Nie widziałem ... ale jak będę to rozejrzę się po okolicy. Może nocleg pod namiotem co by mieć więcej czasu na poszukiwania :)
Wersja do druku
Nie widziałem ... ale jak będę to rozejrzę się po okolicy. Może nocleg pod namiotem co by mieć więcej czasu na poszukiwania :)
Pracując pod Rawkami i przy dziesiątkach innych okazji schodziłem Berehy na wiele sposobów, ale mogłem przeoczyć, choć zdjęcie - jakże miłe oku i sercu - niepokoi, bo "obrobiona" za krzyżem skarpa, a może i przed nim - zważywszy odsłonięte korzenie - może oznaczać, że przy dalszych pracach drogowych mogło stać się coś niedobrego..., ale siła spokoju, cierpliwości i poszukiwań. Biały 13, w razie postępu jakiegoś proszę o wiadomość: szymon@magurycz.org
Aha, krzyż jest zaznaczony na mapach austro-węgierskich.
tak będzie :)
poszukiwania tylko i wyłącznie z myślą o was :)
Miło, ale też wierzę, że ostatecznie to także dla ogółu :)
W dniach 15-19 V Magurycz będzie:
- montował naprawione krzyże cerkiewne na cerkwisku w Bukowcu,
- tam też zajmiemy się po raz wtóry nagrobkami trzema,
- w tym samym czasie zamontujemy krzyż żeliwny na cokole Bat'ków w Beniowej,
- a na koniec pojedziemy ratować niszczejący cokół krzyża pańszczyźnianego w Jaworcu (to niezbędny wstęp do rekonstrukcji).
Gdyby ktoś chciał dołączyć to zapraszamy - kontakt do południa 14 V szymon@magurycz.org - dając moc pracy i wrażeń oraz wyżywienie. Mile widziane osoby z własnym środkiem transportu.
Krzyże na cerkwisku w Bukowcu: Załącznik 31863
Jeden z nagrobków w Bukowcu po i przed remontem:Załącznik 31868Załącznik 31869
Szymonie ! zamieść może fotki z Jaworca i Zawoju.
Wiosna, mimo upierdliwej pogody , sprzyja pracy- W zeszłym tygodniu, razem z Andrzejem K. wstawiliśmy okna w kapliczce na Hrabie ( oczywiście chodzi tu o Rajskie ) .Nasze kobiety nie szczędziły nam wszelkich uwag krytycznych oraz pobieliły wapnem jej wnętrze. Obecnie jest zamknięta, więc , niestety jej wnętrze nie posłuży już za nocleg. Cmentarz gmina zaś odkrzaczyła, usuwając trochę drzew.
ps. osoby wędkujące w okolicy ( o ile to czytają....) - uprasza się , o nie sra...na ścieżce do kapliczki , a śmieci można zabierać ze sobą !
Tomas, wiesz, sezon trwa, z czasem na internetowe zabawy krucho..., zatem nie obiecuję, ale jak znajdę czas to coś zamieszczę.
Aaaa, no i radość z postępów przy kaplicy w Rajskiem.