Jeszcze mam taki szerszy widoczek:
Załącznik 47882
A bardziej w lewo takie widać:
Załącznik 47883
Wersja do druku
Jeszcze mam taki szerszy widoczek:
Załącznik 47882
A bardziej w lewo takie widać:
Załącznik 47883
Nie do końca błądzisz, gdyż tuż za kadrem po prawej jego stronie zaczyna się Łomniańska :
O tak się ona prezentuje:
Załącznik 47884
Dzięki. To była intrygująca zagadka, ale nie wiedziałem gdzie się zaczepić. Teraz już wiem co, skąd i w którą stronę :smile:
W dawnej Galicji (do której przynależą się obecne Bieszczady) często pamiętano o czeskim księdzu , który zasłynął z zachowania tajemnicy spowiedzi.
Mowa o świętym Janie Nepomucenie, ku czci którego stawiano liczne kapliczki (tudzież same figury)
Ponieważ był również patronem mostów i przepraw często pojawiały się jego figury obok rzek, tudzież mostów
Wiele osób zna historię bieszczadzkiego św Nepomucena z Leska, który stał sobie przez dziesiątki lat spokojnie, nad prawym brzegiem potoku od strony Posady Leskiej,aż tu nagle wkradła się nowoczesność
Na przełomie XIX / XX wieku wprowadzono w tym miasteczku kanalizację i wyszło jak wyszło , że święty wylądował obok ścieku kanalizacyjnego.
Miejscy radni postanowili naprawić tą sytuację i ufundowali nową wersję Nepomucena w dużo lepszej lokalizacji ( pewnie wszystkim znana)
....
ale w Bieszczadach można spotkać jeszcze inną figurę świętego Jana (dla ułatwienia zamieszczam zdjęcie )
...
Załącznik 48005
...
pytanie : GDZIE ?
Super, że Enrico dał zdjęcie bo bez niego to byłaby dopiero jazda :shock:
Tylko dlaczego nie ma żadnych podpowiedzi? Skoro autor zagadki się opitala ;) to mus go wyręczyć! Bieszczady głęboko północne to są.
PS
Jeszcze co najmniej ze dwa św. Nepomuceny by się w Bieszczadach znalazło :-P
Nie minęło jeszcze 48 godzin , a już jest kolejna podpowiedź w postaci zdjęciowej
...
https://i.imgur.com/OrnlMD1.jpg...
Jak widać na załączonym obrazku stoi sobie św Jan Nepomucen na słupie, przy drodze.
Zaryzykuję i powiem że, tą drogą jechał każdy czytający te słowa.
Cóż więc stoi na przeszkodzie aby zaryzykować odpowiedź ?
Faktycznie - wiele, wiele razy musiałem tamtędy przejeżdżać ....
Gdyby to był Jan, a nie Jasieczek, pewnie byłoby łatwiej :roll:
No i podpowiedź Sir Bazyla, że to daleko na Północy jest...
Z pomocą Mapy Compass i map Google (ludzik) wyszło mi, że to Stefkowa Górna:
O, dokładnie Tutaj
i to jest bardzo dobra odpowiedź . Hurrra !!
... niech zabawa trwa nadal...
Warto mknąc w kierunku połonin zobaczyć że Bieszczady to coś więcej
a teraz czekam na ripostę Bazyla
... niech zabawa trwa nadal...Cytat:
Jeszcze co najmniej ze dwa św. Nepomuceny by się w Bieszczadach znalazło
Jak gdzieś znajdę zdjęcie to wtedy postaram się zamieścić następnego.
A na razie taki detal:
Załącznik 48009
Detal znajduje się w odległości około 200 metrów w linii prostej od tego krzyża:
Załącznik 48010
Epigraf w powiększeniu:
Załącznik 48011
a który to powiat ?
To na pewno Myczków
Może to jest to miejsce za Olszanicą, na północ od drogi na Ustrzyki? Choć takiego krzyża nie pamiętam.
Ciepło, ciepło. To miejsce z mojej zagadki jest za Olszanicą, w następnej miejscowości, ale na południe od drogi na Ustrzyki.
Krzyż stoi tu: https://www.google.pl/maps/@49.45191...7i13312!8i6656
Zatem rozwiązaniem jest Stefkowa, tym razem "środkowa"
Załącznik 48012
No to spróbujmy następnego:
Załącznik 48013
Nie chce się wcinać Heniowi w prawie rozwiązaną zagadkę ale znacząca podpowiedzią jest drewniana kratka w kaplicy i ogólna jej nowość.
