-
10 załącznik(ów)
Odp: A moze jakies aktualne fotki?
Piątek, 4.04.2014
Smerek-Fereczata-Okrąglik-Płasza-Dziurkowiec-Rabia Skała-Paportna-Jawornik-Smerek
Z ciekawszych rzeczy na trasie zaobserwowałem:
1. psią budę przed Płaszą (na zdjęciu)
2. duża ilość podwójnych słupków granicznych
3. duża ilość połamanych i leżących słupków granicznych, tak na poziomie ziemi (w miarę aktualnych, bo nie obłażących z farby)
4. Ciemiernik purpurowy - podobno dość rzadki (http://www.bdpn.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=950&Item id=176)
Pusto, z ssaków to tylko sarny i jeden lis.
-
"Psia buda" to źródełko z tego co pamiętam :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Piątek, 4.04.2014
Smerek-Fereczata-Okrąglik-Płasza-Dziurkowiec-Rabia Skała-Paportna-Jawornik-Smerek
Czy zauważyłeś może na północnym szczycie Paportnej jakiś krzyż? Na mapach jest zaznaczony a ja go jakoś nie mogę sobie przypomnieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Czy zauważyłeś może na północnym szczycie Paportnej jakiś krzyż? Na mapach jest zaznaczony a ja go jakoś nie mogę sobie przypomnieć.
Jest. A przynajmniej kiedyś był :wink: Trzeba zejść ze szlaku i wejść na sam szczyt, stoi (stał?) tam w gęstych krzakach niewielki krzyż, o ile mnie pamięć nie myli nie większy od człowieka.
-
Nie zauważyłem, ale zapewne dlatego że a) nie schodziłem ze szlaku, b) trochę się spieszyłem z zejściem, c) nie szukałem go - gdybym wiedział, to pewno poszukałbym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wadera
"Psia buda" to źródełko z tego co pamiętam :mrgreen:.
Stoi po słowackiej stronie, a znaku źródła nie kojarzę.
Za to na pewno znak źródła jest dalej przy szlaku, i to nawet chyba dwukrotnie. Jeden, że w ogóle źródło, a drugi, inny, z podaniem odległości 50m. I ścieżka na słowacką stronę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Jest. A przynajmniej kiedyś był :wink: Trzeba zejść ze szlaku i wejść na sam szczyt, stoi (stał?) tam w gęstych krzakach niewielki krzyż, o ile mnie pamięć nie myli nie większy od człowieka.
Jak zdjęcia nie zobaczę, to nie uwierzę! :) Jeden widział niedźwiedzia, inny rysia, są nawet tacy co widzieli UFO - a zdjęcia gdzie?
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Stoi po słowackiej stronie, a znaku źródła nie kojarzę.
Za to na pewno znak źródła jest dalej przy szlaku, i to nawet chyba dwukrotnie. Jeden, że w ogóle źródło, a drugi, inny, z podaniem odległości 50m. I ścieżka na słowacką stronę.
Słowacy niektóre źródła obudowują tymi budkami i jeżeli są w miejscach widocznych ze szlaku, raczej nie paćkają drzew.
-
6 załącznik(ów)
A w ostatnią sobotę było tak:
W miejscu widokowym:
Załącznik 34177
W lesie:
Załącznik 34178
Nad potokiem:
Załącznik 34179 Załącznik 34180
Wyżej w lesie:
Załącznik 34181
W kolejnym jarze:
Załącznik 34182
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
A w ostatnią sobotę było tak
A możesz pochwalić się który to rejon zaszczyciłeś swoją obecnością?. Czy to jest Twoja słodka tajemnica?;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
A w ostatnią sobotę było tak
A możesz pochwalić się który to rejon zaszczyciłeś swoją obecnością?. Czy to jest Twoja słodka tajemnica?;)
Od Stuposian po UG z małym dzyndzlem na Muczne, Tarnawę i okolice :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Od Stuposian po UG z małym dzyndzlem na Muczne, Tarnawę i okolice :)
Piękne miejsca, a patrząc na zdjęcie 6 adrenalina śliniankami cieknie :-).
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Piękne miejsca, a patrząc na zdjęcie 6 adrenalina śliniankami cieknie :-).
Widzę, że lubimy te same przysmaki :-)
Zleźć trzeba było tą środkową grzędą:
Załącznik 34184
a później, po drugiej stronie mniej więcej tak samo do góry, gdzie z miejsca w którym w końcu można było odczepić się od ściółki zębami i dłońmi, tak prezentował się jar potoku:
Załącznik 34185
-
10 załącznik(ów)
A w niedzielę troszkę z rana jeszcze się kłębiło:
Załącznik 34186 Załącznik 34187
później śnierzycyło wiosennie:
Załącznik 34188
w końcu czerwieniło:
Załącznik 34189 Załącznik 34190
i skaliście grzędziło:
Załącznik 34191 Załącznik 34192 Załącznik 34193
krzaczyło:
Załącznik 34194
a nawet antylopiło:
Załącznik 34195
-
"Piękne miejsca, a patrząc na zdjęcie 6 adrenalina śliniankami cieknie"
-mi również bardzo podoba się ten jar :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Widzę, że lubimy te same przysmaki :-)
Zleźć trzeba było tą środkową grzędą:
Załącznik 34184
Nachylenie stoku przypomina mi odcinek wzdłuż prawego brzegu Wetlinki na wysokości Kut Hrycyków i Łaz Bereh. Wracając z Połomy i ...;) trafiłem na podobne nachylenie, które trawersowałem. Zdjęcia nie mogłem zrobić, gdyż aparat dla bezpieczeństwa i aby nie przeszkadzał, schowałem do plecaka. Ręce co 2-3 kroki kurczowo łapały się drzewa, aby nie zsunąć się w dół. Gdy dotarłem do leżącego wzdłuż stoku suchego świerku, odetchnąłem głęboko z ulgą. Pozwolił mi on na wdrapanie się na mniej pochyły teren. A dalej to już poszło lekko :razz: .
