-
Odp: Przejście graniczne w Wołosatem
To my z Bartolomeo wystartowaliśmy wcześniej ale SG nie puszczała na granice przed 9tą. Po skręcie drogi na granice stali przy tymczasowem płocie. O równej 9tej puscili za ten płot 10 osób. Ok 20-30 musiało poczekać. Spodziewałem się, że będzie więcej osób. Na Pliszce spokojnie, myślałem, że reszta poszła na Czeremche a Ty piszesz, że tam też było spokojnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ostatni Mohikanin
Ze względu na pogodę, raczej tłumów nie będzie. Co do asfaltu to tylko kosmetyka.
Dla turystów przejście jest potrzebne, dla mieszkańców z przewagą na nie.
Byłem 01.05.2019 tłumów nie było...
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 46080
Podobnie 3.05 - powyżej widok ok.14.00
-
Najbardziej ruchliwym dniem był 2 maja. Mimo dwóch parkingów i terenu stadniny przeznaczonego na parkowanie samochody stały po obu stronach drogi aż do torfowiska. Trzeci maja był już mniej ruchliwy, na drodze nikt nie musiał parkować, a 4 i 5 maja były jeszcze luźniejsze ze względu na pogarszającą się pogodę. Z mojego punktu widzenia najwięcej gości z Ukrainy było właśnie dziś, tzn. dziś najwięcej mnie odwiedziło.
Ubiegłoroczne majówkowe rekordy zostały znowu pobite.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Byłem 01.05.2019 tłumów nie było...
Dawniej dłuższe relacje zamieszczałeś.
Może to wyznacznik czasów , aby się streszczać ?
-
Pomysł z przejściem rewelacja. Dzięki temu udało się zrobić zgrabną pętelkę: Rawki-Nowa Sedlica-Ubla-Javirnik-Czeremha-Łubnia. Sklep w Łubni zrobił chyba interes życia, ale i się postarali : szaszłyki, bogracz, pielmieni no i samagonczik też. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Rawki-Nowa Sedlica-Ubla
Wspomagałeś się jakimś transportem czy wszystko na kopytach?
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Javirnik
Nocowałeś może w nowym schronisku?
-
SG podaje, że na przejściu Wołosate-Łubnia odprawiono 2860 turystów. Więcej szczegółów na stronie SG.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Wspomagałeś się jakimś transportem czy wszystko na kopytach?
Nocowałeś może w nowym schronisku?
w zasadzie kopytami nie licząc taksówki przez cygański potok pod Javornikiem i drugiego skoku na samą górę wraz z 10 tonami piasku. Wantażiwka dała radę ale z wyciągarką. Spałem ale nie w środku tylko na pięterku w nowej wiacie. Szykowali się na przyjęcie jakiejś grupy i dupy im nie zawracaliśmy. No i wciąż tam roboty trwają. Budynek z sanitariatami ma być wkrótce uruchomiony ale za luksusy się zapłaci bo cena z 200 UAH ma wzrosnąć. A i jakby kogoś interesowało to na czerwonym przy zejściu na północ nie ma już kładki na Użu Trzeba brodzić
-
Przejście ma być ponownie czynne w długi weekend sierpniowy. Tak więc już możecie planować atak na Pliszkę i inne okoliczne wzgórza.
-
Hej, dzięki za wstępne info :)
-
z ciekawości zapytam jakie atrakcje czekały na Polaków po stronie ukraińskiej (ponoć 01.05. były poczęstunki i degustacje) a jakie na Ukraińców po polskiej stronie (ponoć całkiem sporo ukraińskich turystów przyszło i mieli problem aby się np. dostać do Górnych)
-
Atrakcje jakie czekały to: możliwość zbycia z zyskiem przeniesionych przedmiotów jak papierosy i alkohol, do czego wielokrotnie byłem zachęcany. Możliwość zjedzenia bardzo dobrej pizzy (z czego wielu sąsiadów korzystało). Wiele osób odwiedzało także stadninę hucułów, wypytując o szczegóły hodowli. Z relacji pracowników stadniny wynika, że 1 maja 100% odwiedzających stadninę stanowili goście z zagranicy.
Poza tym wielu odwiedzających kupowało produkty z naszej strony. Na przykład polskie piwa, zarówno te koncernowe jak i z Ursy, po jednym z każdego rodzaju, ale także Obołona Premium, bo podobno u nich takiego nie ma.
2 maja na parkingu stały różne stragany i stoiska z serami, pieczywem i innymi rzeczami, wielki ekran z wyświetlanymi filmami o Bieszczadach, facet przebrany za rysia i inne atrakcje.
Co do możliwości dostania się do Ustrzyk, to busy kursowały, jakby ktoś pytał, to bym pokierował, ale częściej słyszałem pytania jaka miejscowość jest następna i czy do niej daleko, a nie jak się tam dostać.
1 maja było trochę chaosu, gdyż część gości była pod silnym i widocznym wpływem własnego poczęstunku, ale potem już był spokój i tylko mili i sympatyczni ludzie. Z mojego punktu widzenia raczej wrażenia pozytywne.
