-
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Browarowy pająk to albo Micrommata roseum czyli spachacz zielonawy. Ślicznie zielony pajączek z rodziny Sparassidae. Albo Misumena - kwietnik. Ale ten zwykle jest bardziej oliwkowy choć zdolności mimetyczne ma spore i mógł na zielonym podłożu się odpowiedni przebarwić. Trzeciej możliwości jakoś nie widzę:)
A pożera cuś co wygląda jak jakaś straszna błonkówka, ale która, zabijcie, nie wiem:P
Zbrodnia odbywa się być może na listku podagrycznika?
Derty
-
A co do wierzby, to jest to wierzba śląska Salix silesiaca:) Jest to gatunek typowy dla całych Karpat i Sudetów w Polsce:)
Pozdrawiam Zabieszczadzonych:D
-
2 załącznik(ów)
co to rośnie i żyje w tych Bieszczadach?
Napewno jest ślimak, tylko jaki?
-
hmmm.... pomrowy, Pomrów błękitny.... ???
-
Jak dla mnie to też są pomrowy błękitne, występujące głównie w modrej lub lazurowej szacie, choć zdarzają się też fioletowe.
-
Hej:)
SKPB Kraków wrzucił ostatnio na strony bardzo fajny kluczyk do roślin spotykanych w górach:
http://www.skpg.e-gory.pl/atlas/index.php
Nie oceniałem całości, bo brak czasu, ale na 1 rzut oka porządna rzecz i przydatna dla wszystkich wielbicieli naszych górek:)
Pozdrawiam Zabieszczadzonych
Derty
-
-
-> Derty
Znalazłem poważne błędy w tym atlasie:popatrz na barszcz zwyczajny oraz na kokoryczkę wonną.
-
Hej:)
Zdj. 4./4 kokoryczka wonna, a wygląda jak wielokwiatowa...hm
Zdj. do barszczu pokazują zupełnie inną roślinkę:P
Oj...to może przedwcześnie podałem ten link:) Trza słać protesty do twórców.
Dzięki za wskazanie byków. Sam nie mam czasu przeglądać całości.
Pozdrufki z lasu
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Browarowy pająk to albo Micrommata roseum czyli spachacz zielonawy. Ślicznie zielony pajączek z rodziny Sparassidae. Albo Misumena - kwietnik. Ale ten zwykle jest bardziej oliwkowy choć zdolności mimetyczne ma spore i mógł na zielonym podłożu się odpowiedni przebarwić. Trzeciej możliwości jakoś nie widzę:)
A pożera cuś co wygląda jak jakaś straszna błonkówka, ale która, zabijcie, nie wiem:P
Zbrodnia odbywa się być może na listku podagrycznika?
Derty
"Strszną błonkówkę" odgadła wcześniej Nadija,to pewnie wojsiłka.Z tym spachaczem możesz mieć rację ale na wszystkich znanych mi zdjęciach spachacz ma smukły odwłok a tu jest kulisty więc faktycznie przypomina krzyżaka.Co do podagrycznika to sprawa jest najbardziej dla mnie zagadkowa:podagrycznik nie jest owłosiony,ogonki liściowe ma zielone i bardzo charakterystycznie pachnie.Wiem bo uwielbiam podagrycznik na zupę,jako szpinak oraz jest to mój podstawowy oręż na ukąszenia owadów.Boskie ziele i uprzykrzony chwast.Zanim go poznałem jako warzywko i lek to prowadziłem z nim wojnę na działce.Ale istnieje bardzo podobna roślina(pare razy się nabrałem) ale ma zupełnie inny zapach i ogonki właśnie brązowawe oraz owłosione.Myślę że na zdjęciu to ona ale nie wiem jak się nazywa.A może na specyficznym siedlisku podagrycznik inaczej pachnie i wygląda??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
"Strszną błonkówkę" odgadła wcześniej Nadija,to pewnie wojsiłka.Z tym spachaczem możesz mieć rację ale na wszystkich znanych mi zdjęciach spachacz ma smukły odwłok a tu jest kulisty więc faktycznie przypomina krzyżaka.Co do podagrycznika to sprawa jest najbardziej dla mnie zagadkowa:podagrycznik nie jest owłosiony,ogonki liściowe ma zielone i bardzo charakterystycznie pachnie.Wiem bo uwielbiam podagrycznik na zupę,jako szpinak oraz jest to mój podstawowy oręż na ukąszenia owadów.
