-
1 załącznik(ów)
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
To dołożę jeszcze rok budowy kapliczki.
Załącznik 43538
-
O! Zbyszek dobrze podpowiada :)))
Czyli gdzie znajduje się kapliczka...?
-
Może jeszcze trochę poczekamy :-). Mam nadzieję, że nie wszyscy chodzą tylko i wyłącznie po wysokich górach.;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
...Czyli gdzie znajduje się kapliczka...?
Jeśli to ta co myślę, to znajduje się na północ od górnego odcinka Wielkiej Pętli a to już nawet w ujęciu turystycznym ciężko pod Bieszczady podciągnąć :evil:
Strzelam w Jankowce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Strzelam w Jankowce.
Bardzo dobry strzał! Mógłbyś pewnie sir Bazylu śmiało kandydować na napastnika klubu piłkarskiego "Bieszczady Jankowce" albo doskonalić strzelanie na "Bieszczadzkim Poligonie Paintballowym WATAHA w Jankowcach koło Leska" :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
to już nawet w ujęciu turystycznym ciężko pod Bieszczady podciągnąć :evil:
No nie bądź sir Bazylu taki małostkowy ;). Biorąc pod uwagę powyższe proponuję podciągnąć to pod Bieszczady w ujęciu sportowym i jako taką uznać kapliczkę przy drodze do Jankowiec za godną znalezienia się w wątku o bieszczadzkich detalach :wink:.
-
1 załącznik(ów)
Wkrótce skończą się problemy z określeniem czy jesteśmy w Bieszczadach czy też nie.
Zapewne powstaną jednoznaczne tablice z dokładnym oznaczeniem.
Na razie jest wdrażany program pilotażowy informujący gdzie zaczynają się Karpaty Zachodnie
Załącznik 43547
.
Teraz zagadka ... gdzie zaczynają się ?
p.s. ciekawe czy powstaną tablice z Karpatami Wschodnimi ?
-
Przełęcz Łupkowska ?:lol: ale tam nie ma rzeki - to chyba zaczynają się gdzieś indziej ? :-) Znowu ktoś wymyślił jak "przprzytulić" trochę unijnej kasiorki ? ;)
-
Ja bym obstawił Przełęki czy jakoś tak;) , a wschodnie to chyba po drugiej stronie mostu ?
-
W Prełukach, most nad Osławą. Na środku mostu namalowana jest biała linia graniczna ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
W Prełukach, most nad Osławą. Na środku mostu namalowana jest biała linia graniczna ;)
Kto jak kto , ale Długi swoje włości zna najlepiej.
W Prełukach mamy więc nowa granicę, chyba jednostronną , bo nie zauważyłem z drugiej strony napisu Karpaty Wschodnie.
Pewnie dlatego, że na wschodzie większa bida.
-
1 załącznik(ów)
Kto wie gdzie to jest ?
Załącznik 43562
-
Nie oglądałem Watahy , więc nie wiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Nie oglądałem Watahy , więc nie wiem.
Ja też nie oglądałem ale trop jest słuszny :)
-
Gdzieś widziałem te obiekty zrobione na potrzeby filmu, ale gdzie one stoją ? ... i czy jeszcze stoją ?
Na pewno ktoś wie , tylko się wstydzi ....ODWAGI koleżanki i koledzy !
-
Internety podają, że nad punktem widokowym nad potokiem Roztoka - tym, na który trzeba skręcić przy ostatnim zawijasie drogi na Tarnawę Niżną.
-
Obiekty sfotografowałem 16.09.2017 w godzinach popołudniowych :)
Bartolomeo strzelił w dychę, internety wiedzą wszystko :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Bardzo dobry strzał! Mógłbyś pewnie sir Bazylu śmiało kandydować na napastnika klubu piłkarskiego "Bieszczady Jankowce" albo doskonalić strzelanie na "Bieszczadzkim Poligonie Paintballowym WATAHA w Jankowcach koło Leska" :mrgreen:
No nie bądź sir Bazylu taki małostkowy ;). Biorąc pod uwagę powyższe proponuję podciągnąć to pod Bieszczady w ujęciu sportowym i jako taką uznać kapliczkę przy drodze do Jankowiec za godną znalezienia się w wątku o bieszczadzkich detalach :wink:.
Tym napastnikiem mnie przekonałaś :lol: - uznaję zatem w ujęciu sportowym.
Teraz pora na kolejną zagadkę. Nie pamiętam, czy już ten obiekt
Załącznik 43564
zagościł w zagadkach w przedstawionej wyżej lokalizacji.
-
Łopienka... chyba jest nawet na deseczce napisane ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gacuh
Łopienka... chyba jest nawet na deseczce napisane ;)
Jak najbardziej zgodzę się, że na deseczce jest napis Łopienka i nawet ten "Hilton" stał tam wcześniej ale później zmienił lokalizację - niestety pudło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Jak najbardziej zgodzę się, że na deseczce jest napis Łopienka i nawet ten "Hilton" stał tam wcześniej ale później zmienił lokalizację - niestety pudło.
Dzięki wielkie, byłem w Łopience w lipcu tego roku i za ch...ę nie pamiętam widoku tego obiektu, a złaziłem okolicę dość konkretnie - już myślałem, że ... SKS, albo inny Austriak ;). Gdzie się teraz znajduje - nie mam bladego pojęcia...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bacza
... Gdzie się teraz znajduje - nie mam bladego pojęcia...
