A teraz będzie coś ładnego - seria bieszczadzkich murali.
Na rozgrzewkę mural pierwszy:
Załącznik 46011
Wersja do druku
A teraz będzie coś ładnego - seria bieszczadzkich murali.
Na rozgrzewkę mural pierwszy:
Załącznik 46011
Komańcza ??
A na przeciwległej podporze wiaduktu Załącznik 46012
No i zagadka rozwiązana :) To teraz przywalę sową z drugiej mańki:
Załącznik 46013
Dorzucam żubra w promocji :) :
Załącznik 46014
Może takie stadko pomoże?:
Załącznik 46015
Czas na odpowiedź: murek przy parkingu przed Wilczą Jamą.
Jeszcze jeden mural:
Załącznik 46051
Ustrzyki Dolne
Brawo! Bardzo dobrze choć nie śpiewająco :wink: :
https://www.youtube.com/watch?v=eSIo3ID8k_I
W 45 sekundzie trójkołowiec mija barierkę, pod którą na murze znajduje się zagadka.
Tak dla rozruszania receptorów wspomnieniowych, może ktoś skojarzy ?
.
Załącznik 46935
Wygląda jak ta budka nad torami w Łupkowie, obok Radosnego Szwejkowa.
Ja też tam byłem
Załącznik 46936
:-) pozdrowienia dla Henia
A mi się wydaje, że to jednak inne budki:
poniżej u Dona mamy podcięte boki budki u dołu i szerokie okno...
A u Zbyszka - brak pocięć i trzy identyczne okna...
A może miejsce to samo, a czas inny (przebudowa budki) ???
A może - moja nieznajomość tematu i to są dwie strony tunelu... Można gdybać, jednak zdjęcia się różnią. Jednak Łupków dalej tajemniczy...
A może widok z budki wniesie coś do tematu:
http://ciekawe.tematy.net/2011/polon...0/IMG_4020.JPG
@Bacza - niestety nie ma tu żadnej tajemniczości. To ta sama budka fotografowana raz od czoła (zdjęcie Zbyszka) a raz z boku po skosie (zdjęcie don Enrico).
Te trzy identyczne okna są widoczne także na zdjęciu don Enrico, po lewej stronie budki.
No proszę , jedna budka zainstalowana nad torami w zamierzchłej epoce a ile wspomnień ,
budka zainstalowana aby można było sprawdzać czy na dachach wagonów nie są przemycane towary lub ludzie
Ten system nie istnieje już 30 lat.....:evil: ... a budka nad torami w jest świadkiem historii.
Może pojawi się kiedyś wycieczka z młodzieżą, gdzie przewodnik wyjaśni co to jest granica ? (przecież mamy Schengen)
i jak odbywała się kontrola przekraczania pociągów w Łupkowie ?
To może taki detal do odgadnięcia:
Załącznik 46969
Stary cmentarz w Zagórzu jak przypuszczam :smile:
Dla spostrzegawczych zapodam.
.
Załącznik 46970
Szczawne
Jak widzę, to starałem się podążać Twoimi ścieżkami, ale szans to już nie mam :-( . Ale jest co wspominać :-)
Załącznik 46980
W tej ciszy jaka nastała na forum, może ktoś z nudów weźmie się za rozwiązanie zagadki :
co to jest , do czego służy i gdzie w Bieszczadach takie cóś znajdziemy ?
.
Załącznik 46986
Jakoś szczególnie się nie nudzę, ale dla ożywienia dyskusji będę zgadywał;-)
co to jest: Jak widać na załączonym obrazku - waga dźwigniowa.
do czego służy: Jak sama nazwa wskazuje - do ważenia.
gdzie w Bieszczadach takie cóś znajdziemy: Nie wiem. Może w Zatwarnicy albo gdzie indziej?
To jest waga. Służy do ważenia. Tego jestem pewien, bo tego co dalej to już mniej: znajdziemy ją na nieczynnym wypale.
EDIT: Wojtek mnie uprzedził :mrgreen:
Jak napis sugeruje jest to waga, konkretnie waga zegarowa i ten oraz podobne modele (z takim potężnym cyferblatem i bujającymi się w środku ciężarkami) można było jeszcze kilka(naście) lat temu znaleźć w każdej placówce pocztowej do ważenia przesyłek.
Niestety gdzie to konkretne cacko się znajduje to nie wiem...
Aż żem w archiwum pogrzebał i... i jest! Niech Cię Bazyl, nawet wagi masz wszystkie w głowie? :wink:
https://podkarpacia.pl/forum/2019/waga.jpg
Łubne - przy czarnym szlaku w kierunku Wysokiego Działu.
Ba! :-P Potrafię nawet podać ilość dymiących retort na wypale tydzień temu w niedzielę :mrgreen:
O tyle ich było:
Załącznik 46987
I wag też niewiele zostało;-)
Kiedyś pracowałem w Fabryce Wag w Przemyślu, a wagi to były szalkowe. Wag w naszej fabryce już wtedy niewiele robiono, bo były ważniejsze rzeczy do produkowania. Nawet zdjęcia nie zdążyłem takiej wadze zrobić. Pieniędzy dużo nie płacili, ale za to było wesoło:-)
Dyrekcja, Rada Zakładowa i Podstawowa Organizacja Partyjna dbały o nasz rozwój kulturalny i dobre samopoczucie.
Na zdjęciu plac przy budynku biurowym, godzina ok. 10.
http://ciekawe.tematy.net/1979/img/kol-79_0002.jpg
W przypadku zastrzeżeń, że piszę nie na temat, tłumaczę się: jest coś o wagach a Przemyśl leży w Bieszczadach:-)
No i za Roburem stoi jakiś Det :)
Ale wróćmy do zagadek, gdzie (oprócz tego, że pod drzewem i przy drodze :)) znajduje się ten krzyż?:
Załącznik 46988
Troszkę więcej okolicy (niestety nic innego już nie mam):
Załącznik 46989
Taka ciekawostka: nie wiem dlaczego ale ani Compass ani Ruthenus nie zauważają tego krzyża.
Jeśli miałbym strzelać , to kierowałbym się w stronę Lutowisk
Tarnawa Niżna
Zimno, bardzo zimno ale zagadka jest trudna więc dam taką podpowiedź: myślę, że większość z nas widziała go jadąc samochodem ale bardzo niewielu do niego podeszło. Najbardziej rzuca się w oczy gdy jedziemy z góry, widać go wtedy po lewej stronie w znacznym oddaleniu od szosy asfaltowej.
jadąc od strony Łupkowa do Smolnika po lewej stronie, stoi sobie. Nawet kiedyś go fociłem, ćwicząc zasięg zooma z drogi.