No chyba to wojsiłka. Wojsiłka-samiec ma charakterystycznie wygięte do góry ostatnie segmenty odwłoka zakończone czymś na kształt cęgów - tego nie widac na zdjęciu. Liczba plam na przednim brzegu skrzydeł zgadza się z jedną wojsiłką zwaną wojsiłką pospolitą Panorpa communis. Wot probliemma:D
Co do zielska - wszystko to może być...żeby choć fragmencik łodygi:D Rzeczywicie podagrycznik jest mechaty, a to nie. Czyli zagadka nadal zagadkowa... Co do krzyżaków-Araneidae, to nie spotkałem się nigdy w literaturze z takimi gatunkami całkowicie zielonymi. A naoznaczałem się tego badziewia sporo:/ Spachacz ma taką charakterystyczną pręge na odwłoku-ciemniejsza zieleń. Ale ma też bardzo wysmukły odwłoczek-to prawda. To zdjęcie jest zrobione mocno od czoła i powstaje wrażenie kulistości odwłoka. Tak to jest - nie da się solidnie 3 w jednym:P
No nie wiem, nie wiem...poznawanie pająków bo barwach i kształcie jest nieco zawodne. Kilkanaście rodzin bez kluczy i oglądania oczek, kądziołków itd jest nie do oznaczenia. Może do rodzaju najwyżej.
-
1 załącznik(ów)
Moze niewyraźne trochę ale co to ??
-
1 załącznik(ów)
Jegomość z takim wasem jest piękny, ale niestety nie wiem kto to.
do kolekcji mogę dorzucić toto z pytaniem jw
-
hmmm.... pierwsze kózka ;)) zerdzianka moze albo kozioróg????
a drugie to stawiam ze, ogrodnica niszczylistka
-
-> Jadja
To jest kadr z kamery dlatego taki mętny,zrobiony w Mucznem przy sklepie.Ta kózka była duża,ok. 4-5 cm (bez wąsa).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
-> Jadja
To jest kadr z kamery dlatego taki mętny,zrobiony w Mucznem przy sklepie.Ta kózka była duża,ok. 4-5 cm (bez wąsa).
Ze względu na rozmiary to tylko kozioróg jakiś (dębosz najpewniej) czarniawo-brunatny, na brzegach pokrywy rozjaśnone do rudawego koloru. długie.
Jesteś pewien tych 4-5 cm?:) Ostrokrywka jeszcze do tych 3 cm dochodzi, ale ma bardzo wyraźne żebra na pokrywach... No nie wiem. Na oko to może być też żerdzianka sosnówka (do 2,5 cm dł.), albo mocno wytarta z łusek żerdzianka krawiec (do 3,5 cm dł.).
Jaką to miało tarczkę?
Pozdrawiam,
Derty
-
Może założymy osobny wątek dla zwierząt ? Tak dla uporządkowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Mnie też już się poj...ło:D Ale spoko-jeszcze gorzej jest, gdy trzeba się tego nauczyć:D
Pozdrawiam,
Derty
-
1 załącznik(ów)
-
Uh, za diabła nie chce mi się to zdjęcie otworzyć. Pewno znów przeciążyłam pamięć komputrową...
Cóż, pozwolę sobie w takim razie, choć widzę tylko na miniaturce: bardzo chciałabym, żeby to była nadobnica alpejska :wink:
Jeśli nie jest (podejrzanie mało niebieskiego na miniaturce, chociażby :wink:) -proszę, niech ktoś wrzuci tu fotkę tego zwierzaka. Bo ładny, ładna właściwie.
Z góry dzięki.
Pozdrawia ciepło-
K.
-
1 załącznik(ów)
"Zmorsznik podobny" - jest podobny, ale nie identyczny. Nie znam sie na owadach i nie wiem na ile osobniki danego gatunku mogą sie różnić
podobny....