Z dwóch wariantów Henia wybiorę Polane:-)
Ależ wcinaj się i każdy kto ma wiedzę o konkretnym położeniu kapliczki też niech się wcina - troszkę sobie utrwalimy wiedzę :)
Ja też Wojtku, tylko chciałem uzyskać bardziej precyzyjną odpowiedź. Jak Heniu wypalił z Myczkowem to zacząłem grzebać po necie i się okazało, że tam też jest i już wiem gdzie się zatrzymać (jest podana jej dokładna lokalizacja) jak będę w okolicy, gdyż do tej pory jakoś ukryła się przed moimi oczami :) A teraz dzięki Heniowi poszerzyłem swoją wiedzę więc chciałem żeby przy tej zagadce podać dokładniej miejsce dla innych zainteresowanych.
Przeglądnąłem moje bieszczadzkie mapy i nie ma w Polanie żadnej zaznaczonej kapliczki.
Pozostaje mi domniemywać że podobnież jak gdzie indziej upodobał sobie jakieś miejsce przy drodze, albo rzeczce, albo moście
Nie odpowiem na zagadkę (a przynajmniej nie bezpośrednio), ale lekturę podrzucę: Klik.
A ja - w wyniku czytania podpowiedzi oraz długich poszukiwań w Góglach, OpenStreetMap itp., itd, chyba mam:
Mapka
Dzięki za wirtualną wycieczkę :-)
Owacje na stojąco należą się Arturowi i Bartkowi którzy tak świetnie rozgryźli temat.
A ja zabiorę na wycieczkę Adama i Wojtka do baru "pod Otrytem" , a przy okazji odwiedzimy Nepomucenka,
myślę że jeszcze parę innych osób zatrzyma się w tym miejscu z tak ciekawą historią, o której nie wiedziałem.
A wszystko to dzięki zwykłej zgadywance.
Ja już od paru lat nie kupowałem żadnych map więc na starych też nie mam nic zaznaczone - ciekawe czy na wydaniach z roku ubiegłego bądź bieżącego (o ile są takie) została ona zaznaczona, czy też wydawnictwa lecą na starych podkładach jak to już w przeszłości bywało (np. kapliczka Koło Lipomana, mimo iż upłynęło wiele lat od jej zniszczenia, na mapach zarówno Ruthenusa jak i Compassu pojawiała się na kolejnych wydaniach z uporem maniaka).
Ja znalazłem dwa inne artykuły, na których nie podano dokładnej lokalizacji a tu proszę - jest!
Idealnie ją namierzyłeś - stoi obok budynku Świetlicy Wiejskiej, przy małej pętli bieszczadzkiej. Tu widać bok budynku:
Załącznik 48014
Owacje należą się wszystkim biorącym udział w zabawie - miło, że są jeszcze osoby, które nie popadły w marazm.
Co do map, to jest zaznaczona na OpenStreetMap
A trafiłem po wyszukiwaniu grafiki na Taką stronę
To tak dla wyjaśnienia, dzięki za ciekawą zagadkę.... czekam na więcej.
Trzymam za słowo ale w najbliższych tygodniach to kiepsko to wygląda.
W tej historii dla mnie najlepsze jest , że oprócz pozyskania jakiś pieniędzy z grantu wiele pracy włożyli miejscowi.
To na szczeblu lokalnym nie jest prosta sprawa oderwać ludzi od ekranów i ekraników .
http://www.bieszczadzka24.pl/aktualn...w-polanie/4136
Nie ma za, następny proszę :-D :
Załącznik 48020
Górzanka.Załącznik 48021
W nagrodę, w późno jesiennej szacie:
Załącznik 48022
I kolejna zagadka:
Załącznik 48023
Szerszy widok:
Załącznik 48026
Jeśli dawniej Terpiczów to teraz Bachlawa.:-D Ależ się nakombinowałem.
Brawo! Terpiczów Przedni (Prima Terpiczow) a w tle park podworski z Średniej Wsi powstałej z połączenia Terpiczowa Średniego i Zadniego.
Kapliczka z 1915 roku położona nad Sanem:
Załącznik 48031
Jak już udało się rozwiązać poprzednie zagadki, to proszę o pomoc w rozwiązaniu następnej
...
Załącznik 48032
..
co prawda wiem gdzie ? ( w środku Bieszczadów)
ale nie wiem co to jest ???
Proszę o podpowiedzi..
Odpowiedź pierwsza : jesteśmy w środku Lutowisk
.. ale nadal nie wiem co to jest i po co ?
Może ktoś pomoże ?