Nikogo nie spotkałem w najbliższej okolicy,więc nie było szans zapytać.
Kilka miejscowości wcześniej,w przypadkowej rozmowie dowiedziałem się,że kluczami do molleny dysponował( dysponuje) sołtys mieszkający obok.
Wersja do druku
Tę cerkiew już ktoś umieszczał zagadkach, ale jej zdjęcie, zapodane z imageshack'a coś zeżarło i wyświetla się tylko czarna plama. No to będzie powtórka. Cerkiew w całości, ale - dla utrudnienia - na fotografii sprzed 40 lat:
http://ciekawe.tematy.net/197x/img/an2_3_058-640.jpg
Wojtek fajny link podałeś razem z fotografią... ciekawe tematy są.
;)
....czy to Kwiatoń?
Z powodu szybkiego odgadnięcia składam gratulacje! Prawda, że niewiele się zmieniła?
http://ciekawe.tematy.net/2013/img/0...0318070333.jpg
Ja też chciałem powiedzieć że przypomina mi Kwiatoń , tylko się spóźniłem
Wielkie dzięki, Wojtek.
Nasunęły mi się jeszcze takie trzy pytania na szybko, żaden przewodnik, nawet te bardziej szczegółowe, jak i internetowe w pdf, nie traktuje o:
1. Czy są jakieś zasadnicze lub dość istotne różnice w ikonostasie cerkwi bojkowskich a łemkowskich a unickich a prawosławnych?
2. Czy możemy wskazać różnice między bryłą - konstrukcją cerkwi unickich a prawosławnych?
3. Jakie byłoby najbardziej "klimatyczne bieszczadzkie (wliczając także Przedgórze) wnętrze cerkwi? Idzie raczej o taką, która nie funkcjonuje obecnie jako kościół rzymskokatolicki i w której najmniej wprowadzono zmian, w tym np. nie zrobili "podwieszanego" sufitu. :) Prosiłbym o wskazanie w miarę aktualnego stanu, gdyż np. Liskowate - nastawiłem się na tę cerkiew, a tu ona jest w renowacji obecnie..., podobnie może być z niektórymi wnętrzami....
Gdzie znajduje się ta cerkiew?
Załącznik 38238
To gdzieś na zachodniej Łemkowynie, one tam takie podobne, może Leszczyny ? a może w Bereście ?
Chwilę temu w zagadkowni był do zgadnięcia starszy widok cerkwi w Bereście:
http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post158360
A teraz ode mnie widok innej cerkwi, wyjątkowo nowy, bo zdjęcie wczorajsze:
http://ciekawe.tematy.net/2015/img/W...4_IMG_2468.JPG
... a może to Pętna?
Nie. Wokół Pętnej są wokół góry, góry i góry. A tu jest płasko, jak na patelni. Wyciągniemy ja całą zza krzaków:
http://ciekawe.tematy.net/2015/img/W...1_IMG_2470.JPG
Zapałów ?
Ad. 1 Może dlatego "nie traktuje", bo próba wskazania takich różnic byłaby rozdzielaniem włosa na czworo. Często i w jednych i w drugich, trzecich i czwartych ikonostas malował ten sam majster z Rybotycz lub któryś z Bogdańskich z rzymskokatolickich Jaślisk. Wydaje się, że wszystkie ikonostasy z naszej diecezji (gr.kat. eparchii przemyskiej) było podobne do siebie, a równocześnie pięknie się różniły, bez wskazań etnograficznych i wyznaniowych.
Ad. 2. Wiele świątyń było najpierw jednego wyznania, potem drugiego albo na odwrót. I każdemu cerkiew pasowała;-) W większości przypadków budowali grekotatolicy, którzy przechodzili na prawosławie. Charakter tej wypowiedzi raczej nie pozwala na szczegółowe opowieści, jak to się działo i dlaczego.
Jeśli chodzi o zauważalne różnice, można ew. wspomnieć o tzw. czasowniach. Niekiedy tylko część ludności we wsi zmieniała wyznanie z grecko-katolickiego na prawosławne. Wtedy najczęściej istniejąca świątynia pozostawała w rękach pierwotnych dysponentów a prawosławni budowali szybko i tanio skromną ale swoją świątynię. Jeśli we wsi przetrwała i stara cerkiew i taka czasownia, od razu widać która jest która. Przykładowo, rzuć okiem na te dwie świątynie, oddalone od siebie o kilkaset metrów: greckokatolicką i prawosławną.
Ad. 3. Ja bym Cię zagnał jeszcze dalej, niż Pogórze - do Chotyńca, najlepiej na nabożeństwo o 11:30 w niedzielę. W Bieszczadach nic mi nie przychodzi do głowy.
A to cerkwisko gdzie się znajduje?
Oj, wygląda mi to na cmentarz w Lesku :-). Obok znajduje się grób weterana wojennego.
Załącznik 38483
A betonowe rumowisko, to pewnie pozostałości po Linii Mołotowa.
... ot i Zbyszek się wynurzył....:-P
...i w tym cały ambaras, że nie o ociąganie idzie.