-
4 załącznik(ów)
Po przekroczeniu granicy (04.05) można było wypić kawę oraz inne napoje / O dziwo nawet smaczna / dalej już tylko sklepy ( magazin) z podstawowymi produktami spożywczymi .Natomiast w osadzie Stawnie ( nie wiem jak się to pisze w oryginale więc wstawiam zdjecie) jest parę sklepów z materiałami budowlanymi i gospodarstwa domowego Zaskoczyla mnie gościnność i pomysłowość wsi /Lubnia !/,jak juz ktos poprzednio wspomnial pod magazinem urzadzono prawdziwy gril z szaszlykami oraz kociolkiem i pysznym bograczem .Co ważne można było kupić za złotówki.Po wielogodzinnej wędrówce takie rzeczy smakowały wybornie .Załącznik 46089Załącznik 46090Załącznik 46091Załącznik 46092
-
Rozmawiałem z kolegą z Uzhorodu który 5.05 skorzystał z przejścia w Wołosatem i przyjechał ze znajomi na wycieczkę na Tarnicę. Mówił mi że od ukraińskich pograniczników słyszeli ze przejście ma być ponownie otwarte na Dzień Niezależności Ukrainy ( 24.08 )
-
Na ostatniej wycieczce z PTTK Sanok na Kińczyk Bukowski osoba od ukraińskich pograniczników stwierdziła, że Wołosate ma być czynne w II połowie sierpnia na ok. 10 dni
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafiki_03
Na ostatniej wycieczce z PTTK Sanok na Kińczyk Bukowski osoba od ukraińskich pograniczników stwierdziła, że Wołosate ma być czynne w II połowie sierpnia na ok. 10 dni
Mi też pogranicznik z Zakarpackiej Obłasti powiedział w maju, że w okolicach dnia niezależności Ukrainy ma być otwarte przejście
(ale nie znał szczegółów - ile dni itd.).
Więc się kolejny raz potwierdza.
Jakby to miało być 10 dni to by było świetnie bo można już coś zaplanować na WŁK.
-
Na granicy drogowcy robią kosmetykę, więc coś będzie w temacie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
Mi też pogranicznik z Zakarpackiej Obłasti powiedział w maju, że w okolicach dnia niezależności Ukrainy ma być otwarte przejście
(...).
Podstawowe hasło informacji po ukraińsku to
nie dalieko
a życie weryfikuje co to oznacza to " nie daleko"
Może będzie, może nie będzie , albo dłużej , albo krócej, ... w każdym razie coś jest na rzeczy
Spróbuj tu człowieku zaplanować cóś w oparciu o takie informację
Może tak ma być ? aby wpisało się w regionalny (chaotyczny) folklor
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Podstawowe hasło informacji po ukraińsku to
nie dalieko
a życie weryfikuje co to oznacza to " nie daleko"
Może będzie, może nie będzie , albo dłużej , albo krócej, ... w każdym razie coś jest na rzeczy
Spróbuj tu człowieku zaplanować cóś w oparciu o takie informację
Może tak ma być ? aby wpisało się w regionalny (chaotyczny) folklor
No właśnie o to chodzi Don Enrico
Dzień niezależności: uże niedallieko, tak więc: pożiwjom uwidim
Mam tylko nadzieję że nie będzie tak jak z przejściem w Michniowiec/Łopuszanka ;)
-
Ja tam prosty człowiek jestem pewnie dlatego nie potrafię rozkminić skąd ta tajemniczość decydentów z otwarciem przejścia.
Przecież oprócz pracowników przejścia wszyscy sa zadowoleni
-Sklep w Łubni i pewnie mieszkańcy (zadowoleni , że wioska wreszcie żyje
-Turyści po obu stronach granicy - z naszej strony część poszła na Pliszkę część na czeremchowy cmentarz , nieliczni dalej a większość poprzestała na Łubni i też byli zadowoleni,
- nawet nasz Park nie stracił bo skasował za przejście drogą (jakby nie było wojewódzką )do przejścia
Więc komu to przeszkadza? Niech przejście żyje by Wołosate nie kojarzyło sie tylko z kropką GSB.
-
Ja tam też nie narzekam. Pod koniec majówki, gdy pogoda się popsuła i nasi turyści już uciekli, to większość klientów miałem właśnie z Ukrainy. Co do tajemniczości, to osiągnęła ona taki poziom, że jeszcze w połowie kwietnia strażnicy graniczni pytali, czy coś nie wiem na temat otwarcia przejścia w majówkę.
Z takich nowości, to słyszałem już, że w przyszłe wakacje przejście ma być czynne cały czas.
-
O! Ja akurat po 20 sierpnia będę w Bieszczadach kilka dni. Może się załapię na otwarte przejście. Może uda się pójść na Pliszkę 8-)
-
Na jakimś forum żona wyczytała że przejście w Wołosatem ma być otwarte 8-10 sierpnia - może mógłby to ktoś potwierdzić? Bo ja akurat przyjeżdżam 11-go :-(
-
Ja raczej słyszałem, że od 15 do 24, ale jak już będzie pewne to potwierdzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Ja raczej słyszałem, że od 15 do 24, ale jak już będzie pewne to potwierdzę.