Znajduje się przy drodze, przy której w jej najwyższym punkcie (taka jakby przełęcz) można natknąć się na obiekt znacznie niższej klasy:
Załącznik 43585
-
3 załącznik(ów)
Opadający w kierunku południowo-wschodnim grzbiet góry, zboczami której poprowadzono tą stokówkę obfituje w wychodnie skalne:
Załącznik 43594 Załącznik 43595 Załącznik 43596
-
1 załącznik(ów)
Kolejna podpowiedź (właściwie to chyba rozwiązanie) - obiekty znajdują się przy stokówce poprowadzonej zboczami tej góry:
Załącznik 43597
-
Chodzi może o stokówkę pod Tołstą ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Chodzi może o stokówkę pod Tołstą ?
Właśnie tam teraz stoi ten Hilton :)
-
1 załącznik(ów)
Może ktoś widział i wie gdzie znajduje się ta płyta upamiętniająca budowniczych drogi?:
Załącznik 44418
-
Sir Bazyl dobrze wiesz gdzie ona jest :)
W Czarnej Górnej na styku dużej i małej pętli bieszczadzkiej (skrzyżowanie drogi 896 i 894).
Zaintrygowała mnie ta tablica gdyż na przełomie 81/82 gdy przerwałem studia wylądowałem w wojsku i w pięknej podkrakowskiej jednostce trafiłem na sympatycznego oficera. Okazało się, że jako młody oficer służył w Bieszczadach i budował wielką i małą pętlę. Był to cza stanu wojennego, a on miał już dystans do ówczesnego systemu (np. w jednostce odbywało się zebranie partyjne, a on wyłączał telefon, zamykał drzwi i przez ten czas gadaliśmy na różne tematy, w tym dominowały opowieści o Bieszczadach). Żałuję, że nie mam z nim kontaktu, pewnie już nie żyje, ale jego opowieści były barwne i dramatyczne zarazem.
Dziś gdy jadę dużą pętlą oczyma wyobraźni widzę obrazy budowy tej drogi, zwłaszcza odcinków, które były wytyczane w dziewiczym terenie, widzę saperów, geodetów, drwali, operatorów spychaczy - żołnierzy, którzy przerywali pracę tylko w wielkie święta, w bardzo złą pogodę.
A my dziś wędrując po Biesach narzekamy na deszczyk.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr Niedziela
W Czarnej Górnej na styku dużej i małej pętli bieszczadzkiej (skrzyżowanie drogi 896 i 894).
To raczej nie ta tablica.:-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr Niedziela
W Czarnej Górnej na styku dużej i małej pętli bieszczadzkiej (skrzyżowanie [COLOR=#444444][FONT=Arial]drogi 896 i 894).
Cytat:
Zamieszczone przez
mercun
To raczej nie ta tablica.:-(
Mercun ma rację - to nie ta tablica ale Piotr dobrze kombinuje, można powiedzieć ciepło, ciepło...
-
A ja wiem ale nie mogę napisać bo by się nie liczyło, skoro Bazyl mnie tam niedawno zabrał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bieszczadzka kuna
A ja wiem ale nie mogę napisać bo by się nie liczyło, skoro Bazyl mnie tam niedawno zabrał.
Ej Kundzia. Ale Cię korci:smile:
-
Czyli są inne tablice?..... Oczywiście dopuszczam inne lokalizacje ale ten napis: Drogę budowała dolnośląska jednostka KBW-4, ale nie do końca odczytałem datę. W Czarnej jest chyba 1963 a tutaj jakby 1955... nie widzę dobrze, więc zawieszam mój głos...
Pamiętając rozmowy z moim oficerem mogę myśleć o innych lokalizacjach, gdzieś bliżej Jabłonek, ale to tylko wyczucie intuicyjne, nie pamiętam podawanych dat - 37 lat to szmat czasu. Bazyl zdradź to miejsce bo go nie znam.
-
Takich tablic i postumentów jest w Bieszczadach sporo. Przy głównych drogach i przy tych bocznych także - ale gdzie jest ta konkretna nie wiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Takich tablic i postumentów jest w Bieszczadach sporo. (...)
I trzeba je uwieczniać na zdjęciach bo jak widać ząb czasu powoli je zgryza.
Przy wspomnianej przez Piotra tablicy skręcamy w małą pętlę i popylamy aż do ... tej ze zdjęcia. Jak nikt sobie nie przypomni do wieczora to zdradzę jej usytuowanie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
...Przy wspomnianej przez Piotra tablicy skręcamy w małą pętlę i popylamy aż do ...
Polany, którą mijamy i tuż przed Wydrnem po prawej stronie drogi jest ta z mojego zdjęcia.
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
I trzeba je uwieczniać na zdjęciach bo jak widać ząb czasu powoli je zgryza.
I to jest smutna rzeczywistość :-(. Jeszcze w czerwcu 2014 roku, wyglądała tak.
Załącznik 44428
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
I to jest smutna rzeczywistość :-(. Jeszcze w czerwcu 2014 roku, wyglądała tak.
Załącznik 44428
Raczej sama nie pękła. Chociaż...
-
Wydaje mi się że tablica Bazylowa i Zbyszka to są dwie różne tablice...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Wydaje mi się że tablica Bazylowa i Zbyszka to są dwie różne tablice...
Myślę, że może to rozstrzygnąć tylko Bazyl. Moje zdjęcie było zrobione na trasie z Polany do Wydrnego. Przed tablicą, w odległości ok. 1:30 min. znajdował się taki domek lekko ukryty w krzakach.
Załącznik 44429