Na powrót kwiatek, do odgadnięcia rzecz jasna
Wersja do druku
Na powrót kwiatek, do odgadnięcia rzecz jasna
Leśny przetacznik
Zdecydownie wolę nazwę łacińską tej roślinki;)
Do wiosny niby blisko, ale śniegu sporo, więc może taka letnia roślina do rozpoznania:
Zaraza jedna!
tylko która, żółta może?
Niestety, to nie ten gatunek ;)
Razem z kolegą Browarem po konsultacjach zapodajemy nieśmiało Orobranche lutea.
Na dziś coś takiego wynalazłem:
Czy to sporofil od pióropusznika strusiego?
Podrzeń żebrowiec. Chroniony.
Co to?
Lamium purpureum - jasnota purpurowa
Zgadzałoby się nawet ;) Gratulacje
Wobec tego moja kolej na zagadkę
Equisetum sylvaticum L. ? znaczy skrzyp leśny
Znakomicie!:grin:
Proste? :)
Ciekawe, czy ma coś wspólnego z trzmielami. W każdym razie zwyczajna.
Ano mówiła, że proste :) ... (Euonymus europaea L.) i jakby kogoś naszło ...to nie jeść owoców ;)
Właściwie cała roslina jest trująca, z korzeni pozyskuje sie gutaperkę (podobna do kauczuku), a sama nazwa trzmielina nie wiem skąd pochodzi, ale nie jest zapylana przez trzmiele tylko muchówki, dlatego ma śmierdzące kwiatki.
A prośbę Autorki usunąłem Jej zagadkę (umieszczoną przez pomyłkę) oraz dwie odpowiedzi. Mam nadzieję, że zgadywacze nie będą mi mieli za złe :)
Skoro nie wyjszło Maciejce to coś takiego:
Ajuga reptans
Ajuga geneviensis
heh szkolny błąd :) racja maciejki !
No cóż na zdjęciu nie widać jej wybitnego owłosienia:grin:, ja poznałam po tych palczasto wrębnych przysadkach. A ustępuje moze dlatego, ze jest światło i ciepłolubna i moze przeszkadzać jej zarastanie łąk, muraw. No i nie rozmnaża się przez rozłogi:wink:
Koniec z prostymi zagadkami;)
Co to jest?
Płonnicznik strojny
Co to znowu nową nazwę wprowadzili, juz był płonnik, złotowłos a teraz płonnicznik? W każdym razie wszyscy wiedzą, że odpowiedź jest prawidłowa:)
Marcin czy jak ja coś wklejam to Tobie się czerwona lampka zapala?:mrgreen:
To może taki listek
Glechoma hirsuta
Tak Marcinie, prawidłowo odgadłeś to jest bluszczyk kosmaty!:grin:
To teraz ja sie pytam, czy to często rosnie w Bieszczadach, bo mnie urzekł słupek zwiniety w pętelkę:grin:
hm jak dla mnie nie za bardzo często ale może są gdzieś jakieś stanowiska
Nowy sezon już się zaczął. Tydzień temu pierwsze pyłki leszczynowe się snuły po ciepłych południowych zboczach. Śnieżyczki pierwsze zakwitły... ale od piątku spadło sporo śniegu i znów zimowo, choć szpaki za oknem na jesionie siedzą. Więc dzisiejsza zagadka jest sprzed tygodnia. Co to?
Krokus (szafran)????