Ja czekam niecierpliwie na potwierdzenie. Nikt nic nie pisze we Wschodnim Luku Karpat, to bym napisał nową relację np taką: Pizza Wołosate - Czeremcha - Pizza Wołosate.
-
Potwierdzam, że przejście będzie otwarte w dniach 8 - 10 sierpnia.
-
-
No nie!:sad: A ja miałam nadzieję, że będzie po 20-tym, bo 24-tego mają święto niepodległości.
tu po polsku
-
Przejście działa, była dziś relacja w TVP Rzeszów
https://rzeszow.tvp.pl/43807389/w-ok...scie-graniczne
Ktoś dziś korzystał albo wybiera się tam jutro bądź pojutrze?
-
Wczoraj byli moi znajomi. Przeszli przed południem - bez kolejek. Zaraz za przejściem czekało kilku "taksówkarzy" którzy za drobną opłatą 20 zł podwieźli do Łubni a nawet do Stavnego.
-
"Ponad 1600 turystów pieszo i na rowerach przekroczyło czasowo uruchomiony punkt odpraw granicznych w Bieszczadach. Tymczasowe przejście działało od 8 do 10 sierpnia w okolicach Wołosatego po stronie polskiej i Łubni na Ukrainie.
Otwarto je w ramach Dni Dobrosąsiedztwa, które mają pomagać w likwidowaniu barier społeczno-gospodarczych.
Turyści mówią, że taki punkt powinien funkcjonować stale. Mogło by to służyć poznawaniu walorów Karpat po stronie ukraińskiej jak i mieszkających tam ludzi.
Granicę przekraczali głównie z Polacy i Ukraińcy , ale byli także turyści z Niemiec, Czech, Węgier, Norwegii, Szwecji oraz Stanów Zjednoczonych."
https://www.radio.rzeszow.pl/#ajx/wi...w-bieszczadach
-
Ptaszki ćwierkają, że w przyszłym roku przejście ma być otwarte całe wakacje. Zobaczymy, w każdej plotce jest ziarnko prawdy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Ptaszki ćwierkają, że w przyszłym roku przejście ma być otwarte całe wakacje. Zobaczymy, w każdej plotce jest ziarnko prawdy.
Jestem za ! No cóż, będziemy śledzić ten temat.
-
Czy ktoś słyszał, że latem tego roku znów będzie przejście graniczne?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JessHooks
Czy ktoś słyszał, że latem tego roku znów będzie przejście graniczne?
Poza tym forum nie. Pytałem mailowo Straży Granicznej w Ustrzykach Górnych. Dostałem odpowiedź z tydzień temu, że nie mają żadnych informacji póki co.
-
Kilka dni temu Marek Kusiak - przewodnik sanockiego PTTK i organizator wycieczek w ukraińskie Karpaty zamieścił taki nius na fejsbuku:
W związku z pytaniami odnośnie tymczasowego przejścia granicznego Wołosate - Łubnia, informuję to co wiem na dzień dzisiejszy w tym temacie. Zarówno ze strony polskiej jak i ukraińskiej (a szczególnie organizacji turystycznych Zakarpacia) jest chęć do dalszych działań w tym zakresie. Co do terminów, to na razie nie są znane. Rozmowy ze strony ukraińskiej w tym temacie były już na początku lutego. Prezes Zarządu Regionalnej Turystycznej Organizacji na Zakarpaciu pisał do mnie abym przedstawił też swoje propozycje co do dat w których mogło by być przejście otwarte. Mowa była o 3 do nawet 7 takich terminach na okres od 3 do 5 dni.
Ze swojej strony podałem następujące terminy: 30 kwietnia - 3 maj. 11-14 czerwiec, 23-26 lipiec, 14-16 sierpień, 18-20 wrzesień.
Przed chwilą rozmawiałem z Prezesem Zarządu Regionalnej Turystycznej Organizacji na Zakarpaciu, oni swoje propozycje (przejście otwarte od maja do września raz w miesiącu przez weekend) przesłali stronie polskiej i czekają na decyzję marszałka województwa podkarpackiego. A co wyjdzie zobaczymy.
-
dzień dobry wszystkim.
czy ktoś z Was zrobił taka wycieczkę do Łubni pieszo ,potem koleją do Sianek, powrót do Ł
ubni? czy czasowo obrócimy w godzinach otwarcia przejścia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
valdi11
(..) czy czasowo obrócimy w godzinach otwarcia przejścia?
Można próbować. Pociąg w Stawnem odjeżdża o 10.38 a następny 12.38.
Powrotny z Sianek o 14.05 przychodzi do Stawnego 15.05 - oczywiście w/g czasu ukraińskiego
Do 18-tej z buta idzie dość (byle nie odwiedzać wszystkich sklepów po drodze)
-
Jeśli wirus nie sfolguje o przejściu w Wołosatym raczej mozna zapomnieć.
Szkoda bo miałem/mam?? - kilka misternych planów z nim związanych.