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mikigl
Wielokrotnie przechodziłem tą ścieżką po prawej stronie na Horodek i dalej... piękna okolica.
-
-
Fajna widoczność.
Ludzi nie komentuję :-) ale stanowczo za dużo ich w kadrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Fajna widoczność.
Ludzi nie komentuję :-) ale stanowczo za dużo ich w kadrze.
No przecież to pielgrzymka, Droga Krzyżowa na Tarnicę, im więcej ludzi tym lepiej, bywało po kilkaset osób...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Fajna widoczność.
Widoczność bardzo dobra w kierunku UA.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tatiana
No przecież to pielgrzymka, Droga Krzyżowa na Tarnicę, im więcej ludzi tym lepiej, bywało po kilkaset osób...
Po kilkaset ? Chyba po kilka tysięcy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Widoczność bardzo dobra w kierunku UA.
Nie tylko.
http://www.turystycznie-forum.pl/vie...p?f=225&t=2454
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tatiana
Wiem, ze pielgrzymka, niemniej taka ilość ludzi w jednym miejscu w górach jest dla mnie nieporozumieniem :-) Ale jak kto lubi, tak wędruje. Jeden "w kupie", drugi samotnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
travel
Proponuję tu załączyć fotki...
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Proponuję tu załączyć fotki...
A, proszę cię bardzo.
Reszta zdjęć: "tam". ;)
Załącznik 34248Załącznik 34249
-
6 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tatiana
Ja tak tylko statystycznie.
Ogółem w kierunku Tarnicy do godz. 13.00 udało się 4180 osób, w tym: z Wołosatego 2614 (z czego przez Rozsypaniec 520), z Ustrzyk Górnych 1076, z Mucznego i Pszczelin Widełek 490. Prawie 200 osób poszło w kierunku krzyża na górę Smerek.
Źródło BdPN
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Ja tak tylko statystycznie.
Ogółem w kierunku Tarnicy do godz. 13.00 udało się 4180 osób, w tym: z Wołosatego 2614 (z czego przez Rozsypaniec 520), z Ustrzyk Górnych 1076, z Mucznego i Pszczelin Widełek 490. Prawie 200 osób poszło w kierunku krzyża na górę Smerek.
Źródło BdPN
Dzięki za info. Radio Rzeszów podawało, że pielgrzymów było około 5 tys. więc w sumie jakoś strasznie się nie pomylili.
-
-
Ależ fajne miejsca odwiedziłeś. Śliczności. Tylko sensu tej wiaty nad jeziorem nie rozumiem za bardzo.
-
haha - no takie warunki oświetleniowe ;-) Jak się dobrze przyjrzeć to i Chryszczatą widać ;-). A tak poważnie to tylko dokument, że tam byłem.
-
oj - ale numer - przeczytałem, że nie widzisz sensu waty nad jeziorem. Oj okulary czas czy co?. To nie wiata tylko platforma widokowa taka. Co z niej widać nie wiem bo mgła była sakramencka :-)
-
4 załącznik(ów)
Z weekendu.Cudnie było.Słońce,chmury,burze,deszcz i tęcze.Niesamowicie pięknie.
Załącznik 34666
Załącznik 34667
Załącznik 34668
Załącznik 34669
-
-
Bez mgły - szczyt Chryszczatej.
-
oj narobiłeś mi apetytu... bardzo lubię tę górę... -jedna z moich ulubionych w Bieszczadach. W zasadzie do wędrowania chyba najbardziej ulubiona. A z wyglądu mam inną ale nigdy na niej nie byłam... bo nie wolno :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
oj narobiłeś mi apetytu... bardzo lubię tę górę... -jedna z moich ulubionych w Bieszczadach. W zasadzie do wędrowania chyba najbardziej ulubiona. A z wyglądu mam inną ale nigdy na niej nie byłam... bo nie wolno :(
Czy aby nie Kińczyk ?
-
Cała Połonina Bukowska a konkretnie faktycznie - Kińczyk Bukowski, miłość od pierwszego wejrzenia w dodatku niespełniona :D :D :D A Ty dawaj tą Chryszczatą bez mgieł
-
Tęsknota mi się włączyła na ten widok...
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Cała Połonina Bukowska a konkretnie faktycznie - Kińczyk Bukowski, miłość od pierwszego wejrzenia w dodatku niespełniona :D :D :D A Ty dawaj tą Chryszczatą bez mgieł
Chryszczata póżną jesienią 2013Załącznik 34682Załącznik 34683