(to jedynie wynik oglądania stron z owadami, a nie wiedzy:oops: )
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Dobra nazwa wątku,przecież one też rosną :-D
-> Derty
Ta kózka była duża,koło 4 cm.Najbardziej by pasował ten dębosz tylko nie wiem czy to możliwe? Podobny jest kozioróg bukowiec ale osiąga 3cm.W Przyrodzie Polskiej-Bieszczady dębosz w przeciwieństwie do bukowca w ogóle nie jest wymieniany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
"Zmorsznik podobny" - jest podobny, ale nie identyczny. Nie znam sie na owadach i nie wiem na ile osobniki danego gatunku mogą sie różnić
podobny....
(to jedynie wynik oglądania stron z owadami, a nie wiedzy:oops: )
Pozdrawiam
To chyba nie zmorsznik tylko "któraś" strangalia,może plamista??
-
1 załącznik(ów)
Coś w temacie:
http://tvp.pl/400,20070310470381.strona
No i ilustracja ale z Roztocza (sobota)
-
No tak. Zagadka Browara dotyczy kwitnących ponoć) teraz przebisniegow.
Ale ja ich nigdy nie widzialem. Za malo wyjazdow o tej porze.
Gdzie ich szukać ?
-
Pomijając już góry, na wszelkich miejskich ogródkach działkowych np., rośnie sobie toto. Od dziesiątek lat w Poznaniu, na ulicy Miczurina, tego, jak czytam na forum, od żubroni specjalisty ;-). Pozdro.
-
->Henek
To nie zagadka tylko ilustracja do artykułu, z rezerwatu "Mokradła"
-
Najładniejsze przebiśniegi moim zdaniem rosną w rezerwacie Dyrbek koło szybowiska w Bezmiechowej zapraszam. Najwspanialsze łany śnieżycy karpackiej w rezerwacie jej imienia w Dwerniczku. Najłatwiej zobaczyć groszek wschodniokarpacki można na ścieżce oznaczonej kolorem czerwonym wiodącej z Polańczyka w kierunki Soliny. Przepiękne łany lulecznicy kraińskiej vel ulicznicy ukraińskiej rosną w rezerwacie Nad Jeziorem Myczkowieckim obok ścieżki błękitna łezka. Najpiękniejsze dywany kokoryczy można spotkać też w rezerwacie Dyrbek ale troszeczkę niżej niż przebiśniegi. Jednym słowem zapraszam w Góry Sanocko-Turczańskie wiosną, bieszczadzkie zboki mogą też w swoje ukochane górki, wiosną.
-
1 załącznik(ów)
Pojedynczy kwiat na pojedynczym krzaku spotkany na zboczu Caryńskiej.
Właśnie o tej porze.
Co to jest ?
Gdyby tych kwiatów było chociaż wiecej ...
-
To wawrzynek wilcze łyko.
-
Dodam tylko,ze mieszkając w Bieszczadach,miałam wawrzynka w ogródku i zakwitał regularnie na Kazimierza.Sąsiedzi ostrzegali,że kury mogą po zjedzeniu jagódek wawrzynka paść!(na amen,nie z wrażenia).Ludzie pewnie też!Pozdrawiam.
-
A wawrzynek to nie ma kwiatów naokoło ?
A może to jakaś odmiana bieszczadzka ?
Takie to są pytania osoby nieznającej się na rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
A wawrzynek to nie ma kwiatów naokoło ?
A może to jakaś odmiana bieszczadzka ?
Takie to są pytania osoby nieznającej się na rzeczy.
Browar ma rację to wawrzynek wilczełyko. Taki cherlak. Nie bieszczadzki ale w Bieszczadach wymeczony.
Henek jesteś wspaniały. Mój ulubiony wątek odżył.
-
Hej!
Specjalnie dla Henka wawrzynek z kwiatami naokoło:
-
1 załącznik(ów)
Coś sknociłem, więc jeszcze raz:
-
-
1 załącznik(ów)
-
6 załącznik(ów)
Kilka zdjęć bieszczadzko-wiosennych roślinek, z prośbą o weryfikację, czy dobrze rozszyfrowałem ich nazwy:
-
5 załącznik(ów)
-