-
Odp: Aktualne zdjęcia flory i fauny
Może i tak bywa jak opisał Marcin, ale...
Ale bywają też inne sytuacje. Na peryferiach mojego miasta od bardzo, bardzo dawna kwitły jesienne zimowity. Ludzie mieszkający opodal zaczęli je przesadzać do przydomowych ogródków. Dużo później na tych kwitnących łąkach wybudowano osiedle i nazwano je ZIMOWIT.
Zimowity w dzikiej postaci prawie zaginęły wyparte przez cywilizaję, pozostały te w domowych ogródkach.
-
Ja mam nadzieję, że to nie jest jakieś czarne proroctwo dla tej pięknej Marcinowej łąki...
a tak pytam o te zimowity bo nigdy ich w naturze (tzn nie w ogródku) nie widziałam i zaskoczyła mnie ta łąka. Bardzo lubię te kwiatki - i na rabatce i w bukiecie. No i nie wiedziałam też, że są trujące:cry:
a te moje (stoją sobie teraz właśnie w wazonie) to z dziada pradziada ogródkowe - nie wykopywane z łąki:-P
-
Spory łan zakwita co roku przed Sanokiem po lewej stronie drogi od strony Krosna. W Bieszczadach też ich jeszcze sporo, ale z roku na rok ubywa. Ostatnio olbrzymie ilości widziałem na pogórzach i w dolinach różnych pasm Karpat Rumuńskich.
-
No to może kiedyś uda mi się to zobaczyć :-)
-
4 załącznik(ów)
Zdjęcia z 25 i 26 września.
1. Taki krzaczek rośnie w Wołosatem.
2. Ptaki nad Tarnicą, niestety skończył mi się zoom.
3 i 4. Na drodze do Nasicznego.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Nr 4 urocze!
Dzięki, też mi się podoba.
-
"...skąd wziął się ten ptak pośrodku drogi" --> dlaczego Kura przekroczyła ulicę http://www.humorek.com/teksty/pytani...ra_przekr.html
-
1 załącznik(ów)
bo on sobie tylko poszedl po papierosy....;)
-
2 załącznik(ów)
a takie jeszcze pluszaki-przytulaki sierpniowe (bo mi szkoda lata :cry:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
a takie jeszcze pluszaki-przytulaki sierpniowe (bo mi szkoda lata :cry:)
Tego szarego z prawej, pamiętam z mini-ZOO w Lisznej z tabliczką na ogrodzeniu Wilk. Szczerze powiem, że wygląd, to on ma jakiś taki niewilkowaty ;)
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
Tego szarego z prawej, pamiętam z mini-ZOO w Lisznej z tabliczką na ogrodzeniu Wilk. Szczerze powiem, że wygląd, to on ma jakiś taki niewilkowaty ;)
Może ten jest bardziej wilkowaty?
-
ten mi wygląda na zagubionego szczeniaka tęskniącego za panem, który go wyrzucił...:neutral:
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
Tak, to ten :-) ja się na wilkach nie znam i nie wiem czy to wilk czy nie wilk ale był piękny. Chociaż nie przepadam za oglądaniem zwierząt w cyrku, zoo, nie mówiąc już o "wypchanych" wystawach :-? to mini-zoo w Lisznej naprawdę warto odwiedzić - zwłaszcza dla dzieci to straszna frajda, że mogą karmić i głaskać zwierzaki. A z tego co słyszałam, to część tych zwierząt to "znaleźne-odratowane".
mnie rozśmieszyły "zakręcone" owce chodzące luzem parami po alejkach i beczące w strasznie śmieszny sposób.
a ta krówka u góry - urocza :-)
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
ten mi wygląda na zagubionego szczeniaka tęskniącego za panem, który go wyrzucił...:neutral:
Nie wiem czy tęsknił za panem, ale radę sobie dawał. Najpierw rozszarpał wieprza, a z resztą zdobyczy uciekł do lasu:-). Działo się to w Dwerniku jakiś czas temu.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Tak, to ten :-) ja się na wilkach nie znam i nie wiem czy to wilk czy nie wilk ale był piękny
Ja też się nie znam, ale kiedyś je widziałem. :lol: Może wrażenie jakie wywarło to spotkanie sprawiło, że wydały mi się większe ?
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
warto odwiedzić - zwłaszcza dla dzieci to straszna frajda, że mogą karmić i głaskać zwierzaki ... mnie rozśmieszyły "zakręcone" owce chodzące luzem parami po alejkach i beczące w strasznie śmieszny
Pamiętam, że dzieci biegały z tym liskiem. Po powrocie do klatki zwinął się w kłębek i zasnął. Niewdzięcznik;). Myślałem, że trochę popozuje do zdjęć. Ale chyba miał już dość głaskania.