Wczoraj skutecznie coś mi dwa razy zeżarło post :? więc odpowiedź dopiero dzisiaj:
Tak, to stary cmentarz w Lesku. Ale z tego co mi wiadomo, to miejsce po starej cerkwi leskiej tzw. "zamiejskiej". Cerkiew (a właściwie dwie cerkwie - ta druga z XVI wieku.) ma bardzo ciekawą historię. Jej powstanie wiązało się z objawieniem, które miało się dokonać na pniu rosnącego tam (ściętego) dębu. Później - w okresie międzywojennym - pień tego dębu został "ujęty" w obręb cerkwi. Z cerkwią i objawieniem związana była cudowna ikona Matki Bożej, która właśnie na pniu dębu miała się ukazać. Cerkiew (ta druga, bo o wyglądzie pierwszej nic nie doczytałam) była drewniana, modrzewiowa, kryta gontem, zbudowana bez użycia gwoździ. Stanowiła cel pielgrzymek maryjnych nawet z dość odległych miejsc w Galicji. W połowie latach trzydziestych tj. przed II WŚ z powodu znacznego zniszczenia cerkiew została obmurowana a na jej odbudowę były rozprowadzane cegiełki. Zawierucha wojenna jednak spowodowała, że cerkiew, która wraz z rosnącymi tam wiekowymi dębami, ikonostasem i cudownym obrazem stanowiły cenny zabytek zniknęła z powierzchni ziemi. Cudowna ikona została wywieziona do Stryja, gdzie jest do dzisiaj otoczona kultem (w lipcu jest odpust), ikonostas chyba zaginął - w sanockim skansenie jest, o ile dobrze pamiętam (albo na zamku) jego zdjęcie i chyba też fragment. Po wojnie w latach 50-tych zdecydowano o wysadzeniu cerkwi. Te betonowe fragmenty to resztki podpór z lat 30-tych. A przynajmniej mi tak mówiono, wskazując to miejsce jako dawne miejsce cerkiewne. Zwykle w tym miejscu palą się znicze. Czy był tam bunkier to nie wiem, bo akurat bunkry raczej omijam. :wink: Wiem, że jest ich pozostałości w okolicach leskiego cmentarza kilka - raczej niżej. Moim zdaniem te betonowe fragmenty wyglądają jakoś tak inaczej niż gruzy po bunkrach. Ale mogę się mylić, więc jeśli tak jest to proszę o korektę.
Absolutnie nie mogę upierać się, że te betonowe bloki, to są na pewno pozostałości po bunkrze. Zasugerowałem się tylko symbolem naniesionym na mapę.
Załącznik 38487
Dzięki Asiu za obszerną informację o miejscu i historii z nim związanej.
Wydaje mi się, że ten schron w kółeczku to chyba ten (resztki) umiejscowiony niedaleko kaplicy - niżej, bliżej drogi w kierunku Jankowiec. Bunkrów nie lubię, więc niespecjalnie śledzę ich historię. Ale na pewno umocnienia Linii Mołotowa są również pewną ciekawostką i smaczkiem tamtych terenów. Dla porównania - na tej mapie są zaznaczone bunkry z opisem i współrzędnymi:
https://mapa.targeo.pl/fortyfikacja-...iejsce_4426874
Gdzie mnie teraz poniosło ?
Coś mi tutaj nie pasi
Ten obraz , jakby nie stąd ...?
Może ktoś rozwiąże ?
Załącznik 38592
Cerkiew w Baligrodzie ?
Tamta wystawa była chyba do końca czerwca , jutro otwarcie nowej "Kultura duchowa ziemi Bieszczadzkiej" i z tej okazji jakieś koncerty .
Jeszcze dla uzupełnienia i przypomnienia aktualny widok całej cerkwi w Baligrodzie
.
Załącznik 38599
Takie coś ostatnio wpadło mi w oko , obelisk czy rzeźba chyba prawie skończona , może ktoś wie gdzie to ?
W ramach podpowiedzi zdjęcie z wnętrza cerkwi , cerkiew była wówczas w trakcie remontu.
To może jeszcze jedna podpowiedz , zdjęcie wnętrza cerkwi z okresu remontu (jakościowo słabawe ale innego nie mam) , i jeszcze dopiszę że cerkiew obok której stoi nowy obelisk znajduje się w górnej częsci wioski a w dolnej jest kaplica rzymskokatolicka . Mieszkancy zostali wyśiedleni po II ws. także wioska obecnie jest niezamieszkała , obok cerkwi znajdują się zabudowania byłego pgr.
Żernica.
Oczywiście zgadza się to cerkiew w Żernicy W. i obecnie prezentuje się bardzo okazale.
Za późno się zorientowałem a odpowiedz wisi przy drzwiach :)
PS.Jest opcja usunięcia zdjęcia po wklejeniu posta?
Do pół godziny po napisaniu można post edytować i zmieniać do woli. Także kasować załączniki. Teraz ja usunę, ale w przyszłości możesz to robić przez wspomniane pół godziny sam.
OK. Dzięki za informacje.
A w tej cerkwi nie ma ikonostasu (ponoć się nie zachował)
ale to nie przeszkadza młodym parom wybierać to miejsce na ślub.
.
https://lh3.googleusercontent.com/-v...15.1010710.jpg