oczywiście pozdrowię 8-).
Mała relacja na:
no to można powiedzieć: extra! :-D z PTTK'iem bardzo przyjemnie się wędruje.. chociaż ma to trochę swoje wady.. tłumy ludzi, pędzimy bardzo szybko, nie ma takiego szczególnego skupienia, a dawniej.. ooo jak to było 10 osób całą drogę modlitwa i spokojny spacerek.. ale jakby nie było musimy się wszyscy Ewangelizować, chociażby przez taką doroczną Pielgrzymkę do Łopienki :wink: serdeczne pozdrowienia! 8)
Zamieszczone przez
poster
no to można powiedzieć: extra! :-D z PTTK'iem bardzo przyjemnie się wędruje.. chociaż ma to trochę swoje wady..
Oczywiście,że przyjemnie się wędruje z PTTK,ale są też i zalety "komunikacyjne" np. wychodzimy z miejsca "A" do "B",odległość rzędu 20 km i tam czeka na nas bus :smile: i nie musimy wracać do punktu wyjścia:shock:.
Co do cerkwi w Górzance to ją pamiętam jeszcze z lat 70-tych,akurat byłem tam w niedzielę na mszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bogus
czeka na nas bus :smile: i nie musimy wracać do punktu wyjścia:shock:.
Co do cerkwi w Górzance to ją pamiętam jeszcze z lat 70-tych,akurat byłem tam w niedzielę na mszy.
no tak to jest wygoda.. ja już 9 razy byłam w Łopience na takich pielgrzymkach czyli wszystkich.. daje mi to bardzo dużo przyjemności.. to miejsce jest dla mnie bardzo szczególne.. spotyka się tam masa ludzi, różnych kultur i wyznań.. zarówno grekokatolicy jak i rzymokatolicy, jest to czas kiedy najsatrsi zapominają o przeszłości.. (p.s. jest taka książka pt. "byłem kapelanem UPA" napisana przez miszkańca - Księdza pochodzącego z Łopienki, niektóre części były wydawane przez leską gazetę "Echo Bieszczadów", a w żadnej księgarni nie można jej zdobyć..
wyżej napisane.. miałam dokończyć ale komputer padł..
Cytat:
Zamieszczone przez
poster
a Rzeszowski PTTK przyjedzie w październiku do Łopienki? Proszę serdecznie pozdrowić P. Zygmunta Solarskiego! :) zapraszamy ponownie do Górzanki ponownie ! na każde święto i tak rekreacyjnie.. :) ale w duużo większych grupach! i ze wsparciem nie tylko duchowym, ale także tym materialnym! :) bo ona jest nam bardzo potrzebna! Będzie to forma podziękowania za to co zrobił i wsparcie dla ks. Piotra. :)
Spoko moko:) przyjedziemy jak co roku :)
Właśnie otrzymałem wiadomość, że Ksiądz Piotr Bartnik kończy swoją posługę kapłańską w Górzance. Według nie potwierdzonych jeszcze informacji pożegnanie Księdza Piotra odbędzie się 7 czerwca. Jest mi bardzo przykro, że nie będzie go już w Górzance i jeszcze bardziej przykro, że nie będę mógł być 7 czerwca w Górzance.
Pozdrawiam