Wyraz błogości panujący na fizjonomii odpoczywającej owieczki sprawiał, że każdemu nasuwała sie jedna uwaga: to chyba ta ze światecznych kartek:mrgreen:
-
Dziękuję serdecznie za dobre słowo. Wybieram się za kilka dni (czekam na kolorki) w Bieszczady - polować na jesień. Jeśli tylko pogoda dopisze i uda mi się coś ciekawego "ustrzelić" obiecuję podzielić się obserwacjami.
pzd.-> kamil
P.S. Taki mały filmik z bobrowych eskapad.
http://www.youtube.com/watch?v=ks-l8_clkmY
-
Cytat:
Wybieram się za kilka dni (czekam na kolorki) w Bieszczady - polować na jesień. Jeśli tylko pogoda dopisze i uda mi się coś ciekawego "ustrzelić" obiecuję podzielić się obserwacjami.
pzd.-> kamil
P.S. Taki mały filmik z bobrowych eskapad.
http://www.youtube.com/watch?v=ks-l8_clkmY
Fajny materiał i piękny zwierz.
Wyobrażam sobie jesień w Bieszczadach. Piękna musi być ;) Czekam na fotki.
-
2 załącznik(ów)
A ten grzyb Marcin to co to?
-
1 załącznik(ów)
...ino cosik ogon jej uwaliło
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
A ten grzyb Marcin to co to?
Wprawdzie nie jestem Marcin, ale chyba wiem co to za grzyb - obstawiam soplówkę gałęzistą :)
widziałem kilka dużych okazów podczas ostatniej wędrówki ;)
-
dzięki!
piękny grzyb
Mam jeszcze innego takiego gąbczaka jakiegoś to wieczorem może wkleję to powiecie co to jest
-
1 załącznik(ów)
Jesień. Pojawiają się grzyby. Liście drzew robią się czerwone, żółte i spadają, a ślimaki robią się niebieski :)
-
E,Hero! Zalewasz-one nie robią się niebieskie od jesieni,latem też takie widziałam nad Soliną!
-
JUż tu taki był
cudny jest!!!
też bym chciała go spotkać
-
Co do grzybka powyżej, to wiele by ułatwiło gdybyś wiedział na czym rosło. Jeśli buk to soplówka gałęzista, jeśli jodła to jodłowa. W Polsce można spotkać jeszcze trzeci gatunek o wiele rzadszy soplówkę jeżowatą, ale tego jeszcze w Bieszczadach nie widziałem, a poprzednie dwa są nader częste.
-
2 załącznik(ów)
rosło na jakimś zwalonym drzewie, ale tam tylko buki i jawory były, więc albo jedno albo drugie.
A był jeszcze taki bieszczadzki smok:
-
salamandra plamista - po pierwsze pod ochroną, po drugie śluz zawiera substancje zdolne uszkodzić wzrok więc ogólnie lepiej do łapek nie brać
-
po trzecie jest śliczna
Długi
-
Aaaa to już wszystko jasne!dlaczego coponiektórzy potem ławeczek nie widzieli i musieli je nosem przestawiać :mrgreen:
No jest pod ochroną, ale my jej nie zjedli-poszła wolno po sesji foto :-D
-
2 załącznik(ów)
co prawda nie zwierz ale tez robi wrażenie
-
-
E, tam zwykłe Yeti! za to co za bogactwo liści: Crategus monogyna, Tilia cordata, Pyrus communis, Fraxinus excelsior, Cerasus avium:-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
E, tam zwykłe Yeti! za to co za bogactwo liści: Crategus monogyna, Tilia cordata, Pyrus communis, Fraxinus excelsior, Cerasus avium:-D
i jeszcze Acer platanoides
-
Gad bieszczadzko-beskidzki:roll:
Żmija zygzakowata -bez zygzaka;)
http://images46.fotosik.pl/208/1185e75e7691da1em.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
beskidnik
Piękny okaz
-
Piękny i dość agresywny jak na gada.;)
-
1 załącznik(ów)
a tu moj gronostaj z zeszlego "zimowego tygodnia" Tropimy zwierza wszelakiego z Anglikami i jak do tej pory udało sie zobaczyc żubry, jelenie, sarny, dziki, kunę leśną i współpracującego z aparatem gronostaja. Ponadto tropy i odchody wilków, niedzwiedzi i rysi. Dopisuja tez ptaki orzel przedni, soweczka, ural, wlochatka, jarzabek, orzechowki i wiele innych.......ciekawie prezentowaly sie łażące po sniegu salamandry!